Γερνάει η παροικία μας

ΜΕ την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις. Αυτή την φορά η επίσκεψη είναι ασύγκριτα πιο οργανωμένη από την πρώτη του (το 1996). Όμως, προσωπικά, δεν διακρίνω μεγάλο ενθουσιασμό. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Έχει να κάνει με το ότι γερνάει η παροικία.

ΤΟΤΕ, το 1996, υπήρχε ενθουσιασμός αλλά πολύς κόσμος απέφυγε να πάει στην πατριαρχική λειτουργία γιατί κάποιοι οργάνωναν διαδήλωση απέναντι. Πολλοί απ’ αυτούς που έκαναν εκείνη την διαδήλωση δεν ζουν σήμερα. Όσοι ζουν πως αισθάνονται άραγε;

ΜΑΘΑΙΝΩ πως στην μεγάλη λειτουργία της Κυριακής , έχουν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια. Εκεί, μάλλον, θα κυριαρχήσει η πρώτη γενιά.

Αντίθετα στην παρέλαση που θα ακολουθήσει πολλοί γονείς (της δεύτερης γενιάς) ήταν διστακτικοί να στείλουν τα παιδιά τους. Και οι περισσότερες οργανώσεις μας δεν έχουν, πλέον, τμήματα νεολαίας. Με απλά λόγια σβήνουν…

ΕΝΤΥΠΩΣΗ μου έκανε η παρουσία του Andrew Liveris κοντά στον Πατριάρχη αλλά και η ομιλία του Δρ Βρασίδα Καραλή… Θα επανέλθω κάποια στιγμή…

Τ.Τ.

ΟΛΟΙ γνωρίζουμε για την επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αυστραλία. Για τους ενδιαφερόμενους, η αυριανή Πατριαρχική λειτουργία θα γίνει στο Margaret Court Arena, επί του Olympic Boulevard και η μαθητική παρέλαση προς τιμή του, στο KIA Avenue, 200 Batman Avenue, Melbourne.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ θυμίζουν ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει το σχετικό εισιτήριο.

ΤΟΝ καλωσορίζουμε λοιπόν στην πόλη μας και του ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση.

ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΗΚΑ μέσα από τη στήλη, ότι τον Δεκαπενταύγουστο με την ευκαιρία της Γιορτής της Παναγιάς, δεν μπόρεσα να εντοπίσω καθόλου παροικιακές εκδηλώσεις. Αν θυμάστε, είχα ρωτήσει και τα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία κατά παράδοση τιμούν την Παναγία Σουμελά με τριήμερες εκδηλώσεις και η απάντηση ήταν αρνητική.

ΜΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ότι οι επικεφαλής των Οργανισμών, ήταν στην Ελλάδα για διακοπές. Και καλά έκαναν, συμπληρώνω εγώ!

ΚΑΙ ΝΑ. Με το που έσκασε μύτη ο Οκτώβρης, γίνονται τόσα πολλά, που μάς βρίσκουν απροετοίμαστους. Από παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και περιοδικών, διαλέξεις, Γενικές Συνελεύσεις γιορτές για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κλπ. κλπ., που δεν ξέρω πού θα προφτάσουμε να παραβρεθούμε.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, έχουν έλθει στο email μου τρεις προσκλήσεις, οι εκδηλώσεις των οποίων είναι πάνω κάτω την ίδια ώρα. Γι΄ αυτό σας λέω, Βρίσκομαι σε μεγάλο δίλημμα.

ΑΣ ΜΗ ξεχνάμε, ότι ο Οκτώβρης συνδέεται και με τα «Δημήτρια», που οργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση. Ένας ετήσιος θεσμός με ποικίλες εκδηλώσεις.

ΝΑ ΜΟΥ πείτε, αν υπήρχε ένας φορέας που να συντονίζει τις εκδηλώσεις, ίσως να αποφεύγαμε τον «συνωστισμό», την ίδια μέρα και ώρα. Παλαιότερα, είχε γίνει μια προσπάθεια. Αν η μνήμη μου δεν με απατά, η ιδέα έπεσε στο τραπέζι μεταξύ αντιπροσώπων παροικιακών φορέων στο οίκημα της Ένωσης Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος». Δεν γνωρίζω τους λόγους. Όμως ξέρω ότι διαλύθηκε πριν καλά- καλά αρχίσει να λειτουργεί.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ επίσης οι προβολές έργων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελληνικής Κοινότητας. Προσωπικά, ετοιμάζω την παρέα μου για να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες ANZACS, που θα προβληθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου ώρα 8μμ και την Κυριακή 27, ώρα 4.30μμ. στο Palace Cinema Como, γωνία Toorak Road and Chapel St. Για πληροφορίες αποταθείτε στο www.greekfilmfestival.com.au

ΕΛΠΙΖΩ να εκμεταλλευτήκατε την ευγενική πρόκληση της Πολιτείας μας που έθεσε δωρεάν την μεταφορά με λεωφορείο, τραμ και τρένο την εβδομάδα που μας πέρασε και να κάνατε ένα ταξιδάκι αναψυχής.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ισχύει μόνο για τους κατόχους της Senior Card και μέχρι αύριο Κυριακή, 13 του μήνα. Αφορά επίσης προορισμούς εντός της Μητροπολιτικής ζώνης και της περιφέρειας. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός προβλέπεται ηλιόλουστος. Οπότε ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.

