Κύκλωμα διαφθοράς στην Εφορία Κέρκυρας

Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη της αμαρτωλής ΔΟΥ Χαλκίδας, άλλη μια υπόθεση διαφθοράς εφοριακών υπαλλήλων ήρθε στο φως. Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έπειτα από πληροφορίες που είχε από την ΑΑΔΕ, εξάρθρωσε  κύκλωμα διαφθοράς στη ΔΟΥ Κέρκυρα. Στο κύκλωμα συμμετείχαν ο υποδιευθυντής και τρεις υπάλληλοι της εφορίας και ένας λογιστής οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρεται ότι εκβίαζαν επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν είτε φορολογικά χρέη είτε είχαν να πάρουν επιστροφές από την Εφορία. Κομβικό ρόλο έπαιζε ένας λογιστής, ο οποίος παρείχε στοιχεία στους εφοριακούς. Στη συνέχεια, αυτοί αναλάμβαναν δράση και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους παρέχουν διευκολύνσεις. «Οπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Επενδύσεις

436 δισ. ΕΥΡΩ

«Κανένας εφησυχασμός δεν χωρά για την κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προλογίζοντας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου. Για την επίτευξη των στόχων του αναθεωρημένου Σχεδίου απαιτούνται επενδύσεις έως το 2050 ύψους 436 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική μελέτη της McKinsey που αξιοποίησε το υπουργείο ΠΕΝ για τον οικονομικό αντίκτυπο του σχεδίου. Η συνεισφορά στην ακαθάριστη αξία ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2050, στο ΑΕΠ η συμβολή θα είναι 2,5% ετησίως, ενώ κάθε χρόνο δημιουργούνται 210.000 διατηρήσιμες θέσεις εργασίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «απαιτείται συνεκτικό πλαίσιο δράσης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», με το ΕΣΕΚ που παρουσίασαν οι Θ. Σκυλακάκης και Α. Σδούκου να θέτει ως στόχο το 2030 να μειωθούν κατά 58% οι εκπομπές αέριων ρύπων, κατά 80% το 2040 και να μηδενιστούν το 2050.

Ντίμον: «χειροτερεύουν

οι συνθήκες»

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον βλέπει τους κινδύνους να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο εν μέσω διευρυνόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και με τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο Ντίμον παραμένει επιφυλακτικός για το μέλλον της οικονομίας, παρά τις ενδείξεις ότι η Fed έχει σχεδιάσει ήπια προσγείωση.

«Tα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι επισφαλείς και χειροτερεύουν», δήλωσε ο Ντίμον.