«Ζήσε με Δράση» – Μία ομογενής τολμά να… λάμψει στη διαχρονική μόδα

«Vivi al Ago», που στη διεθνή γλώσσα Εσπεράντο σημαίνει «Ζήσε με Δράση», είναι μια φράση με ιδιαίτερο νόημα για τη Maria Bigg. Πρόκειται για το όνομα του οίκου μόδας που λάνσαρε πριν από δύο χρόνια, και της συμβολίζει το θάρρος της να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα.

Η τελευταία συλλογή της «Vivi al Ago», που παρουσιάστηκε στην πασαρέλα του Tasmanian Fashion Festival τον περασμένο μήνα, ανέδειξε την κομψότητα και τη μινιμαλιστική αισθητική που επιδιώκει το brand.

«Υπάρχει μια άνοδος στη ζήτηση της ‘αργής μόδας’ (slow fashion) στις μέρες μας, όπου οι άνθρωποι, ακόμη και από τη νέα γενιά, έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση της σπατάλης που παράγει η βιομηχανία της μόδας. Αυτή η μινιμαλιστική αισθητική είναι συνδεδεμένη με τη διακριτική κομψότητα, και θα είναι πάντα ένα ελκυστικό στυλ μόδας για όσους θέλουν να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και σκόπιμοι όσον αφορά στην γκαρνταρόμπα τους», δήλωσε η Maria Bigg στον «Νέο Κόσμο».

Η Μαρία ίδρυσε την εταιρεία της, με την πρόθεση να δημιουργήσει μινιμαλιστικά σχέδια, χρησιμοποιώντας υφάσματα υψηλής ποιότητας και άψογη ραπτική. Κάθε συλλογή σχεδιάζεται ως μια ‘ντουλάπα-κάψουλα’, επιτρέποντας στα κομμάτια να συνδυάζονται αρμονικά καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχών, προσφέροντας διαχρονικά ρούχα που μπορεί κανείς να κρατήσει για πάντα.

Η Maria Bigg παρέμεινε πάντα συνδεδεμένη με το νησί όπου γεννήθηκε. Εδώ η οικογένεια γιορτάζει τον γάμο δικών τους ανθρώπων από την Τασμανία.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν και η Τασμανία είναι πατρίδα της, από τότε που η οικογένειά της (Σκορδίλη) μετακόμισε εκεί το 1970, η Μαρία παρέμεινε συνδεδεμένη με την Ελλάδα και, ειδικότερα, με την Κέρκυρα, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια.

«Υπάρχει πάντα μια επιρροή στα σχέδιά μου όταν πρόκειται για την κληρονομιά μου. Η Κέρκυρα είναι ένα τόσο όμορφο νησί. Διαμορφώνεσαι από την παιδική σου ηλικία. Υπάρχει μια απλότητα στη ζωή εκεί. Η ελληνική κουλτούρα αναδεικνύει πραγματικά αυτή την απλή ζωή. Η μητέρα μου έχει κι εκείνη αυτή τη μίνιμαλ αισθητική. Και επηρεάστηκα πολύ από αυτήν».

Επέστρεψε στην Κέρκυρα για πρώτη φορά στα 19 της, περνώντας έναν χρόνο στο όμορφο νησί, και ξαναγύρισε χρόνια αργότερα, το 2010.

«Ήμουν εντελώς απροετοίμαστη για τη συγκίνηση που ένιωσα. Δεν πίστευα ότι θα ένιωθα έτσι μετά από τόσο καιρό στην Αυστραλία, αλλά ένιωσα πραγματικά συνδεδεμένη».

Η Maria Bigg και η Alexandra Harvey, συνέταιροι στον οίκο «Vivi al Ago» μοιράζονται την ελληνική καταγωγή τους και το ίδιο όραμα για το brand

Η ΜΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

«Η μητέρα μου ήταν μοδίστρα. Έμαθε όταν ήταν μικρή. Εκείνα τα χρόνια έφτιαχναν τα δικά τους ρούχα. Της έκανα σχέδια από ρούχα που μου άρεσαν, και μετά πήγαινα και έβρισκα το ύφασμα που ήθελα. Και έραψε μερικά καταπληκτικά συνολάκια, για εμένα, αλλά και για τις φίλες μου!»

