Τζορτζ Μπάλντοκ: Οργή κατά Λιάγκα – «Ένα νέο παιδί πέθανε και αυτός μετράει τετραγωνικά»

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, συγγνώμη ζήτησε με ανάρτηση του στο Instagram αλλά και στον τηλεοπτικό αέρα ο Γιώργος Λιάγκας για το φάουλ του ρεπορτάζ που προβλήθηκε από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 μετά το θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ.

Λίγες μόλις ώρες μετά το θάνατο του ποδοσφαιριστή που έχει συγκλονίσει εντός και εκτός συνόρων βυθίζοντας φιλάθλους και μη σε ένα συλλογικό τραύμα -ο άσος του Παναθηναϊκού Τζορτζ Μπάλντοκ βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι του στη Γλυφάδα- ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε στον αέρα του «Πρωινού» προκάλεσε οργή.

Το ένθετο ρεπορτάζ είχε ως άξονα το διαμέρισμα του νεκρού ποδοσφαιριστή προσδίδοντας μια επίγευση (κακού) lifestyle στην τραγωδία.

Μετά την προβολή, η μάχιμη λεγεώνα του Twitter ανέλαβε δράση εκθέτοντας δημόσια το τραγικό δημοσιογραφικό ατόπημα μιας mainstream εκπομπής που οφείλει να γνωρίζει το πρωτόκολλο της δημοσιογραφίας που σέβεται τον εαυτό της ελισσόμενη με μαεστρία από τις tabloid παγίδες, ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΣΗΕΑ και του ANT1 αλλά και emails διαμαρτυρίας απαιτούν μια απολογία –αν όχι παραδειγματική τιμωρία.

«Θα έπρεπε να ντρέπονται»

Χρήστες του διαδικτύου ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα της ένωσης των δημοσιογράφων αλλά και τους ιθύνοντες του καναλιού να λάβουν μέτρα για το επίμαχο ρεπορτάζ.

Σε πιο θεσμικές αντιδράσεις ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος με ανακοίνωσή του ζήτησε τον «δέοντα σεβασμό» προς την οικογένεια του Τζορτζ Μπάλντοκ και της ομάδας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, μετά τη νίκη επί της Αγγλίας. Τα λόγια του Τάσου Μπακασέτα μετά τον θρίαμβο εν μέσω καταιγίδας της Εθνικής στο Γουέμπλεϊ έχουν ουσία και εκτόπισμα.

«Αποτελεί ντροπή για κάποιους συναδέλφους σας να προσπαθούν να επωφεληθούν από μια τέτοια τραγωδία λέγοντας χυδαιότητες για τον Τζορτζ και την οικογένειά του. Ας είμαστε άνθρωποι σε αυτές τις στιγμές. Δεν κινήθηκαν όλοι σε αυτό το μήκος κύματος. Θα έπρεπε να ντρέπονται. Θα έπρεπε να σεβαστούν το παιδί, την οικογένειά του και εμάς» είπε.

Τάσο Μπακασετα πρεσβεύεις όλα όσα πρέπει να πρεσβεύει ένας αθλητής που αποτελεί πρότυπο για μικρά παιδιά.

Είναι τεράστια τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι φοράς το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής μας.

Ο Τζωρτζ θα είναι περήφανος και θα είναι φύλακας άγγελος σας.#ENGGRE https://t.co/NuC72op7q6

— Stavro Del Sud (@stavrakas13) October 11, 2024

Πέρα από τις αντιδράσεις των χρηστών, ρεπορτάζ της εκπομπής «Happy Day» στον ALPHA έδωσε μια επιπλέον διάσταση για το τι προηγήθηκε πριν την απολογία του δημοσιογράφου στο Instagram κάνοντας λόγο για έντονες διεργασίες.

Aνώτατο στέλεχος του ΑΝΤ1 φέρεται να έκανε τηλεφώνημα στον παρουσιαστή στο οποίο του εξέφρασε την έντονη ενόχληση της διοίκησης του σταθμού ενώ στη συνέχεια υπήρξαν σοβαροί τριγμοί ακόμα και μέσα στην ίδια την ομάδα του «Πρωινού» σε σημείο που κάποιοι άνθρωποι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.

Η οργή των οπαδών του Παναθηναϊκού που έχει κατευθυνθεί στο πρόσωπο του Γιώργου Λιάγκα και εκφράστηκε ιδιαίτερα αιχμηρά στο χθεσινοβραδινό αγώνα της μπασκετικής ομάδας με την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ σηκώνοντας σχετικό πανό, ήταν μια επιπλέον πίεση προς το πρόσωπο του.

