Για έμμεσους διαύλους επικοινωνίας Ιράν – Ισραήλ κάνουν λόγο αραβικά και διεθνή ΜΜΕ

Στέλνει μηνύματα μέσω τρίτων χωρών – «Θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε περίπτωση κατά την οποία η ισραηλινή αντεπίθεση θα είναι περιορισμένη»

Η Τεχεράνη φέρεται να στέλνει μηνύματα μέσω τρίτων χωρών με τελικό αποδέκτη το Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που πληγούν ιρανικές πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τότε οι Φρουροί της Επανάστασης δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ανταπαντήσουν αναλόγως.

Συνελήφθησαν 2 Ισραηλινοί για σαμποτάζ – Σχεδίαζαν δολοφονία για λογαριασμό του Ιράν

Την πληροφορία της ύπαρξης παρασκηνιακών διαύλων έμμεσης επικοινωνίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δημοσιεύει η παναραβική εφημερίδα σαουδαραβικών συμφερόντων, Al-Sharq Al-Awsat.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι το Ιράν έχει διαμηνύσει στο Ισραήλ, «μέσω ευρωπαϊκών χωρών», ότι «θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε περίπτωση κατά την οποία η ισραηλινή αντεπίθεση θα είναι περιορισμένη».

Από την άλλη, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Ιράν φέρεται να έχει προειδοποιήσει τις σουνιτικές φιλοδυτικές μοναρχίες του Κόλπου, ότι θα τις πλήξει στρατιωτικά εάν προσφέρουν τον εναέριο χώρο τους στο πλαίσιο της ισραηλινής αντεπίθεσης. Το αμερικανικό δημοσίευμα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι οι ιρανικές προειδοποιήσεις περιλαμβάνουν ονομαστικά την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ σταθμεύουν μόνιμα αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα, το ιορδανικό σύστημα αεράμυνας ανέλαβε ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά τις δύο ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, στις 12/4 και 1/10, δεδομένου ότι εδώ και τρεις μήνες λειτουργεί στο Αμμάν επιτελικό κέντρο του ΝΑΤΟ με περιοχή ευθύνης την Μέση Ανατολή.

Ενδιαφέρο παρουσιάζει η είδηση ότι επίκεινται ξεχωριστές συναντήσεις του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Κάμαλ, σε λίγες μέρες με αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και σήμερα με τον διοικητή της ισραηλινής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (Σιαμπάκ) Ρονέν Μπαρ, με τον οποίον είχε συναντηθεί για τελευταία φορά στις αρχές Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