Την Τρίτη η Πρεμιέρα του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2024 σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2024 είναι έτοιμο να μαγέψει το κοινό με μια ξεχωριστή επιλογή ταινιών και ντοκιμαντέρ που υμνούν την ελληνική κουλτούρα μέσα από τον κινηματογράφο.

Στη Μελβούρνη παρουσιάζεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ), και θα διεξαχθεί από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου σε περισσότερες αίθουσες προβολής όπως το εμβληματικό Astor Theatre, το Palace Cinema Como, το Palace Balwyn Cinema και, για πρώτη φορά, το Palace Cinemas Pentridge.

Στο Σίδνεϊ το Φεστιβάλ, αποτελεί μια διοργάνωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινοτήτων Νέας Νότιας Ουαλίας και θα προβληθούν συνολικά 33 ταινίες μεγάλου μήκους από τις 15 έως τις 27 Οκτωβρίου 2024, τις οποίες το κοινό του Σίδνεϊ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στις κινηματογραφικές αίθουσες του Palace Norton Street και του Palace Moore Park.

Και στις δυο πόλεις (αλλά και στην Αδελαίδα, την Καμπέρα και το Μπρίσμπαν) το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει πολλές πρεμιέρες ελληνικών ταινιών στην Αυστραλία, με κορυφαία την βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, βασισμένη στο γνωστό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η οποία θα προβληθεί στο Palace Moore Park το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου.

tΤο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, σε συνεργασία με τη Melbourne Cinémathèque, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί η ταινία του Κούνδουρου, «Ο Δράκος», που έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με την ξεκαρδιστική κωμωδία “Άκου Ποιος Μιλάει” με πρωταγωνιστή τον Ηλία Μελέτη (Το Σόι Σου, Το Προξενιό της Ιουλίας).

Η εναρκτήρια ταινία δίνει τον τόνο σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 23 ταινίες μεγάλου μήκους και 7 ντοκιμαντέρ, καθεμία από τις οποίες προσφέρει μια μοναδική ματιά στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Ένα από τα σημεία του φετινού φεστιβάλ είναι η αυστραλιανή πρεμιέρα της βραβευμένης ταινίας “Η Φόνισσα”.

Βασισμένη στο κλασικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900.

Η Χαδούλα, που ζει παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μητέρας της και αγωνίζεται από νεαρή ηλικία, είναι μια γυναίκα που έμαθε να επιβιώνει σε μια ανδροκρατούμενη και εξαιρετικά πατριαρχική κοινωνία με τον δύσκολο τρόπο.

Η ταινία έχει λάβει επαίνους από τους κριτικούς, κερδίζοντας 12 βραβεία και λαμβάνοντας 14 υποψηφιότητες σε κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται η Καριοφυλλιά Καραμπέτη (Ευτυχία), η οποία μαγεύει το κοινό με την καταπληκτική της ερμηνεία.

Η ενότητα των ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από συναρπαστικά φιλμ.

Σημαντικό ανάμεσά τους είναι το αυστραλιανό Ange & The Boss – Puskas in Australia από τους βραβευμένους σκηνοθέτες Tony Wilson και Cam Fink.

Η ιστορική καριέρα του μεγάλου Ούγγρου επιθετικού Φέρεντς Πούσκας ως παίκτη και προπονητή τελείωσε στη σχετική απομόνωση του Middle Park στη Μελβούρνη, όπου προπονούσε την ομάδα της South Melbourne Hellas, με αρχηγό τον σημερινό προπονητή των Spurs (Τότεναμ), Άγγελο Ποστέκογλου.

Μια αθλητική ιστορία ενός ταπεινού ποδοσφαιρικού κολοσσού στον νέο κόσμο του ποδοσφαίρου, γεμάτη ιδιόρρυθμα ανέκδοτα και ένα συναρπαστικό φινάλε πρωταθλήματος. Επίσης, μια ιστορία της εθνικής ποδοσφαιρικής κληρονομιάς της Αυστραλίας και του τρόπου με τον οποίο αυτή στήριξε τις νέες αφίξεις.