«Συγγνώμη από όλους όσοι εχθές στεναχώρησα, προκάλεσα, θύμωσα»

Μετά το τσουνάμι ο Γιώργος Λιάγκας έκανε ανάρτηση απολογίας στο Instagram, ωστόσο για τους περισσότερους είναι μισή συγγνώμη σε καιρούς που η συνθήκη της δημοσιογραφίας κακοποιείται.

«Μπροστά στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, συντριβόμαστε όλοι. Οι υπερβολικές αναλύσεις του ρεπορτάζ, για στοιχεία που αφορούσαν το σπίτι ήταν τελείως περιττές. Αντιλαμβάνομαι το λάθος, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και καταονώ απόλυτα τις αντιδράσεις», έγραψε ο Γιώργος Λιάγκας σε story στο Instagram.

Ο δημοσιογράφος επανέφερε εκ νέου το θέμα στον τηλεοπτικό αέρα στη σημερινή του εκπομπή (11/10) λέγοντας:

«Επειδή ποτέ δεν έχω κρυφτεί στη ζωή μου θέλω να σας πω δυο λόγια» είπε αναφερόμενος και στην ανάρτηση του. «Μπροστά στο χαμό ενός ανθρώπου και ειδικά ενός νέου ανθρώπου υπάρχει η σύνθλιψη της οποιαδήποτε σκέψης, του συναισθήματος, οτιδήποτε. Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, δεν θα πω καμία δικαιολογία, δεν θα δικαιολογηθώ. Θα σας πω ότι χθες έκανα λάθος και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη εγώ -για αυτό το λόγο θα σας παρακαλέσω οποιαδήποτε δικαιολογημένη αντίδραση θυμού και οργής να περιοριστεί σε μένα και να αφήσετε έξω τους συνεργάτες και το περιβάλλον μου» πρόσθεσε.

«Ήταν λοιπόν μια λανθασμένη δημοσιογραφική εκτίμηση, απόλυτα λανθασμενή. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επεκταθεί το ρεπορτάζ σε κάποια στοιχεια -όχι ότι ηταν κακά, αλλα δεν συνεισέφεραν τίποτα στο ρεπορτάζ οταν υπήρχε ο χαμός ενός ανθρωπου, πως είναι το σπιτι του, αν είναι διοροφο το διαμέρισμα και αν είναι ακριβά τα ενοίκια στην περιοχή» συνέχισε.

«Και μάλιστα, ξερετε το σκεφτόμουν -εχθές το βράδυ δεν κοιμήθηκα- όταν δυο τρεις εβδομάδες πριν είχε καεί το σπίτι μου και είπα όταν έβλεπα κάποια ρεπορτάζ, ότι δεν είναι δυνατό. Ένα δράμα για κάποιον άνθρωπο να γινεται λάιφσταιλ ρεπορταζ και έπεσα εγώ όχι στην ίδια αλλά σε πολύ μεγαλύτερη παγίδα -γιατί εδώ δεν μιλαμε για ένα σπιτι που κάηκε αλλά για μια ανθρώπινη ζωη που έφυγε. Λάθος μεγάλο, περιττό όλο το χθεσινό και λυπάμαι πάρα πολύ. Είμαι συντετριμμένος. Χωρίς να το θέλουμε, χωρίς πρόθεση, άθελα, αμαυρώσαμε μια μέρα στη μνήμη ενός ανθρώπου» προσθεσε χαιρετιζοντας τη νικη της Εθνικης και τον κόσμο του Παναθηναικου.

«Συγγνώμη λοιπόν από ολους όσοι εχθές στεναχώρησα, προκάλεσα, θύμωσα. Βάλτε όποια λέξη θέλετε εσείς μπροστά» κατεληξε.

Κίτρινη κάρτα

Το ρεπορτάζ έφερε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ με το πειθαρχικό της Ένωσης να προχωράει σε αυτεπάγγελτη έγκληση εναντίον του δημοσιογράφου ο οποίος πλέον καλείται να απολογηθεί.

Αυτή δεν είναι η πρώτη που ο δημοσιογράφος «απασχολεί» την κοινή γνώμη.

Τον Φεβρουάριο του 2023 το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον ΑΝΤ1 για τον τρόπο κάλυψης του βιασμού 12χρονης στον Κολωνό.

