Ο ηγέτης, ο… γίγαντας τσέπης και το ΟΑΚΑ

Μπορεί να μετρηθεί η στενοχώρια; Υπάρχει μονάδα μέτρησης για τον πόνο και τη θλίψη; Μπορείς να διακρίνεις ανάμεσα σε μια ομάδα ατόμων ποιος από τους άλλους πονάει περισσότερο; Είναι δύσκολο να το κάνεις, είναι άλλο τόσο άδικο. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του τρόπο. Ο Τάσος Μπακασέτας δεν είναι απλά ο αρχηγός της εθνικής ομάδας. Ηταν και ο άνθρωπος που βρισκόταν σε καθημερινή βάση με τον Τζορτζ Μπάλντοκ από τον Ιούνιο και μετά. Τον είχε γνωρίσει αρχικά στην εθνική ομάδα, είχαν «κολλήσει» από εκεί πριν γίνουν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό. Η θλίψη και ο πόνος του αρχηγού της εθνικής ομάδας δεν μπορεί να κρυφτεί από το βράδυ της Τετάρτης και έπειτα. Είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπό του, σε κάθε του κίνηση, στο κλάμα που δεν σταματάει.

Το ήθελε πολύ το γκολ απέναντι στην Ιρλανδία, για να το αφιερώσει στον καλό του φίλο που έφυγε τόσο πρόωρα και τόσο άδικα από τη ζωή. Το κατάφερε. Οταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της Ιρλανδίας φεύγοντας από το δικό του πόδι, το δάκρυ άρχισε ξανά να κυλά. Το μαύρο περιβραχιόνιο βγήκε από το μπράτσο του και ο Μπακασέτας κοίταξε ψηλά στον ουρανό. «Ο πόνος δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Απλώς προχωράς, τιμάς, σέβεσαι, θυμάσαι και όσους έφυγαν, όπως ο Τζορτζ, τους έχεις πάντα δίπλα σου» έγραψε χθες ο αρχηγός της εθνικής ομάδας. «Σαν μανιακός έψαχνα αυτό το γκολ. Το ήθελα πολύ και όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, γίνεται» είπε λίγο αργότερα μιλώντας σε αθλητικό ραδιόφωνο. Και θέλοντας να αποκαλύψει το μυστικό που τους έκανε να βγουν στο γήπεδο τόσο στο ματς του Γουέμπλεϊ, όσο και σε αυτό της Κυριακής με την Ιρλανδία; «Ο κ. Γιοβάνοβιτς έκανε μια πολύ ωραία ομιλία και μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερο για το ματς, έχουμε μια ομάδα που χτίζεται πολλά χρόνια».

Ο Μπακασέτας των τεσσάρων αγώνων του Nations League, των αγώνων Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, είναι ο αληθινός ηγέτης της εθνικής ομάδας. Ο παίκτης που ξέραμε, που του δόθηκε το περιβραχιόνιο γιατί μπορούσε να σηκώσει το βάρος αυτής της φανέλας, αγωνιστικά και μη. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς του έχει δώσει την ελευθερία που χρειάζεται στο γήπεδο και ο Μπακασέτας έχει αποτελέσει σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια τον απόλυτο πρωταγωνιστή με την παρουσία του. Στη δημιουργία, στην αποτελεσματικότητα, στο πάθος, στις εντάσεις. Το ίδιο το ποδόσφαιρο του έδωσε την ανταμοιβή που ζητούσε με το υπέροχο γκολ που σημείωσε και το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την τέταρτη συνεχόμενη νίκη απέναντι στην Ιρλανδία.

Υπόκλιση

Σπάνια θα δεις/ακούσεις τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μιλάει συγκεκριμένα για έναν ποδοσφαιριστή. Δεν κάνει διακρίσεις, πιστεύει στο ομαδικό πνεύμα και αυτό υπηρετεί όπου κι αν δουλεύει. Από τους συλλόγους τα προηγούμενα χρόνια, έως την Εθνική Ελλάδος. Η εικόνα του Μανώλη Σιώπη το βράδυ της Κυριακής απέναντι στην Ιρλανδία όμως υπήρξε συγκλονιστική. Και τούτη τη φορά ο Γιοβάνοβιτς δεν μπορούσε να μη μιλήσει συγκεκριμένα για έναν ποδοσφαιριστή. «Υπάρχουν παίκτες που είναι αυτοί που φαίνονται και που ομορφαίνουν το παιχνίδι και υπάρχουν κι αυτοί που εργάζονται για όλους. Οταν ο Σιώπης μπορούσε να πάρει όλες τις κεφαλιές στο πρώτο μέρος για τους άλλους δεν χρειάζεται προπονητής. Ο τρόπος παιχνιδιού του αναγκάζει τους άλλους να τον ακολουθήσουν. Αυτό είναι το μεγαλείο του Σιώπη. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση και δεν είναι εύκολο να τον προσέχεις. Εχει καρδιά τεράστια και τη δίνει σε ό,τι κάνει» ήταν τα λόγια του Γιοβάνοβιτς για τον Σιώπη, ο οποίος έκανε ένα μαγικό ματς.

Ενας… γίγαντας τσέπης, ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ στο «Καραϊσκάκης» τόσο στα αμυντικά του καθήκοντα, στα οποία έτσι κι αλλιώς διακρίνεται, όσο και σε ανάπτυξη και δημιουργία. Μια πραγματική κατάθεση ψυχής από έναν παίκτη που κέρδισε τις 14 από τις 22 μονομαχίες που έδωσε, είχε 13 επανακτήσεις της μπάλας, επτά κοψίματα, 33/37 πάσες και 3/5 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα!

Στο «μεγάλο» με τους Αγγλους

Ο κόσμος στήριξε την Εθνική Ελλάδος και γέμισε το «Καραϊσκάκης», με την ΕΠΟ να ανακοινώνει sold out και να της… ανοίγει η όρεξη. Ετσι κι αλλιώς η σκέψη ήταν το ματς με την Αγγλία να γίνει στο ΟΑΚΑ, λόγω του ονόματος του αντιπάλου, τώρα πια και από τη στιγμή που το συγκεκριμένο παιχνίδι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό (ίσως και σε απόλυτο) την πρώτη θέση του ομίλου, είναι δεδομένο πως η Εθνική θα το δώσει αυτό το ματς στην Καλογρέζα. Στην ΕΠΟ προσανατολίζονται σε πολύ προσιτές τιμές όσον αφορά τα εισιτήρια και περιμένουν στις 14 Νοεμβρίου να δουν ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.