Η άνοια κοντά στο να καταστεί η κυριότερη αιτία θανάτου στην Αυστραλία

Οι καρδιακές παθήσεις παρέμειναν η κυριότερη αιτία απωλειών ανθρώπινης ζωής στην Αυστραλία το 2023, αλλά με μικρή μόνο διαφορά πλέον από τους θανάτους που σχετίζονται με την άνοια (dementia), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ABS).

«Παρατηρήσαμε μείωση της θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και αύξηση των θανάτων από άνοια με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε σχετικά η Lauren Moran, επικεφαλής της ABS για τα Στατιστικά Θνησιμότητας.

Η αλλαγή αυτή, εξήγησε η ίδια, «σχετίζεται τόσο με την πρόοδο στην ιατρική θεραπεία και την υγειονομική περίθαλψη, όσο και με τη γήρανση του πληθυσμού».

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ο «Νέος Κόσμος» επισήμανε ότι η άνοια έχει επηρεάσει πολλές οικογένειες συμπάροικων.

Ο Δρ Αθανάσιος Κοκκινιάς, Επικεφαλής Ψυχίατρος στην Κλινική Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Royal Melbourne, ανέφερε ότι «παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άνοιας στην παροικία μας, καθώς οι πρώτης γενιάς μετανάστες φτάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Από την πλευρά του, ο Δρ Ματθαίος Στάιος, Κλινικός Νευροψυχολόγος με ειδίκευση στη διάγνωση της άνοιας, επισήμανε επίσης ότι οι περιπτώσεις άνοιας αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

«Ζούμε σε μια κοινωνία που γερνάει. Μέχρι το 2050, αναμένεται πως 153 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα πληρούν τα κριτήρια για διάγνωση άνοιας».

Η βελτιωμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν συμβάλει στη μακροζωία, αλλά αυτή συνοδεύεται και από την αύξηση των σχετικών ιατρικών προκλήσεων, όπως η άνοια.

Η κα Moran, της ABS, δήλωσε ότι για την Αυστραλία ειδικά, «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι πλέον λιγότεροι από 250 θάνατοι ‘χωρίζουν’ τις δύο κορυφαίες αιτίες θανάτου», τις καρδιοπάθειες από την άνοια.

Οι καρδιακές παθήσεις ήταν η αιτία για το 9,2% το συνόλου των θανάτων στη χώρα, ενώ η άνοια, η οποία περιλαμβάνει τη νόσο Alzheimer, ήταν η αιτία για το 9,1% των θανάτων το 2023.

«Η άνοια είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες από το 2016, αποτελώντας το 12,2% των θανάτων γυναικών και το 6,4% των θανάτων ανδρών το 2023», πρόσθεσε η κα Moran.

«Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να ζήσουν σε μια ηλικία όπου έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια».

«Η άνοια είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου στη Νότια Αυστραλία, στην Περιοχή της Πρωτεύουσας και, για πρώτη φορά, στη Νέα Νότια Ουαλία».

Εν γένει, τα στοιχεία του τελευταίου έτους είδαν τα ποσοστά θνησιμότητας να σταθεροποιούνται συνολικά. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 5,13 θάνατοι ανά 1.000 άτομα, από 5,48 το 2022.

Οι θάνατοι από COVID-19 μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, από 9.862 το 2022 σε 5.001 το 2023, ενώ οι αριθμοί και τα ποσοστά θανάτων μειώθηκαν για τις περισσότερες άλλες κύριες αιτίες.

«Παρά τις μειώσεις αυτές, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό και τα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό,τι τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας COVID-19, όταν είδαμε ποσοστά θνησιμότητας σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ», υπογράμμισε η κα Moran.

Στο μεταξύ, το αλκοόλ εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στη θνησιμότητα, με 1.667 θανάτους το 2023.

Ένα ποσοστό θανάτων λόγω αλκοόλ 5,6 ανά 100.000 άτομα, μειωμένο από 6,2 το 2022, αλλά παρόμοιο με αυτό που καταγράφηκε το 2021.

Μεταξύ του 2018 και του 2022, το ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκε σταθερά από 4,7 σε 6,2.

Υπήρχαν 3.214 άτομα που αυτοκτόνησαν το 2023 (ποσοστό 12,1 ανά 100.000 άτομα), με περίπου τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων να αφορούν άντρες.

Η διάμεση ηλικία θανάτου για τα άτομα που πέθαναν από αυτοκτονία ήταν 45,5 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου το 2023.

ΟΙ 10 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Για το 2023 οι 10 κυριότερες αιτίες θανάτου στην Αυστραλία ήταν:

1. Ισχαιμική καρδιακή νόσος
2. Άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer
3. Εγκεφαλικό
4. Καρκίνος του πνεύμονα
5. Χρόνια νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
6. Διαβήτης
7. Καρκίνος του εντέρου
8. Καρκίνος του αίματος και των λεμφαδένων
9. COVID-19 (από την 3η θέση το 2022)
10. Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος

The post Η άνοια κοντά στο να καταστεί η κυριότερη αιτία θανάτου στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.