Ο λόγος για τον λόγο

Τα εκφραστικά φωνητικά στοιχεία του ανθρώπου ενώνονται με τις αντίστοιχες έννοιες μόνο με το φαινόμενο του ανθρώπινου λόγου. Αυτή είναι μια σημαντική πνευματική λειτουργία και έτσι με το λόγο συντελείται η ενότητα του ανθρώπινου γένους.

Ο άνθρωπος που γεννιέται μέσα σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον με το λόγο μόνο αντιλαμβάνεται τις έννοιες των φωνητικών αυτών στοιχείων και εντάσσεται σε αυτό το κοινωνικό σύνολο.

Εδώ αποκτάει μία γνώση του περιβάλλοντός του, προσαρμόζεται με τους κοινωνικούς νόμους της συμβίωσης και με τις ιδέες αυτού του περιβάλλοντος προσπαθεί να συλλάβει την έννοια της ύπαρξής του μέσα στον κόσμο τούτο.

Η δύναμη του λόγου είναι το πιο βασικό στοιχείο ανάπτυξης μέσα σε μια κοινωνική ομάδα του ανθρώπινου γένους. Είναι αυτή η δύναμη του λόγου που ενώνει το ανθρώπινο γένος, αλλά αυτό διαφοροποιείται μέσα στις γλώσσες που ομιλούνται και έτσι σχηματίζονται οι ιδιαίτερες γλωσσικές κοινότητες. Ο προφορικός λόγος στη συνέχεια γίνεται η καθημερινή γλώσσα η οποία καλλιεργείται για πάρα πολλά χρόνια μέχρι που ήρθε ο γραπτός λόγος ο οποίος εξιστορεί, σχολιάζει και κρίνει τα γεγονότα και περισσότερο εκφράζει την έρευνα και τη σκέψη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Με αυτές τις πολύ σύντομες και περιεκτικές γλωσσικές παρατηρήσεις, η Ελληνική Γλώσσα – σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα – ομιλείται για περίπου τέσσερις χιλιάδες χρόνια και γράφεται για περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά η προϊστορία της μάς είναι άγνωστη.

Τα πρώτα μας εκτεταμένα γραπτά γλωσσικά μνημεία είναι τα Ομηρικά Έπη. Η γλώσσα του Ομήρου είναι διαμορφωμένη σε ένα τέλειο γλωσσικό σύστημα. Χάρη στην έμμετρη μορφή τους, τα ομηρικά έπη επέζησαν για πάρα πολλές γενεές ως προφορική παράδοση μέχρι που έγινε η καταγραφή τους από τον Πεισίστρατο τον 6ο αιώνα π.Χ.

Το ελληνικό αλφάβητο και η ελληνική γραπτή παράδοση ιστορικά εμφανίζονται στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. και εξελίσσεται και διαφοροποιείται συνέχεια μέχρι σήμερα. Δεν έχει χάσει τα ιδιαίτερα και κοινά ελληνικά χαρακτηριστικά και είναι το γλωσσικό όργανο όλων των ελληνόφωνων κοινωνιών. Για το λόγο αυτό οι σημερινοί φορείς των εννοιών της Ελληνικής Γλώσσας θεωρούνται ως οι κατευθείαν απόγονοι των ανωτέρω ελληνόφωνων κοινωνιών.

Μια λέξη που κυριαρχεί στη γλώσσα, και όχι μόνο από ετυμολογική άποψη, αλλά από εννοιολογική και φιλοσοφική, ακόμα και θρησκευτική, είναι η λέξη «λόγος», άμεσο παράγωγο του ρήματος «λέγω».

ΠΩΣ ΟΜΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ;

Όταν ο άνθρωπος διατυπώνει τις σκέψεις του με λέξεις, τότε δίνει μορφή στις ιδέες του για να μπορεί να τις επεξεργαστεί καλύτερα. Τότε ο λόγος και η σκέψη δένονται μεταξύ τους και δημιουργείται μία αρμονία του πνεύματος και με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Το ρήμα “λέγω”, στο διάβα των αιώνων, σχηματίστηκε από τρία θέματα: λέγω, είπα και ερήσομαι. Από αυτά έχουμε τις παράγωγες λέξεις: ο λόγος, ο λόγιος, ο λογικός, η λογική, η λέξη, ο λεκτικός, το ρήμα, η ρήση, ο ρητός, η ρήτρα, ο ρήτορας, το έπος, και πάρα πολλές άλλες σύνθετες και παράγωγες.

Το παράγωγο ουσιαστικό «λόγος» έχει κατακλύσει τα πάντα, τη γραμματεία, τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία μέχρι και τη θρησκευτική δογματική. Ο λόγος απασχόλησε τα μαθηματικά με τους λόγους των μαθηματικών προόδων, τη φιλοσοφία για να περιγράψει την έννομη τάξη του παντός, και την κοινωνιολογία με την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία.

