Θέλουν να βάλουν φρένο σε 43 χρόνια πίκρας

Τέλος στο μαρτύριο 43 χρόνων θέλουν να βάλουν οι Βέλγοι στην αποψινή αναμέτρησή τους με τη Γαλλία, στο στάδιο King Baudouin.

Ηταν 9 Σεπτεμβρίου 1981. Πόσο μακρινή είναι η ημερομηνία; Τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο 17χρονος τότε Τζον Μπαρνς έκανε το ντεμπούτο του με τη Γουότφορντ πριν εξελιχθεί στον σπουδαιότερο μαύρο παίκτη που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Απέναντι στο Βέλγιο είχε παραταχθεί ο Μισέλ Πλατινί και η αρμάδα του, αλλά τα γκολ των Τσερνιατίσκι και Φάντερμπεργκ βοήθησαν τους Κόκκινους Διάβολους να φτάσουν στη νίκη με 2-0 και να πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982.

Ακολούθησαν δύο ακόμα νίκες στο Σταντ ντε Φρανς, το 2002 (2-1) και το 2015 (4-3) αλλά ήταν σε φιλικό επίπεδο.

Τα 43 χρόνια πίκρας είναι αρκετά μεγάλο κίνητρο για τους Βέλγους, θεωρεί ο προπονητής τους Ντομένικο Τεντέσκο ο οποίος βρέθηκε στο μάτι της κριτικής μετά τον αποκλεισμό στο τελευταίο Euro, από ποιους άλλους, τους Γάλλους.

«Για μένα το ποτήρι είναι πάντοτε μισογεμάτο. Είναι μεγάλο το κίνητρο, μπορούμε να πετύχουμε κάτι ιστορικό. Μόλις πήραμε έναν βαθμό από την Ιταλία, που είναι θετικό. Πρέπει να έχουμε μια φανταστική ημέρα», έλεγε χθες στη συνέντευξη Τύπου.

Μεγάλο ματς θα γίνει και στο Μόναχο, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Την προηγούμενη φορά που οι Οράνιε επισκέφτηκαν γερμανικό έδαφος σε επίσημο ματς, τον Σεπτέμβρη του 2019 για τα προκριματικά του Euro 2021, νίκησαν με το εντυπωσιακό 4-2. Αυτή τη φορά ωστόσο θα πάνε στο Μόναχο χωρίς τον αρχηγό τους και καλύτερο αμυντικό τους, Φίρχιλ φαν Ντάικ που αποβλήθηκε στο ματς με την Ουγγαρία με δύο κίτρινες κάρτες και θα απουσιάσει για πρώτη φορά μετά από 30 συνεχόμενα ματς.

Αυτή θα είναι η 48η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων με τους Γερμανούς να προηγούνται στις νίκες με 17-12. Στο τελευταίο τους παιχνίδι στο Αμστερνταμ για το Nations League ήρθαν ισόπαλοι 2-2.