Ακόμη και οι κόρες της ασχολούνται με τη μόδα.

«Αποτελούν μεγάλη έμπνευση για μένα. Η κόρη μου έχει τον δικό της οίκο μόδας, και πάει καταπληκτικά – «St. Agni», που ονόμασε από τη μαμά μου. Και η άλλη μου κόρη, εργάζεται για την αδελφή της, στο μάρκετινγκ».

Από το 2010, η Μαρία ταξίδευε κάθε χρόνο στην Κέρκυρα και περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο στο νησί, εξερευνώντας από εκεί την Ελλάδα.

Όταν ξέσπασε η πανδημία, και όλα τα ταξίδια σταμάτησαν, άρχισε να σκέφτεται ένα όνειρο που είχε όταν ήταν νεότερη.

«Σκέφτηκα ότι αν δεν το κάνω τώρα, αν δεν το τολμήσω, πιθανότατα θα το μετανιώσω για πάντα. Δεν είχα καμία δικαιολογία. Είχα τον χρόνο, την ενέργεια και το πάθος. Γιατί να πιστέψω ότι ήταν πολύ αργά;»

Η Maria Bigg, μικρό παιδί μαζί με τους γονείς της, στην Κέρκυρα, πριν μεταναστεύσουν στην Τασμανία

Καθώς η Μαρία εξερευνούσε την αγορά, παρατήρησε ότι πολλές μάρκες απευθύνονταν σε νεότερο κοινό, με στυλ που δεν την εξέφραζε πλέον.

«Ήθελα πραγματικά καλή ποιότητα, καλά υφάσματα, ρούχα που να είναι ραμμένα στα μέτρα μου. Θέλω ακόμα να φαίνομαι υπέροχη, μίνιμαλ, κομψή και όμορφη, αλλά τα ρούχα έπρεπε να προσαρμοστούν στη δική μου ηλικιακή ομάδα».

Καθώς η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται, η συνέταιρός της, Alexandra Harvey, την ακολούθησε.

«Μοιραζόμαστε την ελληνική κληρονομιά και το ίδιο όραμα για το brand, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια δυνατή συνεργασία αλλά και σε μια όμορφη φιλία».

Αναλογιζόμενη όσα έχει καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια, παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το πάθος τους σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους κι αν βρίσκονται.

«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Αν έχετε ένα όνειρο, τολμήστε το, δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Γιατί ακόμα και αν αποτύχετε, θα έχετε μάθει πάρα πολλά».

Είμαστε μια διαφορετική γενιά, προσθέτει.

«Καθώς μεγαλώνουμε, δεν είμαστε προετοιμασμένοι να καθίσουμε στο σπίτι.

«Νιώθω πως οι γυναίκες πάντα βάζουμε τους άλλους πρώτους. Βάζουμε πρώτα την οικογένειά μας, φροντίζουμε τους γονείς μας, τα παιδιά μας και τους συζύγους μας, και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πάντα σε τάξη για όλους… Και έρχεται κάποια στιγμή που τα παιδιά έχουν φύγει, και δεν είναι αργά να κάνεις επιτέλους κάτι για τον εαυτό σου. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά, παραγωγική, και σου δίνει έναν σκοπό».

«Δεν λέω ότι δεν αγχώνομαι. Αγχώνομαι. Νιώθω νευρικότητα όταν λανσάρω μια νέα συλλογή, αλλά έχει να κάνει με το να βγαίνεις από τη βολή σου, να θέτεις προκλήσεις στον εαυτό σου, και να νιώθεις – ακόμη και στα μικρά πράγματα – αυτή την αίσθηση της επίτευξης».

The post «Ζήσε με Δράση» – Μία ομογενής τολμά να… λάμψει στη διαχρονική μόδα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.