Eπίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μελβούρνη

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην έδρα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Margaret Court Arena και την παρέλαση της νεολαίας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Τον Παναγιότατο, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ.κ. Μακάριο, καλωσόρισαν θερμά ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, Σταύρος Βενιζέλος και ο Γενικός Πρόξενος, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, παρουσία της Γενικής Προξένου Αδελαΐδος, Αλεξάνδρας Θεοδωροπούλου και των εργαζόμενων στο Γενικό Προξενείο της Μελβούρνης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Εμαννουήλ Κακαβελάκης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, σε μία από τις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψης του Παναγιότατου στη Μελβούρνη. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου

Αργότερα, ευλόγησε το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αδελαΐδος κ. Σιλουανός, ο οποίος προσφώνησε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, ευχαριστώντας τον, μεταξύ άλλων, για την έγκριση του νέου Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στην από ετών δοκιμασία της ενότητας της τοπικής Εκκλησίας Αδελαΐδος, και στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Εκκλησία, και καταβάλλονται σήμερα από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο κ. Σιλουανό για την αποκατάσταση της.

«Είναι γνωστόν ότι ο Ιερωτάτος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος περιβάλλει την μέχρι προ τινος Αρχιεπισκοπικήν Περιφέρειαν και νυν Επισκοπήν Αδελαίδος με ιδιαιτέραν αγάπην και ευαισθησίαν, αισθήματα, τα οποία συμμεριζόμεθα απολύτως, καθ᾽ ότι η Αδελαίς εταλαιπωρήθη και επληγώθη από τα σχίσματα και τας διασπάσεις της εκκλησιαστικής ενότητος από της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Γνωσταί αλλά δυστυχώς ανεπιτυχείς τυγχάνουν αι προσπάθειαι της Ελληνικής Κυβερνήσεως υπό την ηγεσίαν του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Υπουργού Βιργινίας Τσουδερού, διά την επίλυσιν του προβλήματος και την θεραπείαν του έως της σήμερον υφισταμένου σχίσματος.

Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Margaret Court Arena, με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Σταύρο Βενιζέλο να διαβάζει το «Πατέρ Ημών». Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον γνωρίζει την αγωνίαν και την μέριμναν του Ιερωτάτου αδελφού κ. Μακαρίου, ο οποίος εν αγαστή συνεργασία μετά του θεοφιλέστατου Επισκόπου κ. Σιλουανού, κατώρθωσε να έλθη εις συνεννόησιν μετά των μελών της Κοινότητος και να αρχίση ο διάλογος αγάπης, ενότητος και καταλλαγής. Εκφράζομεν την ευαρέσκειαν της Μητρός Εκκλησίας διά την θεάρεστον ταύτην πρωτοβουλίαν και προσευχόμεθα εν ελπίδι και αισιοδοξία πολλή υπέρ της ευοδώσεως αυτής. Από δε του επισήμου τούτου βήματος απευθύνομεν θερμήν και πατρικήν πρόσκλησιν προς τους αδελφούς μας, οι οποίοι, είτε εξ αγνοίας ή λήθης ή ζήλου ή εκ τινος άλλης αιτίας απεκόπησαν από το πανάγιον της Εκκλησίας Σώμα, να προσέλθουν εις τον διάλογον με την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αυστραλίας εν πνεύματι αλληλοκατανοήσεως και ενότητος. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία δεν μνησικακεί και δεν επιθυμεί την εξουδένωσιν ουδενός, αλλά μόνον την επιστροφήν, την θεραπείαν και την σωτηρίαν».

The post Eπίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μελβούρνη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.