«Λυπάται» ο Marles, στην… επίθεση η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με στόχο την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός της Jo Tarnawsky, προσωπάρχη (chief of staff) του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Richard Marles, ότι την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το γραφείο της, αφού έκανε καταγγελία για εκφοβισμό (bullying) από συναδέλφους της.

Η κα Tarnawsky, η οποία είναι δημόσια υπάλληλος, εξακολουθεί να εργάζεται ως προσωπάρχης του κ. Marles.

Αλλά όπως ανέφερε δεν μπορεί να εισέλθει στο γραφείο της χωρίς ειδοποίηση (without notice) εκ των προτέρων από τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτό το διάστημα, όπως είπε, δεν είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας.

Δεν κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Marles για το περιστατικό εκφοβισμού το οποίο κατήγγειλε, αλλά υποστήριξε ότι «την εκφόβισαν από τη δουλειά της».

«Δεν έχει ακολουθηθεί καμία δίκαιη διαδικασία. Συνεχίζω να απασχολούμαι επίσημα ως προσωπάρχης του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά με εμπόδισαν να κάνω τη δουλειά μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε.

«Ξέρω ότι δεν θα αργήσει τώρα να με εκδιώξουν (bullied out) εντελώς από αυτή τη θέση».

Δίπλα της, ήταν ο Michael Bradley, της Marque Lawyers, ο οποίος είπε ότι η κα Tarnawsky ήταν ο αποδιοπομπάιος τράγος, αλλά -πρόσθεσε- δεν αναμένουν κάποια δικαστική διαμάχη επί του θέματος.

Πιο συγκεκριμένα, η προσωπάρχης του κ. Marles ισχυρίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Απριλίου εξέφρασε ανησυχίες «για κάποια εκφοβιστική συμπεριφορά εντός του γραφείου» στον αναπληρωτή πρωθυπουργό, καθώς επέστρεφαν από ταξίδι στην Ουκρανία.

«Ωστόσο, όταν επιστρέψαμε στην Αυστραλία, μου τηλεφώνησε», είπε. «Και ως άμεση απάντηση στις ανησυχίες που είχα εκφράσει, μου ξεκαθάρισε ότι θα έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω για εναλλακτική απασχόληση» και απαίτησε να πάρει άδεια «αρκετών εβδομάδων».

Όταν προσπάθησε να επιστρέψει στην εργασία της τον Ιούνιο, ισχυρίζεται ότι ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της είπε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στον ρόλο της ή στο γραφείο της.

«Τα γεγονότα των τελευταίων πέντε μηνών ήταν καταστροφικά – αποκομμένη από τη δουλειά μου και εξοστρακισμένη χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε η ίδια.

«Με ταλαιπωρούν εφιάλτες … συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αϋπνία, κρίσεις πανικού και σκέψεις αυτοκτονίας. Δεν είχα κανένα από αυτά τα συμπτώματα πριν από τον Μάιο του 2024».

«Ο τρόπος με τον οποίο μου φέρθηκαν ήταν δειλός, σκληρός και εντελώς περιττός».

Ούτε η κα Tarnawsky, ούτε ο δικηγόρος της, έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της καταγγελίας για εκφοβισμό που έκανε εναντίον των συναδέλφων της.

Εκπρόσωπος του κ. Marles -ο οποίος εκτελεί επί του παρόντος χρέη πρωθυπουργού- ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ορισμένοι από τους ισχυρισμούς και τις αναμνήσεις (της κα Tarnawsky) αμφισβητούνται».

«Αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και ευγένεια».

«Ανά πάσα στιγμή, η ευημερία του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κα Tarnawsky, ήταν στο προσκήνιο. Από σεβασμό προς την κα Tarnawsky και την προοπτική νομικών διαδικασιών, δεν είναι σκόπιμο να προβούμε σε περαιτέρω σχόλια».

«Η κυβέρνηση Albanese έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά και την κουλτούρα στο χώρο εργασίας στο Κοινοβούλιο».

Ερωτηθείς σχετικά από τον Συνασπισμό ο κ. Marles, κατά την Ώρα των Ερωτήσεων, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος που είχε συμμορφωθεί με τον Κώδικα Δεοντολογίας Υπουργών.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει την κα Tarnawsky για καιρό και ότι πρόκειται για έναν «υπέροχο άνθρωπο» που του είχε προσφέρει «σπουδαίες υπηρεσίες».

