Το ροζ βγαίνει… και σε αντρικό!

Πριν από μερικές ημέρες η Παρί Σεν Ζερμέν παρουσίασε την τρίτη φανέλα της που – ω τι έκπληξη – είχε χρώμα απαλό ροζ και ήταν σχεδιασμένη από το brand Jordan με το οποίο συνεργάζεται το γαλλικό κλαμπ τα τελευταία χρόνια. Στόχος να «ενσαρκώσει την επιθυμία των φιλάθλων και των αθλητών να επιβληθούν με αυτοπεποίθηση εντός και εκτός γηπέδου», ήταν το μήνυμα της Παρί. Νωρίτερα η Μίλαν είχε παρουσιάσει τη δική της ροζ φανέλα, περίπου ίδια με αυτή που φορούσε η Εθνική Γερμανίας στα παιχνίδια του Euro 2024 και έκανε πάταγο.

Πρόκειται για τη φανέλα που έγινε η πιο δημοφιλής στην ιστορία της Μάνσαφτ και ξεπούλησε για ελάχιστο χρόνο σπάζοντας όλα τα ρεκόρ πωλήσεων.

Καθόλου έμφυλο

Για πολλά χρόνια το ροζ θεωρείτο το «χρώμα των κοριτσιών» και το αντίθετο του αγορίστικου μπλε. Ωστόσο αυτό το κλισέ όχι μόνο δεν έχει ιστορική βάση αλλά ίσχυε ακριβώς το αντίθετο. Το ροζ θεωρείτο «αρσενική σκιά» με τους βασιλιάδες να απεικονίζονται συχνά με αυτό το χρώμα κατά τον Μεσαίωνα, ενώ το μπλε – το χρώμα της Παναγίας – συνδέθηκε με τις γυναίκες.

Το ροζ ήταν πάντοτε ένα αριστοκρατικό χρώμα που δεν ήταν έμφυλο αρχικά αλλά εξελίχθηκε αργότερα.

Οταν παρουσιάστηκε η ροζ φανέλα της Εθνικής Γερμανίας ξέσπασαν σφοδρές διαμάχες στη χώρα του Γκαίτε με τη δημοφιλέστερη εφημερίδα, την «Bild», να υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της πως «το ροζ δεν είναι χρώμα για το ποδόσφαιρο».

Τέτοιες αντιδράσεις αγανάκτησης αναδεικνύουν στερεότυπα φύλου που είναι ιδιαίτερα επίμονα στον αθλητισμό. «Βλέπουμε πολύ ροζ να επιστρέφει στις ανδρικές συλλογές, οπότε απομακρυνόμαστε πραγματικά από την κοριτσίστικη πλευρά», λέει ο Αλμπάν Ντεσαζάρς ντε Μονγκαϊλάρντ, αναλυτής τάσεων για το Tagwalk, μια μηχανή αναζήτησης για θέματα της μόδας. Αναφέρει αρκετές μεγάλες φίρμες που ανέδειξαν το ροζ στις ανδρικές συλλογές τους την περασμένη σεζόν. Οι σχεδιαστές των φανελών στην προσπάθειά τους να δώσουν έναν τόνο εκμοντερνισμού και αυθεντικότητας στους συλλόγους για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, ιδιαίτερα τις οικογένειες και τα νεαρά άτομα, δεν δίστασαν να προσθέσουν στις συλλογές τους το ροζ χρώμα, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τη Λυών (2011/12), τη Ρεάλ Μαδρίτης (2014/15), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2018/19), την Μπαρτσελόνα (2018/19), την Αρσεναλ (2022/23).

Για να ακολουθήσει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η ομάδα του Ιντερ Μαϊάμι, που υιοθέτησε το ροζ ως βασικό χρώμα της φανέλας της. Ο συνδυασμός της με την παρουσία του Μέσι αποδείχτηκε εκρηκτικός, γεγονός που αποδείχτηκε στις πωλήσεις.

Πρώτη η Κυρία

Μην ξεχνάμε βεβαίως πως το πρώτο χρώμα στις εμφανίσεις της Γιουβέντους ήταν το ροζ. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, τη σεζόν 1997/98, η Βέκια Σινιόρα επέστρεψε στις ρίζες της και στις ροζ αποχρώσεις με τις οποίες αγωνίστηκαν οι Ζιντάν, Ντελ Πιέρο, Κόντε, Ντεσάν και Ιντζάγκι. Η Παλέρμο φορά τα ροζ-μαύρα  από το 1907 και σχεδόν δεν τα αποχωρίστηκε ποτέ γι’ αυτό το προσωνύμιό της είναι «rosanero»

Το ροζ ωστόσο φοριέται παντού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η ομάδα χάντμπολ των Γάλλων αγωνίστηκε φορώντας ροζ εμφάνιση στο ματς με την Αργεντινή. Η επιλογή του αντιπάλου μάλλον δεν ήταν τυχαία. Το ροζ είναι χρώμα που αποτυπώνεται στη μνήμη ενώ βρίσκει πιο εύκολα στόχο στο κοινό των νέων που είναι πιο μοντέρνο.  Αλλωστε πολλοί νέοι στην Ιλ ντε Φρανς κυκλοφορούν με φόρμες σε φανταχτερά χρώματα ή φωσφοριζέ χρώματα.

Το ροζ είναι μόδα και αυτός είναι ο λόγος που τα τμήματα μάρκετινγκ των συλλόγων είναι τόσο διατεθειμένα να επιλέξουν ένα χρώμα που στο παρελθόν θεωρούνταν απαγορευτικό.