Επιπλέον το 2020, ο Γιώργος Λιάγκας είχε διαγραφεί για έξι μήνες, μετά από απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για τον «απαράδεκτο τρόπο την σεξουαλική παρενόχληση μιας φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την προηγούμενη μέρα από άλλο φοιτητή».

Εκτός του Γιώργου Λιάγκα, «παρουσίαση» -εν είδη μεσιτικού γραφείου- του σπιτιού όπου έμενε ο Τζορτζ Μπάλντοκ κατά τον θάνατό του προέβαλαν κι άλλες εκπομπές.

«Ο νεκρός δεν ξέρει πως είναι νεκρός… Άρα υποφέρουν μόνο οι γύρω του… Το ίδιο συμβαίνει και με τον μαλάκα…»

Τα απόλυτα σκουπίδια της ελληνικής τηλεόρασης!!!#paofc #ΤζορτζΜπαλντοκ #ToPrwino #Κουτσελινη #Λιαγκας pic.twitter.com/HoFNIz1o3N

— OlgaB (@OlgaBen1979) October 10, 2024

απλά να θυμίσω ότι “δεν είναι όλα lifestyle” #λιάγκας #μπαλντοκ pic.twitter.com/E7yo9Iu1sz

— μικαέλα με το κάππα (@queenmikaela_) October 10, 2024

Αυτο παιδιά διαδραματίστηκε το πρωί στην εκπομπή #toprwino αλλά και στο #staralithies

ΚΑΙ ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ

Μετά γιατί κραζουμε τις εκπομπές και τους δημοσιογράφους , ΑΠΟΡΡΟΥΝ

Αν ήταν δικό σας συγγενικό πρόσωπο θα σας άρεσε κάτι τέτοιο; #μπαλντοκ #paofc #λιαγκας pic.twitter.com/zRgeYewjGh

Ενα νέο παιδι πέθανε και ο άλλος κάθεται και μετράει ποσα τετραγωνικά ειναι το σπίτι του και αν ειχε πισίνα. Αλλα ποιος έχασε τη ντροπή για να την βρεις εσύ Λιάγκα #ToPrwino pic.twitter.com/IMrY7tDNWs

— Πρόεδρος Κατουρλίδες (@Kostas_Thoneick) October 10, 2024

— 𝑀𝑜𝑛𝑘𝑒𝑦 𝐷. 𝐾𝑜𝑚𝑖 (@MonkeyDKomi) October 10, 2024

Συγγνώμη για τη σιχαμένη »αναπαράσταση» της σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε 20χρονη φοιτήτρια του ΑΠΘ, συγγνώμη για τα ηλίθια σχόλια μετά τον θάνατο του #Μπαλντοκ και το ερώτημα είναι ένα :

Ρε συ #Λιάγκας στις πόσες παπαροσυγγνώμες θα ξεκουμπιστείς απ’τα Μ.Μ.Ε επιτέλους; pic.twitter.com/BfAnRjlR75

— Arsène Lumpen (@ALoumpen12066) October 10, 2024

Σε ένα σοβαρό κράτος θα σε είχε καλέσει ήδη ο εισαγγελέας

Σε ένα σοβαρό κράτος δεν θα σου επιτρεπόταν να έχεις εκπομπή σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο

Σε ένα σοβαρό κράτος δεν θα είχες άδεια δημοσιογράφου #ΤΖΟΡΤΖ_ΜΠΑΛΝΤΟΚ #paofc #λιαγκας pic.twitter.com/whItHiDEGq

— Alex (@Alxkball) October 10, 2024

Ο Λιάγκας είπε ότι έκανε λάθος στο ρεπορτάζ με το σπίτι του άτυχου ποδοσφαιριστή.

Είχε πει ότι έκανε λάθος και όταν γελούσε με την σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί η φοιτήτρια.

Τελικά στην ελληνική τηλεόραση όλα διορθώνονται με μια απλή παραδοχή?#Λιαγκας

— Thodoris Xalaris (@ThodorisXalaris) October 10, 2024

Ενας νέος αθλητής και πάνω απολα οικογενειάρχης με παιδί χάθηκε #Τζορτζ_Μπαλντοκ και ο #Λιαγκας τον χαβά του ΑΛΛΆ ζήτησε πάλι συγνώμη . Αφιερώνω στον δις-τρις+εξαμαρτείν και βάλε το «Αν η ντροπή αποκτούσε πρόσωπο, ένα από τα ονόματα που θα διάλεγε Λιάγκας» pic.twitter.com/QghNkW39XG

— Markos Kazakos (@CHANEL82376562) October 10, 2024