Έδωσε επίσης τον «ορθολογισμό», όρος που επηρέασε καθοριστικά τα σύγχρονα φιλοσοφικά συστήματα καθώς και την οικονομική θεωρία και την κυβερνητική. ‘Εχει απασχολήσει και τη δογματική της Ορθοδοξίας, μια και ο ευαγγελιστής Ιωάννης αποκάλεσε «Λόγο» το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Δυστυχώς δεν μπορούν να ειπωθούν όλα για αυτό το πλατύ θέμα μέσα σε μία σύντομη παρουσίαση. Θα τολμήσω μόνο να σχολιάσω πολύ σύντομα και τη λέξη μας Τεχνολογία που ανήκει στην ίδια κατηγορία και είναι άκρως συνδεδεμένη με την Ελληνική Λεκτική Διασπορά.

Η Τεχνο-λογία, όπως η λέξη της φανερώνει είναι η Τέχνη της χρήσης του Λόγου ήτοι της Λογικής. Η λέξη Τέχνη παράγεται από το ρήμα μας Τίκτω που σημαίνει Γεννώ. Άρα Τεχνολογία σημαίνει: Γεννώ Λόγο, Σκέψη και Λογική.

Όπως βλέπετε η Τεχνολογία αφού μπήκε σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες μόνο ως λέξη, απέκτησε μία δυναμική πρωτοκαθεδρίας και γονιμοποίησε πλουσιοπάροχα την ευρωπαϊκή Σκέψη, τον ευρωπαϊκό Λόγο και την ευρωπαϊκή Λογική.

Έτσι ακριβώς ευνόησε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και η σκέψη του ανθρώπου καλλιέργησε ένα ιδανικό οικοσύστημα σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο Δυτικός μας Πολιτισμός, που δεν είναι άλλος από τον Ελληνικό Πολιτισμό, ο οποίος φτούρησε με τη σύγχρονη τεχνολογία και ώθησε με την ελληνική /δυτική Φιλοσοφία στη σημερινή ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας που στηρίζεται στο Λόγο, στη Σκέψη και στη Λογική.

Η Ελληνική Λεκτική Διασπορά γονιμοποίησε πρώτη όλη τη γλωσσική ύπαρξη της Ευρώπης και όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες κατακλείστηκαν με το δημιουργικό ελληνικό Λόγο: Λόγος = a speech From Greek Λέγειν = to say.

Και έτσι άνοιξαν οι ελληνικοί γλωσσικοί κρουνοί και δρόσισαν όλη την Ευρώπη: Λογική put for Λογική Τέχνη = logic art, from adjective Λογικός = reasonable and from here Αναλογία in English analogy, analogue, apology, apologue, catalogue, dialogue, decalogue, dialect, eclectic, eclogue, epilogue, monologue, eulogy, prologue, syllogism, αλλά και όλες οι παρακάτω λέξεις ολκής που έγιναν επιστήμες. Μετρήστε τις: Anthropology, Astrology, Biology, Chronology, Doxology, Entomology, Etymology, Genealogy, Geology, Meteorology, Mineralogy, Mythology, Necrology, Nosology, Ornithology, Osteology, Pathology, Philology, Phraseology, Phrenology, Physiology, Psychology,Tautology, Theology, Sociology, Gynaecology, Egyptology, θα υπάρχουν και άλλες, παρακαλώ προσθέστε τις.

ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Να προσθέσουμε εδώ ως διαφωτιστικό επίλογο, αλλά και συμπερασματικά, πως όλα αυτά μάς τα έσωσε μέχρι σήμερα το Ελληνικό Αλφάβητο και όλη αυτή η Μνήμη αποτελεί σήμερα την Ελληνική Παιδεία, γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι Πολιτισμός του Γραπτού Λόγου.

Άρα, αν προεκτείνουμε αυτό το συλλογισμό, με εμπεδωμένη ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως το μικρό μας ελληνικό αλφάβητο – με τα 24 γραμματάκια – είναι το πρώτο μας Διαδίκτυο, με τη σημερινή σημασία, γιατί με τα γράμματα αυτά μεταφέραμε όλο το Λόγο, τη Σκέψη και τη Λογική στο παρόν. Και σήμερα διαπιστώνουμε πως ΧΩΡΙΣ τα γράμματα ΑΥΤΑ το σημερινό Διαδίκτυο ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει. ‘Ετσι και η σημερινή Τεχνητή Νοημοσύνη – για καλό και για κακό – που θα γίνει ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ της ανθρωπότητας – αν δεν έχει γίνει ακόμη – έχει ακλόνητη βάση – μόνο το ΑΛΦΑΒΗΤΟ και το ΛΟΓΟ, συνυφασμένο με τη ΣΚΕΨΗ!

Ομηρος. Φώτο: Pixabay

The post Ο λόγος για τον λόγο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.