Ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι θαμμένος στη Σεβίλλη-Σήμερα τα αποτελέσματα DNA για την καταγωγή του

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο 500 ετών γύρω από την τελευταία κατοικία του Χριστόφορου Κολόμβου

Η ομάδα πέρασε 20 χρόνια κάνοντας μια ανάλυση DNA σε ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης της Ισπανίας, επιβεβαιώνοντας με «απόλυτη βεβαιότητα» ότι ανήκαν στον εξερευνητή που πέθανε το 1506.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συγκρίνουν το DNA που ελήφθη από τα δείγματα με αυτό συγγενών και απογόνων.

Τα ευρήματα έρχονται λίγο πριν από την γιορτή των ΗΠΑ που φέρει το όνομά του, αυτή τη Δευτέρα, τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους για να τιμήσουν την ανακάλυψη του «Νέου Κόσμου» για την Ισπανία από τον Ιταλό ταξιδιώτη στις 12 Οκτωβρίου 1492.

Αυτό από μόνο του ήταν ένα σημείο διαμάχης σχετικά με τη μεταχείρισή του προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Το σώμα του Κολόμβου είχε μεταφερθεί αρκετές φορές μετά το θάνατό του, με ορισμένους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι είχε ταφεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, πυροδοτώντας ένα κυνήγι για τον εντοπισμό των λειψάνων του εξερευνητή.

Ο Miguel Lorente, ιατροδικαστής που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε την Πέμπτη: «Σήμερα κατέστη δυνατό να επαληθευτεί με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε η προηγούμενη μερική θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο έχει οριστικά επιβεβαιωθεί».

Πολλοί ειδικοί πίστευαν ότι ο τάφος μέσα στον καθεδρικό ναό είχε το σώμα του Κολόμβου, αλλά μόλις το 2003 δόθηκε η άδεια στον Lorente και στον ιστορικό Μαρσιάλ Κάστρο να τον ανοίξουν, διαπιστώνοντας ότι τα προηγουμένως άγνωστα οστά βρίσκονταν μέσα.

Εκείνη την εποχή, η τεχνολογία DNA δεν ήταν ικανή να «διαβάσει» μια μικρή ποσότητα γενετικού υλικού για να παρέχει ακριβή αποτελέσματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα λείψανα του γιου του εξερευνητή, Ερνάντο, και του αδελφού του Ντιέγκο, οι οποίοι θάφτηκαν επίσης στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης.

Τα οστά του συγγενή ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερα από τα θραύσματα που βρέθηκαν στην ταφή του Κολόμβου.

Ανακοινώνεται η καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου
Οι εξελίξεις στην ανάλυση DNA θα μπορούσαν επίσης να αποκαλύψουν εάν ο εξερευνητής ήταν ή όχι Ιταλός, κάτι που έχει επίσης συζητηθεί μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας.

Κάποιοι είναι σίγουροι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα, ενώ άλλοι πρότειναν την Πολωνία ή την Ισπανία. Στη συνέχεια, υπάρχουν εικασίες ότι ο εξερευνητής ήταν Σκωτσέζος, Καταλανός ή Εβραίος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους για την καταγωγή του Κολόμβου πρόκειται να ανακοινωθούν σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Columbus DNA: The true origin» στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας TVE το Σάββατο.

Πηγή: iefimerida.gr