Τέλος στις «άδικες χρεώσεις» για πληρωμή με κάρτα θέλει να βάλει η κυβέρνηση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταργηθούν οι «άδικες και υπερβολικές» προσαυξήσεις (surcharges) στις πληρωμές με χρεωστικές κάρτες (debit cards), εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών.

«Οι καταναλωτές δε θα πρέπει να τιμωρούνται για τη χρήση καρτών ή ψηφιακών πληρωμών και ταυτόχρονα οι μικρές επιχειρήσεις δε θα πρέπει να πληρώνουν υψηλά τέλη μόνο και μόνο για να λάβουν τα χρήματά τους», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers.

«Είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τις προσαυξήσεις για τις χρεωστικές κάρτες, με την επιφύλαξη περαιτέρω διεργασιών από την RBA (αναμένεται η επανεξέταση για το σύστημα πληρωμών εν γένει), η κυβέρνηση είναι έτοιμη και διασφαλίσεων ότι τόσο οι μικρές επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν».

Η χρήση καρτών, «έξυπνων» τηλεφώνων και ρολογιών για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών κλιμακώθηκε από την πανδημία COVID-19 και έπειτα.

Το 2022, οι κάρτες αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα 3/4 όλων των πληρωμών, με τις χρεωστικές να χρησιμοποιούνται στο 51% των περιπτώσεων. Τα μετρητά αντιπροσωπεύουν πλέον λιγότερο από το 12% των συναλλαγών.

Ενώ τα μεγάλα καταστήματα λιανικής συνήθως δε χρεώνουν προσαυξήσεις, οι μικρές επιχειρήσεις αναγκάζονται συχνά να μετακυλήσουν το κόστος του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών στους αγοραστές.

Αυτές οι προσαυξήσεις μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από το 1% του κόστους μιας αγοράς έως το 10%, με το συνολικό κόστος που επιβάλλεται στους καταναλωτές να εκτιμάται σε έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με το νόμο, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετη χρέωση στις πληρωμές με κάρτα, αλλά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το κόστος που συνεπάγεται για την επιχείρηση η χρήση του συγκεκριμένου τύπου πληρωμής.

Πρέπει επίσης να προσφέρουν και ένα σύστημα πληρωμών χωρίς χρέωση, συνήθως μετρητά.

Η κυβέρνηση θέλει να θέσει εκτός νόμου τις προσαυξήσεις στις πληρωμές με χρεωστικές κάρτες από τις αρχές του 2026 και στο πλαίσιο αυτό, η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (Australian Competition and Consumer Commission), η οποία έχει τη νομική ευθύνη για την «αστυνόμευση», θα λάβει 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στόχευση «παράνομων και αθέμιτων πρακτικών προσαυξήσεων».

«Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν και βλέπουν μια τιμή … στην επιχείρηση όπου κάνουν μια αγορά, αυτή θα πρέπει να είναι η τιμή αγοράς, δε θα πρέπει να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και προσαυξήσεις εκεί», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese.

«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα -να έχετε αυτό κατά νου, μια χρεωστική κάρτα παίρνει χρήματα απευθείας από τους λογαριασμούς τους, αυτά είναι τα χρήματά τους- δε θα πρέπει να υπάρχουν προσαυξήσεις».

Για ένα… σχέδιο μόνο, έκανε λόγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton.

«Αυτός ο πρωθυπουργός πάντα υπόσχεται, ποτέ δεν τηρεί, και είμαστε πολύ ευτυχείς να εξετάσουμε οτιδήποτε πρόκειται να προτείνει η κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται παρά για ανακοίνωση. Είναι απλώς ότι το εξετάζουν και θα μπορούσε να ‘έρθει’ το 2026».

«Οι οικογένειες χρειάζονται τώρα βοήθεια από αυτή την κυβέρνηση και αντί να πάρει καλές αποφάσεις, πήρε κακές αποφάσεις. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τι παρέχει η κυβέρνηση, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένα απλά ένα σχέδιο… για ένα σχέδιο (στο μέλλον)».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Stephen Jones, «απάντησε» ότι η αλλαγή σε σχέση με τις προσαυξήσεις είναι απαραίτητη για να συμβαδίσει με την ψηφιακή οικονομία.

«Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή χρέωση κάθε φορά … αλλά ανοίγει μια μεγάλη τρύπα στο πορτοφόλι σας στο τέλος του έτους όταν αθροίζετε όλα αυτά τα τέλη», δήλωσε.

Όπως είπε, λιγότερο από το 12% των συναλλαγών λιανικής γίνονται πλέον με μετρητά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών και οι τράπεζες επωφελούνται από αυτό η εξοικονόμηση δε μεταφέρεται στις μικρές επιχειρήσεις και τους πελάτες.

Επεσήμανε επίσης την ασυμφωνία που υπάρχει, με τις μικρές επιχειρήσεις, μερικές φορές να χρεώνονται διπλάσια από ό,τι Coles και Woolworths για την ίδια συναλλαγή.

«Κάτι είναι πολύ λάθος εδώ», τόνισε ο κ. Jones.

«Είναι σαφές ότι εδώ έχουμε υπερβολική χρέωση [και] θέλουμε να φτάσουμε στην άκρη του νήματος».

Η Australian Banking Association έχει αναφέρει στο παρελθόν στο ABC ότι τα τραπεζικά τέλη και οι χρεώσεις μειώνονται κάθε χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία και υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τη δρομολόγηση με το μικρότερο κόστος (LCR), ώστε τα τερματικά πληρωμών να επιλέγουν αυτόματα τη φθηνότερη προσαύξηση.

Από την πλευρά του, ο Jason Bryce, ο οποίος ίδρυσε την ομάδα υποστήριξης της πληρωμής με μετρητά, Cash Welcome, δήλωσε ότι όλοι θα χάσουν αν το κόστος χρήσης χρεωστικών καρτών ενσωματωθεί εντέλει στις τιμές.

«Η απαγόρευση των προσαυξήσεων των καρτών απειλεί να επιβαρύνει όλους μας με πρόσθετα κρυφά τέλη και χρεώσεις», επισήμανε.

«Αυτή η προτεινόμενη απαγόρευση των προσαυξήσεων χρεωστικών καρτών δε θα καταστήσει τις πληρωμές με χρεωστικές κάρτες δωρεάν, απλώς θα κρύψει το κόστος από τον καταναλωτή».

«Τα μετρητά πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμα και αποδεκτά για να παρέχουν ανταγωνιστική πίεση στις χρεώσεις στο σημείο λιανικής πώλησης».

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μετρητά δε θα πρέπει να πληρώνουν το κόστος των χρηστών πιστωτικών καρτών … ή οποιουδήποτε άλλου».

The post Τέλος στις «άδικες χρεώσεις» για πληρωμή με κάρτα θέλει να βάλει η κυβέρνηση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.