Ερχεται η ψηφιακή πλατφόρμα Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων

Στο τέλος του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για ολόκληρο τον κύκλο γνωστοποιήσεων, εγκρίσεων και εποπτείας των επιχειρήσεων. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 21 Οκτωβρίου 2024 και σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι το 2025 θα έχουν απλοποιηθεί 15 διαδικασίες, με στόχο τη μείωση κατά 25% του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα έχει ως σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και την ύπαρξη κοινού πλαισίου αναφοράς μεταξύ τους, δηλαδή των υπουργείων, Οργανισμών, ΟΤΑ και των υπόλοιπων υπηρεσιών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν ανά πάσα στιγμή κοινή εικόνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών έγκρισης, γνωστοποίησης και ελέγχου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους. Επιπλέον, στοχεύει στον εξορθολογισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων αναφορικά με τη διεξαγωγή ελέγχων, μέσω του χρονοπρογραμματισμού τους με βάση την εκτίμηση ρίσκου, καθώς και της χρήσης πρότυπων φύλλων ελέγχου (checklists), ενισχύοντας έτσι τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και εδραιώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Θα υποστηρίζει την παροχή ενός ενιαίου σημείου επαφής για τις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να αντλούν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαδικασίες γνωστοποίησης, εγκρίσεων και ελέγχων, όπως αυτές ισχύουν σύμφωνα με τη νομοθεσία (προϋποθέσεις, βήματα, κόστος, δικαιολογητικά, χρονικές προθεσμίες κ.λπ.). Παράλληλα, θα αποτελεί ένα ενιαίο σημείο επαφής, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, να παρακολουθούν την εξέλιξη των διαδικασιών και να διακινούν σχετικά έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή.

Ελεγχοι

Τέλος, ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται και η διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων, με στόχο τη σημαντική ελάττωση του φόρτου εργασίας τόσο για τους ελεγκτικούς φορείς όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς και τη βέλτιστη χρήση των πόρων και δεδομένων, εξαλείφοντας με τον τρόπο αυτόν το φαινόμενο των αλληλεπικαλυπτόμενων ελέγχων.

Την ίδια στιγμή, και δεδομένου ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υλοποιούνται ήδη τρία σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης: το πρόγραμμα «Εξυπνη Μεταποίηση», ύψους 102 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική· το «Ερευνώ – Καινοτομώ», ύψους 300 εκατ. ευρώ, που ενισχύει την έρευνα και συνδέει την καινοτομία με την αγορά· και το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Βιομηχανικών Πάρκων», ύψους 90 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που στοχεύει στη δημιουργία πράσινων και καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων, ελκυστικών στις επενδύσεις.