Ο Peter Ewer, συγγραφέας του “Οι Ξεχασμένοι Anzacs’, και ο καταξιωμένος σκηνοθέτης John Irwin, φέρνουν στο κοινό το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Anzacs: The Greek Chapter. Απρίλιος 1941 – Ο Χίτλερ ξεκινά την εισβολή του στην Ελλάδα.

Σε σπίτια σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι άνθρωποι φοβούνται τι θα συμβεί στους αγαπημένους τους που είχαν σταλεί ως μέρος της συμμαχικής δύναμης για να υπερασπιστεί την Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία αυτής της γενναίας άμυνας όπως ποτέ άλλοτε. Με αφηγητή τον Barrie Cassidy, του οποίου ο πατέρας υπηρέτησε στην εκστρατεία, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μοναδική περιγραφή αυτής της εκστρατείας και των Anzacs που υπηρέτησαν εκεί. Ένα ντοκουμέντο αυτού του βασικού μέρους της ελληνικής σύνδεσης με την ιστορία των Anzac. Δεν πρέπει να το χάσετε.

Αν και ο σύγχρονος κινηματογράφος είναι το κύριο μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ, η τελετή λήξης φέτος αποτίνει φόρο τιμής σε μία από τους γίγαντες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, τη Μαίρη Χρονοπούλου, με μια πολύ ειδική προβολή της κλασικής ταινίας του 1968 “Γοργόνες και Μάγκες”.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://greekfilmfestival.com.auΠότε: 15 – 27 Οκτωβρίου 2024Πού: Στους κινηματογράφους Palace Cinemas Moore Park, στο προάστιο Moore Park και Palace Norton Street στο προάστιο Leichhardt της Ν.Ν. Ουαλίας

Στο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης οι ακόλουθεε ταινίες:

AFRICA STAR του Άδωνη Φλωρίδη

ALIGNED του Απόλλο Μπακόπουλου

ANIMAL της Σοφίας Έξαρχου

ARCADIA CHAMPAGNE D’ORIENT του Κώστα Σπυρόπουλου

BRANDO WITH A GLASS EYE του Antonis Tsonis

ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΗΧΟΣ του Φοίβο Κοντογιάννη

Η ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ του Ioakim Mylonas

THE AEGEAN του Jacob Richardson

LOVE REWIND της Δήμητρας Γιαννακοπούλου

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ του Σωτήρη Γκορίτσα

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ του Στέργιου Πάσχου

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ του Αλέξανδρου Βούλγαρη

Ο ΡΑΨΩΔΟΣ του Nikolai Hamel

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ της Κωστούλας Τομαδάκη

ΓΥΑΛΑ του Κωνσταντίνου Φραγκούλη

ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ του Χάρη Βαφειάδη

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ:ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΥΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ των Βίκυς Αρβελάκη και Κατερίνας Μπικάκη

ΑΝ… του Χριστόφορου Παπαπαλιάτη

MΕΝΤΙΟΥΜ της Χριστίνας Ιωακειμίδη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΤΡΟ του Βασίλη Τσικαρά

ΠΕΝΘΟΣ – ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ της Μυρτώς Πατσαλίδου και Μαρίας Λουκά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ-ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ του Άρη Δόριζα

ΜΑΙΡΗ,ΜΑΡΙΑΝΝΑ,ΜΑΡΙΑ: ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα

GUEST STAR του Βασίλη Χριστοφιλάκη

ΕΞΕΛΙΞΗ του Περικλή Χούρσογλου

Επίσης, το 12ο Φεστιβάλ Ταινιών για μαθητές επιστρέφει θριαμβευτικά, παρέχοντας μια πλατφόρμα στους ανερχόμενους κινηματογραφιστές για να αναδείξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους.

The post Την Τρίτη η Πρεμιέρα του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2024 σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.