«Δεδομένων όλων αυτών, δηλώνω το προφανές, αυτή τη στιγμή αισθάνομαι πολύ λυπημένος που τα γεγονότα έφτασαν εδώ που έφτασαν», είπε.

«Ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησα να το διαχειριστώ αυτό (το θέμα), το έκανα με γνώμονα την ευημερία της Jo κάθε στιγμή, όπως θα προσπαθούσα να διαχειριστώ τα πράγματα σε αυτή τη βάση για όλο το προσωπικό μου».

Δεδομένου ότι το θέμα «βρίσκεται πλέον στα χέρια των δικηγόρων», ο κ. Marles είπε ότι είναι δύσκολο για τον ίδιο να σχολιάσει περαιτέρω, αλλά επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με το Γραφείο του Πρωθυπουργού εδώ και μήνες σχετικά.

Ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό για τη Σύνοδο Κορυφής της ASEAN, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το θέμα.

«Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού (Marles) έχει απαντήσει δημοσίως σε αυτό και λόγω της φύσης του θέματος, δε σκοπεύω να προσθέσω περαιτέρω σχόλια».

Η κα Tarnawsky από τότε που, όπως λέει δεν επέστρεψε στο γραφείο της, συνεργάζεται προσωρινά με το Γραφείο του Πρωθυπουργού για να «υποστηρίξει και να καθοδηγήσει» άλλους προσωπάρχες.

Υποστήριξε ότι αυτό έδειξε ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλειά της και ότι «δεν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την απόδοση ή τη συμπεριφορά μου».

Η ίδια επισήμανε ότι αρνήθηκε να παραδώσει τον κωδικό ενός χρηματοκιβωτίου στο γραφείο της για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, καθώς περιείχε «αυστηρά ελεγχόμενα έγγραφα για τα οποία είμαι προσωπικά υπεύθυνη».

Είπε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς της μετά την επιδείνωση της ψυχικής της υγείας και ότι η κόρη της την έπεισε να μιλήσει.

«Όταν ήμουν σε κατάσταση απόλυτης ‘διάλυσης’ πριν από λίγες εβδομάδες, μου είπε: ‘Μαμά, ίσως αν έλεγες στον κόσμο την αλήθεια, ίσως κάποιος να σε βοηθούσε’».

«Ο εκφοβισμός ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον σιωπής … μιλώντας σήμερα, ίσως βοηθήσει και άλλους».

«Αυτό που θέλω είναι να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και ο Richard Marles, καθώς και όσοι επέτρεψαν τη συμπεριφορά του, να λογοδοτήσουν για ό,τι συνέβη».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Peter Dutton, μιλώντας στην εκπομπή Today του Nine, δήλωσε ότι κανείς εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτός.

«Μία από τις αποκαλύψεις, χθες (Πέμπτη), ήταν ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού είχε εμπλακεί σε αυτό το θέμα για μήνες και μήνες και δεν υπάρχει ακόμη λύση», πρόσθεσε.

«Θα περίμενε κανείς ότι η προτεραιότητα για το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα ήταν να βρεθεί λύση και να βρεθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα μέσω της διαμεσολάβησης ή της υποστήριξης του ατόμου που εμπλέκεται».

«Νομίζω ότι το γραφείο του κ. Albanese έχει έναν πραγματικό … ρόλο να παίξει εδώ, και πρέπει να απαντήσει γιατί το θέμα ‘σέρνεται’ και ‘σέρνεται’ και ‘σέρνεται’, και είναι απλά ανίκανοι να το επιλύσουν».

Επίσης, η αναπληρώτρια αρχηγός της αντιπολίτευσης, Sussan Ley, μιλώντας στην εκπομπή Sunrise του Seven, τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας οι υπουργοί να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό τους έχει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και αν δεν το καταφέρουν, πρέπει να παραιτηθούν.

«Προφανώς, οι ισχυρισμοί αυτοί θα εξεταστούν στο πλήρωμα του χρόνου, αλλά οι συνέπειες για κάθε υπουργό που παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας πρέπει να είναι παραίτηση. Αλλά σήμερα απλά σκέφτομαι την Jo και πραγματικά ξέρω ότι η χθεσινή ημέρα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτήν».

The post «Λυπάται» ο Marles, στην… επίθεση η αντιπολίτευση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.