ΜΑΘΑΙΝΩ ότι χθες στη Βρισβάνη έγινε συναυλία σε δύο παραστάσεις, αφιερωμένη στην διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Νανά Μούσχουρη, με αφορμή τα 90ά της γενέθλια. Ως γνωστόν την κορυφαία του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο, είχε ανακαλύψει ο συγχωρεμένος πλέον Μίμης Πλέσσας και την είχε απογειώσει ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις.

ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ οργάνωσαν και τραγούδησαν επιτυχίες της, η Μελ Λάθουρα και η Κατερίνη Μανωλάτου. Ο τίτλος της συναυλίας ήταν «The girls from Greece. Α tribute to Nana Mouskouri».

ΕΓΩ γνώρισα την Νανά Μούσκουρη, μέσα από το ραδιόφωνο στο χορωδιακό τραγούδι ΑΘΗΝΑ στις αρχές του ’60. «Μ’ άσπρα πουλιά και σύννεφα τον ουρανό θα ντύσω και τ’ όνομά σου αθάνατο στην πέτρα θα κεντήσω…» Πρέπει να ήμουν γύρω στα 12 με 13. Από τότε, ως μαθήτρια το τραγούδησα πολλές φορές.

ΑΣ ΠΟΥΜΕ και δυο κουβέντες για τα «πολύπαθα» καλωδιακά, Ελληνικά κανάλια, που έχουμε στα σπίτια μας. Προσωπικά, είμαι συνδρομητής στην εταιρία MySat. Προ μηνών, όταν μάς ειπώθηκε ότι ο πομπός αναμετάδοσης, ο οποίος βρίσκεται κάπου στην κεντρική Ασία έπαθε βλάβη λόγω καιρικών συνθηκών, δείξαμε κατανόηση για την διακοπή. Ως εδώ όλα καλά.

ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ εβδομάδες, διαβάσαμε ανακοίνωση της MySat, που διαβεβαίωνε ότι πολύ σύντομα θα γινόταν η αποκατάσταση της ζημιάς και υπόσχετο την κανονική επαναλειτουργία των καναλιών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ εγώ, όπως κι εσείς ακόμα περιμένουμε. Δεν έχω πρόσβαση σε όλα τα κανάλια της εταιρίας που είμαι συνδρομήτρια ενώ βλέπω μερικά της ανταγωνιστικής εταιρίας. Το MEGA, το OPEN κλπ. που ανήκουν στην εταιρία TvPlus. Αναρωτιέμαι λοιπόν. Πώς γίνεται αυτό; Πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα;

ΑΠΟ ΤΟΝ κυρ. Κοσμά τον γείτονά μου, έμαθα προχθές κάτι καινούργιο. Με τις φωτιές που πλήττουν την γη της ιδιαίτερης πατρίδας του Κορινθίας και τις πλημμύρες, είπε: Τρία πράγματα ΔΕΝ μάς περιμένουν. Η φωτιά, η βροχή και ο θάνατος. Πολύ φιλοσοφημένο και διαχρονικά επίκαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και αυτό. Οικογένεια καλέστηκε σε οικογενειακό τραπέζωμα για να γιορτάσουν μια σημαντική οικογενειακή επέτειο. Έλα όμως που οι οικοδεσπότες ζήτησαν από τους καλεσμένους να προσκομίσουν το τεστ κορονοϊού, αρνητικό φυσικά, για να τους επιτραπεί η είσοδος στο σπίτι.

ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ διαβάσατε. Κι εγώ όταν το άκουσα νόμισα ότι ήταν αστείο. Ένα πείραγμα, από αυτά που συνηθίζουμε μεταξύ μας. Όμως στην περίπτωση των φίλων μου τα πράγματα ήταν σοβαρά. Οπότε με την πρέπουσα ευγένεια, αρνήθηκαν την πρόσκληση.

ΣΙΓΗΣΕ το επίγειο πιάνο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα. Έγραψε τραγούδια που τα τραγούδησαν γενεές γενεών και θα συνεχίζουν να ακούγονται και να τραγουδιόνται από τους νεότερους.

ΕΜΕΙΣ που μεγαλώσαμε μαζί του, είμαστε πεπεισμένοι, ότι θα συνεχίσει να συνθέτει ύμνους και μελωδίες για τις στρατιές των αγγέλων, εκεί, στον ουράνιο θόλο της αιωνιότητας που αναπαύεται!

Κ.Γ.

The post Γερνάει η παροικία μας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.