Εκτόξευση

Τη μεγαλύτερη άνοδο στο ranking της FIFA μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει πετύχει για δεύτερο συνεχόμενο «παράθυρο» η εθνική μας ομάδα, εξασφαλίζοντας κατά 99% τη συμμετοχή της στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2026 που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα μεταξύ των όσων άλλων καλών φέρνουν οι συνεχόμενες νίκες στο Nations League και η πιθανή εξασφάλιση της πρώτης θέσης στο Β2 γκρουπ που οδηγεί στην πρώτη κατηγορία (χρειάζεται έναν βαθμό στο επόμενο ματς με την Αγγλία).

Η αποτυχία της Γαλανόλευκης να προκριθεί στα τελικά του Euro 2024, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποχωρήσει στην παγκόσμια κατάταξη του Ιουλίου, στην 54η θέση από την 49η που ήταν τον Φλεβάρη.

Απ’ αυτό το σημείο και μέχρι την περασμένη Κυριακή, άρχισε η εκτόξευση με τις τέσσερις σερί νίκες στο Nations League. Στο ranking που ανακοινώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη

άνοδο – μαζί με τη Βολιβία – μεταξύ των 100 ισχυρότερων ποδοσφαιρικά χωρών, ανεβαίνοντας έξι θέσεις (48η). Στο τελευταίο παράθυρο, η νίκη επί της Αγγλίας (κυρίως) στο Γουέμπλεϊ και η επικράτησή της επί της Ιρλανδίας την ανέβασαν επιπλέον πέντε θέσεις και στο ranking που θα ανακοινωθεί την 24η Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως και στην 21η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Πάμε για το 2ο γκρουπ

Με δεδομένο πως η Ρωσία που βρίσκεται στην 20η θέση είναι τιμωρημένη, η Ελλάδα παίρνει τη θέση της.

Στην κλήρωση των προκριματικών οι 12 καλύτερες ομάδες βάσει του ranking της FIFA θα συμπεριληφθούν στους ισχυρούς. Στην επόμενη 12άδα θα βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ ακολουθούν τρία ακόμα γκρουπ, τα δύο από 12 ομάδες και το τρίτο από έξι.

Θα συγκροτηθούν έξι γκρουπ των πέντε ομάδων και έξι των τεσσάρων.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα κατακτήσει την πρώτη θέση στο B2 γκρουπ του Nations League και προβιβαστεί αυτόματα στην πρώτη κατηγορία, θα συμπεριληφθεί σε γκρουπ με πέντε ομάδες γιατί δεν θα δώσει αγώνες πλέι οφ ανόδου.

Το συγκεκριμένο δεδομένο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα πρέπει να κληρωθεί με ομάδες που επίσης θα συμπεριληφθούν σε γκρουπ των πέντε ομάδων.

Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή η Ελλάδα θα αποφύγει σίγουρα στην κλήρωση τις Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Τουρκία, Σουηδία, Ουαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Νορβηγία.

Υποψήφιες της Γαλανόλευκης από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας δυνητικά είναι οι Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Κροατία, Ελβετία, Δανία και Αυστρία.

Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα Ελβετία και Αυστρία θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε γκρουπ των πέντε ομάδων και αυτόματα μετατρέπονται σε υποψήφιες αντιπάλους της Ελλάδας.

Από το τρίτο γκρουπ μπορούν προς το παρόν να κληρωθούν σε γκρουπ των πέντε ομάδων οι Σκωτία, Φινλανδία, Γεωργία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Ισραήλ, ενώ συμπεριλαμβάνονται επίσης η Ισλανδία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Από το τέταρτο γκρουπ υποψήφιες για ομίλους των πέντε είναι οι Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Νησιά Φερόες, Λιθουανία. Συμμετέχουν ακόμα οι Αρμενία και Κόσοβο.

Τέλος στο πέμπτο γκρουπ θα βρίσκονται οι Μολδαβία, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν και Αγιος Μαρίνος και είναι όλες διαθέσιμες για να αντιμετωπίσουν τη Γαλανόλευκη.

Ο Νοέμβριος κρίνει τα πάντα

Στόχος της Ελλάδας στους ομίλους των προκριματικών είναι φυσικά η κατάκτηση της πρώτης θέσης που δίνει απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ, ενώ η δεύτερη θέση οδηγεί στα πλέι οφ. Αν η Ελλάδα δεν πετύχει κανέναν από τους δύο στόχους και τερματίσει στην τρίτη θέση, τότε θα έχει και δεύτερη ευκαιρία για τα πλέι οφ με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση το B2 του Nations League.

Φαίνονται περίπλοκα, αλλά στην πράξη είναι ιδιαίτερα απλά.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν τον Νοέμβριο όταν θα πέσει η αυλαία των αγώνων των ομίλων του Nations League. Mε το ranking του Νοεμβρίου θα οριστικοποιηθούν και τα γκρουπ δυναμικότητας.

Το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να κληρωθεί με την Ελβετία ή την Αυστρία, το Μαυροβούνιο, τα Νησιά Φερόες και τον Αγιο Μαρίνο.