Η ξεχωριστή περίπτωση του Κοστίνια

Στις απαραίτητες «μανούβρες» από τον δύσκολο Σεπτέμβρη ως τα πιτς του Οκτώβρη ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκανε πάνω του κανονικό ποντάρισμα: Και full back σε 3-5-2 τον βάφτισε μια νύχτα στη Λυών. Και πίσω από τον Ροντινέι τον χώρεσε σε μια 4-2-3-1 εκδοχή που έκλεισε τον δεύτερο αγωνιστικό κύκλο της σεζόν. Κάπως έτσι μέσα σε δέκα βράδια ο Κοστίνια άφησε τη θέση του στις ρεζέρβες του Ολυμπιακού και έγινε με διαδικασίες συνοπτικές μέλος της ερυθρόλευκης 11άδας. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα μείνει εκεί; Ισως. Αποκλείεται πάντως να είναι κάποιος που να γνωρίζει όσα συμβαίνουν πίσω από τις πύλες του αθλητικού κέντρου στον Ρέντη. Οσοι έχουν εικόνα θεωρούν πως ο συγκεκριμένος δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από τον Χ factor της σεζόν.

Η ιστορία που ακολουθεί μοιάζει κομμένη και ραμμένη ως η «απάντηση» στον παραπάνω ισχυρισμό. Τετραήμερο ρεπό έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο βάσκος προπονητής σε όλους όσοι δεν είχαν διεθνείς υποχρεώσεις. Ο λόγος προφανής. Να πάρουν τις ανάσες τους, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να επιστρέψουν στον Ρέντη – σήμερα – το απόγευμα. Και ενώ, όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι εκμεταλλεύθηκαν τον καλό καιρό και έφυγαν για τις πιο όμορφες γωνιές της χώρας… Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση πως ο Κοστίνια ήταν κάθε ημέρα στον Ρέντη, ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Γιατί δεν τους έκανε εντύπωση; Διότι το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και στην προηγούμενη διακοπή. «Ταγμένος» ο 24χρονος που για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, σε μόλις τρεις σεζόν ξεπέρασε τα 9.000 λεπτά (111 από τις 121 συμμετοχές του) με την προηγούμενη ομάδα του, τη Ρίο Αβε. Εχασε στην τριετία αυτή μόλις επτά αναμετρήσεις, μόνο για «κάρτες».

Αφοσιωμένος

Δεν είναι απλό να βρεθείς από τη Ρίο Αβε σε ένα κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός. Ο Κοστίνια το πέτυχε όμως γιατί στην τριετία που προηγήθηκε εξελίχθηκε σε κανονική «αποκάλυψη». Πέρυσι ήταν ο καλύτερος δεξιός μπακ του πρωταθλήματος της Πορτογαλίας (6 ασίστ, 5 γκολ) έχοντας μια θαυμαστή ισορροπία και στις δύο δουλειές του στο γήπεδο. Η πρόοδός του μοιάζει να βρίσκει εξήγηση σε μια λέξη: δουλειά. Και αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθεί πια και σε φόντο ερυθρόλευκο. Δεν αφήνει ούτε μέρα να περάσει. Με ποιους ήταν χθες στον Ρέντη; Με τον Γιουσούφ Γιαζίτσι που φτάνοντας τελευταίος στο ρόστερ δείχνει και εκείνος έναν ιδιαίτερο επαγγελματισμό όντας σε καθημερινή βάση στο προπονητικό κέντρο της ομάδας προκειμένου να κερδίσει το «στοίχημα» με τον χρόνο. Και με άλλους πολλούς, μα μια στιγμή μη χαθεί το… μέτρημα.

Εννέα σε… ρεπό

Διότι στον Ρέντη ήταν και ο Σαντιάγκο Εσε που η αφοσίωσή του στην προπόνηση τον καθιστά Κοστίνια… πριν από τον Κοστίνια. Ηταν και ο Σέρχιο Ολιβέιρα που με τη σειρά του προσπαθεί να ενταχθεί στην ομάδα μια ώρα αρχύτερα έχοντας προστεθεί αργά στο ρόστερ. Ηταν και ο Γουίλιαν με τον Ζέλσον Μαρτίνς στην αποκατάσταση από τους τραυματισμούς τους. Ηταν ο Κωνσταντής Τζολάκης που μέχρι το βράδυ της Κυριακής ήταν στην εθνική μας ομάδα. Οι δύο νεαροί, ο Αντώνης Παπακανέλλος με τον Νικόλα Μπότη: Σε ημέρα χωρίς προπόνηση στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού ήταν 9 ποδοσφαιριστές. Πώς να μην καμαρώνει για αυτούς και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες του Βάσκου.

Η περίπτωση Γιαζιτσί

Και μιας και αναφέραμε όμως τον Γιαζιτσί. Είναι πολύ πιθανό ο Τούρκος μεσο-επιθετικός να μπει για πρώτη φορά σε αποστολή του Ολυμπιακού την Κυριακή στο ματς με τον Λεβαδειακό (20/10, 16.00) στο Φάληρο. Αυτά όμως θα φανούν πιο καθαρά από σήμερα πια. Στην απογευματινή προπόνηση άλλωστε δεν θα είναι μόνο όσοι δεν είχαν διεθνείς υποχρεώσεις σε αυτό το διάστημα. Θα είναι κανονικά με την ομάδα οι τέσσερις της Εθνικής ανδρών (Γιώργος Μασούρας, Ανδρέας Ντόι, Παναγιώτης Ρέτσος, Κωνσταντής Τζολάκης), όπως αναμένεται να επιστρέψει και ο Νταβίντ Κάρμο – συμπλήρωσε κάρτες. Οι ρυθμοί δηλαδή θα ανέβουν πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως σε εβδομάδες «επιστροφής», άρα θα προκύψουν γρηγορότερα και μια σειρά από συμπεράσματα. Ακόμη και έτσι πάντως θα φτάσει Πέμπτη για να «γεμίσει» ο Ρέντης.

Πέντε στην Κροατία

To απόγευμα στην Κροατία (19.00) είναι το ματς των Ελπίδων, όπου ο Ολυμπιακός έχει πέντε ποδοσφαιριστές στην αποστολή – Ισίδωρος Κουτσίδης, Θεοφάνης Μπακούλας, Μπάμπης Κωστούλας, Χρήστος Μουζακίτης και Απόστολος Αποστολόπουλος. Απόψε έχει ματς με την U-21 της Ιταλίας και ο Λορέντσο Πιρόλα που όπως οι έλληνες νεαροί – αλλά και ο Μάρκο Στάμενιτς που έπαιξε χθες με τη Νέα Ζηλανδία – θα είναι την Τετάρτη στον Ρέντη. Πέμπτη αναμένεται να επιστρέψει ο Ελ Κααμπί που απόψε με το Μαρόκο παίζει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.