Στους κορυφαίους προορισμούς για τους Βρετανούς

Με την απόσπαση μεριδίου 13% στην αγγλική ταξιδιωτική αγορά, η Ελλάδα μπήκε φέτος στην πεντάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους βρετανούς ταξιδιώτες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έκθεσης της Ενωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) για τις συνήθειες διακοπών των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2024-25.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των παραθεριστών που κάνουν κράτηση για διακοπές μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα αυξήθηκε στο 43% (+5 μονάδες, σε σχέση με πέρυσι), με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στις νεότερες οικογένειες.

«Οι οργανωμένες διακοπές εξακολουθούν να είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό», σύμφωνα με την έκθεση της ΑΒΤΑ, που διαπίστωσε, επίσης, ότι το ποσοστό των ατόμων που πήγαν διακοπές τους τελευταίους 12 μήνες ήταν το ίδιο με το προηγούμενο έτος (84%). Ωστόσο, ο αριθμός των διακοπών που πραγματοποιήθηκαν ανά άτομο αυξήθηκε, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 5η στις προτιμήσεις των Βρετανών.

Συγκεκριμένα, οι βρετανοί ταξιδιώτες πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 3,94 ταξίδια διακοπών (σε εξωτερικό και Αγγλία), έναντι 3,42 το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας οριακά το προηγούμενο μέγιστο των 3,91 ταξιδιών, που σημειώθηκε πριν από το 2019. Επίσης, οι βρετανοί ταξιδιώτες φέτος πραγματοποίησαν περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, με μέσο όρο 1,7 ταξίδια ανά άτομο, από 1,45 ταξίδια το προηγούμενο έτος.

Νέες ηλικίες

Οι πιο «δραστήριοι» ταξιδιώτες ήταν οι οικογένειες και τα άτομα κάτω των 35 ετών, με τους νέους 18-24 ετών να πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 5,33 ταξίδια, τους νέους 25-34 ετών να κάνουν 6,43 ταξίδια και τις οικογένειες με παιδιά άνω των πέντε ετών να πηγαίνουν διακοπές 5,32 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα περιορισμένα περιθώρια για ταξίδια την περίοδο της πανδημίας, πιθανόν να… ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των διακοπών που κάνουν οι νεαρές οικογένειες τα τελευταία δύο χρόνια, διαπιστώνει η έρευνα της ΑΒΤΑ, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της στην Καλαμάτα. «Η τελευταία μας έκθεση για τις συνήθειες των διακοπών δείχνει ότι τα ταξίδια έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό επίπεδο και παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΤΑ, Mark Tanzer .