«Εζησα ένα όνειρο»

Το βίντεο που ανάρτησε χθες στους λογαριασμούς του στα social media ο Ράφα Ναδάλ αρχίζει με μια βαθιά, κοφτή ανάσα του. Αμέσως μετά ακολουθεί η είδηση: «Είμαι εδώ για να σας ενημερώσω ότι αποσύρομαι από το επαγγελματικό τένις». Τα λόγια βγαίνουν με δυσκολία από το στόμα του. Η συγκίνηση είναι μεγάλη, αλλά η απόφασή του οριστική και αμετάκλητη. Στα 38 του χρόνια βάζει τέλος σε μια καριέρα λαμπρή όσο και ανεπανάληπτη.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση, μου πήρε πολύ καιρό για να την πάρω. Ομως σε αυτή τη ζωή όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλω τέλος σε μια καριέρα που υπήρξε μακρά και πολύ πιο επιτυχημένη απ’ όσο μπορούσα να φανταστώ», λέει.

Ο Ράφα Ναδάλ υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής που έπαιξε ποτέ τένις σε χωμάτινες επιφάνειες. Κέρδισε 14 φορές το Ρολάν Γκαρός, όσες κανείς άλλος στην ιστορία, ενώ το ρεκόρ του των 81 διαδοχικών νικών στο χώμα μοιάζει να είναι ακατάρριπτο. Κέρδισε 22 Γκραν Σλαμ και συνολικά 92 τίτλους, από τους οποίους 36 σε τουρνουά Μάστερς. Κέρδισε επίσης δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα στο απλό στο Πεκίνο το 2008 κι άλλο ένα στο διπλό στο Ρίο το 2016 κι είναι ένας από τους μόλις τρεις αθλητές στην ιστορία του αθλήματος (οι άλλοι δύο είναι ο Αμερικανός Αντρέ Αγκάσι και ο Νόβακ Τζόκοβιτς) που έχουν πετύχει το Career Golden Slam, έχει κερδίσει δηλαδή στη διάρκεια της καριέρας του και τα τέσσερα Γκραν Σλαμ μαζί με χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Είναι κατόπιν όλων τούτων ένας από τους τρεις κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών. Ενας από τους θρυλικούς Big-3 του αθλήματος μαζί με τον Ρότζερ Φέντερερ, που πρώτος έσπευσε να τον αποθεώσει στα social media, και τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που πλέον είναι ο μοναδικός που συνεχίζει.

Μετά τη νίκη του στο Ρολάν Γκαρός του 2022, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από έναν τραυματισμό στο ισχίο. Προσπάθησε πολύ να τον ξεπεράσει και να συνεχίσει να παίζει, αλλά δεν ήταν δυνατόν. «Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Δεν νομίζω ότι μπορούσα να παίξω χωρίς περιορισμούς», λέει.

Ο Ναδάλ θα αγωνιστεί τον Νοέμβριο στον τελικό του Davis Cup με την ομάδα της Ισπανίας. Μετά… τέλος. «Ολα όσα έζησα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Φεύγω όντας απολύτως ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου».