«Κοιτάζει» ξανά προς Κίνα

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μαίνεται, ωστόσο ο κομισάριος Ανταμ Σίλβερ θέλει να πάει κόντρα στο ρεύμα και να βάλει το ΝΒΑ στην κινεζική αγορά. Για την ακρίβεια, να το επαναφέρει. Διότι η Κίνα ήταν η πρώτη αγορά στην οποία είχε επιχειρήσει να επεκταθεί η αμερικανική επαγγελματική λίγκα, δημιουργώντας εμπορικούς δεσμούς ήδη από τη δεκαετία του ’90 και διοργανώνοντας φιλικά με ομάδες του σε κινεζικές πόλεις από το 2004 και μετά.

Ολα αυτά μέχρι το 2019, όταν κάποια μηνύματα υποστήριξης του τότε general manager των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ προκάλεσαν τη ρήξη αυτών των δεσμών. Η Κίνα πέταξε το ΝΒΑ έξω από την επικράτειά της, διακόπτοντας τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων και αποσύροντας χορηγούς, με αποτέλεσμα η λίγκα να χάσει πολλά χρήματα.

«Πιστεύω ότι θα φέρουμε τους αγώνες πίσω στην Κίνα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον», δήλωσε πριν από λίγες μέρες σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ο Ανταμ Σίλβερ. «Η κυβέρνηση της Κίνας διέκοψε για ένα διάστημα τη συνεργασία μας και αποδεχθήκαμε την κατάσταση, παρότι υπήρξαν σημαντικές οικονομικές συνέπειες για μας. Σταθήκαμε στις αξίες μας και αφιερωθήκαμε στο πρωτάθλημά μας».

Τώρα όμως ήρθε η ώρα να επανακάμψει το ΝΒΑ στην αγορά μιας χώρας με σχεδόν 1,5 δισ. κατοίκους. Ηδη από το 2022 η κρατική τηλεόραση της Κίνας άρχισε να μεταδίδει ξανά αγώνες του ΝΒΑ, ενώ σύντομα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα διοργανωθούν ξανά εκεί και φιλικά.

Δ.ΧΡ.