Μετρούν δυνατά και αδύνατα σημεία

Ενα 48ωρο προτού ανοίξει η κάλπη για τον δεύτερο γύρο του ΠΑΣΟΚ, το θερμόμετρο ανέβηκε ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα – με τον δεύτερο να καταλογίζει ευθύνες στον πρώτο για τη μη διεξαγωγή του ντιμπέιτ και τις δύο πλευρές να κορυφώνουν τις προσπάθειες για την ερχόμενη αναμέτρηση. «Το παράδοξο είναι να θες να κάνεις το ντιμπέιτ αλλά να έχεις προγραμματίσει Δημοτικό Συμβούλιο την κατεξοχήν ημέρα που γίνεται ντιμπέιτ μεταξύ δύο εκλογικών διαδικασιών. Και μετά να έχεις την απαίτηση να αναβάλω εγώ την εκδήλωσή μου, την ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη, όταν δεν έχω κάνει ως υποψήφιος πρόεδρος ομιλία στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο γύρο», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης (Open).

«Δεν έγινε γιατί δεν ήθελε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Είχαμε πει από τη Δευτέρα το πρωί, στείλαμε και στην ΕΡΤ, ότι είμαστε απολύτως διαθέσιμοι, όποια μέρα και ώρα. Δεν κάναμε κανέναν άλλο προγραμματισμό για να είναι απολύτως ελεύθερο και ευέλικτο το πρόγραμμά μου, να είμαι στη διάθεση της ΕΡΤ», επεσήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων. «Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ. Οτι δεν συζητάμε. Οτι δεν μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για τα κρίσιμα θέματα. Είναι μια κορυφαία στιγμή, ανεξαρτήτως τακτικής», επεσήμανε.

Στη μάχη των δύο μπαίνουν και οι επίσημες στηρίξεις των δύο πρώτων σε σταυρούς ευρωβουλευτών του κόμματος. Ο Γιάννης Μανιάτης, με ανάρτησή του, υποστηρίζει πλέον ανοιχτά την υποψηφιότητα του Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως «οφείλουμε να δώσουμε στον Νίκο Ανδρουλάκη την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθεια». Ο Νίκος Παπανδρέου, που στον πρώτο γύρο είχε δηλώσει τη στήριξή του στον Παύλο Γερουλάνο, τάχθηκε («Η Καθημερινή») υπέρ του Χάρη Δούκα: «Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μήνυμα της πρώτης κάλπης (…). Στο δίλημμα στασιμότητα ή αλλαγή (…) επιλέγω το δεύτερο».

Νίκος Ανδρουλάκης

Φαβορί, έχοντας μια καθαρή διαφορά

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στη θέση του ξεκάθαρου φαβορί, έχοντας μια καθαρή διαφορά από τον αντίπαλό του. Η οργανωτική του χαρτογράφηση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένη, με βασικό κινητήριο μοχλό την Κρήτη – η οποία τον υπερψήφισε σε μεγάλο βαθμό, όπως έκανε και το 2021, χωρίς αστερίσκους.

Η δεινότητα ενισχύθηκε από το αφήγημα της άδικης επίθεσης, το οποίο του έδωσε ψήφους, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, σε ακροατήρια που συνιστούν τον βασικό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και των πιο πιθανών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Προέβαλε ένα θεσμικό προφίλ, στη λογική της συνέχειας, που κέρδισε όσους παραδοσιακά τάσσονται με το πρόσωπο του προέδρου σε μια εσωκομματική αναμέτρηση. Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς ένα ενιαίο σχήμα απέναντί του, τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να διορθώσει τις επιδόσεις του σε Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο και Θεσσαλονίκη.

Στα μειονεκτήματά του, όπως τα προβάλλουν οι αντίπαλοί του, είναι πως αποτελεί μια λύση ήδη γνωστή και δοκιμασμένη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους θεωρούσαν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές πως δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο το ποσοστό του κόμματος. Ο στενός του πυρήνας, λόγω της φθοράς της θέσης, έχει μειωθεί κατά 10.000 ψήφους από το 2021, ενώ συνεχίζει να έχει πρόβλημα με την προσωπική του απήχηση στην Αττική, η οποία συνεχίζει να τον βγάζει στην τρίτη θέση, επαναλαμβάνοντας την επίδοση της προηγούμενης εσωκομματικής αναμέτρησης. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει στην επικοινωνία, γι’ αυτό το αστικό ακροατήριο θα χρειαστεί ακόμα αρκετή δουλειά – τον επηρεάζει, δηλαδή, η εικόνα πως στηρίζεται κυρίως στην περιφέρεια.

Χάρης Δούκας

Mε βάση το αίτημα της ανανέωσης

Ο δήμαρχος Αθηναίων παίζει γι’ άλλη μια φορά ως αουτσάιντερ, θέση που ενδεχομένως αυτή τη φορά δεν θεωρούσε πως θα είναι. Στα θετικά της υποψηφιότητάς του, ο Χάρης Δούκας είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, που λειτουργεί με βάση το αίτημα της ανανέωσης, ενώ σηματοδοτεί την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία απέναντι στη ΝΔ, στον δήμο της πρωτεύουσας.

Συσπειρώνει διαφορετικές πλευρές των πασοκικών φυλών, που για πρώτη φορά συνυπάρχουν μεταξύ τους, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις είναι πρώτος στις νεότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες, στο κοινό 25-39 και 40-54. Ο Δούκας έχει θέσει στο τραπέζι ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, στη λογική του συμμετοχικού μοντέλου και του ανοίγματος του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να κερδίσει εκείνους που εντόπιζαν λάθη στη διαχείριση που έκανε ως τώρα ο αντίπαλός του.

Από την άλλη πλευρά, ο Δούκας έχει να ξεπεράσει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί από επικοινωνιακά ζητήματα που προέκυψαν όσο και από το ντιμπέιτ, ενώ δεν υπάρχει επίσημη στήριξη όλων των άλλων υποψηφίων στο πρόσωπό του, που θα έκανε πιο εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα. Και για εκείνον υπάρχει πρόβλημα στην Αττική, αλλά και στην Αθήνα, στην οποία ήρθε τρίτος, με τους δημότες να εκφράζουν την επιφύλαξή τους για το αν μπορεί να πετύχει το μοντέλο και δήμαρχος, αλλά και πρόεδρος. Εμφανής είναι και η απειρία του, η οποία τον δυσκολεύει απέναντι σε όσους θέλουν πιο έτοιμες και δοκιμασμένες επιλογές απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που τα ποσοστά και των δύο βρίσκονται σε ύφεση.