Λερναία Ύδρα το κυκλοφοριακό. «Ναυαγεί το όλο σύστημα» εάν δε βρεθούν οδηγοί λεωφορείων

Το λεωφορείο μέρος των περισσότερο προγραμμάτων-λύσεις που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών – Εώς το τέλος του μήνα επιθυμεί νέα συνάντηση με εργοδότες και συντεχνίες οδηγών λεωφορείων – Μεταφορά μαθητών με λεωφορεία και στις απογευματινές δραστηριότητες – Ο ρόλος των Δήμων – Εν αναμονή αριθμών για το «Door to door» – Οι μακροπρόθεσμες λύσεις και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του ωραρίου

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές του Υπουργού Μεταφορών για το πολύπλευρο θέμα του κυκλοφοριακού καθώς αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο καθημερινό πρόβλημα των πολιτών. Εξ αρχής ο Αλέξης Βαφεάδης διευκρίνισε ότι το Υπουργείο του επιχειρεί να λάβει αποφάσεις ώστε να δοθούν βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Η αναζήτηση θεραπείας για τη γάγγραινα του κυκλοφοριακού δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς με την εφαρμογή ενός μέτρου παρουσιάζονται πολλαπλάσια προβλήματα. Έναν εξ αυτών είναι η έλλειψη των οδηγών λεωφορείων καθώς το συγκεκριμένο όχημα είναι συνυφασμένο με αρκετά από τα προγράμματα-λύσεις του Υπουργείου Μεταφορών, όπως είναι τα «Pame Express», «Park & Ride» και το «Door to door».

«Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που έχουμε τώρα ενώπιον μας», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, μιλώντας στη Cyprus Times. «Εάν δεν επιλυθεί τότε ναυαγεί το όλο σύστημα. Στηριζόμαστε στη χρήση λεωφορείων τόσο για άμεσες όσο και για μακροπρόθεσμες λύσεις του κυκλοφοριακού. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η εύρεση οδηγών λεωφορείων αποτελεί μονόδρομο».

Ερωτηθείς που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις είπε ότι έγινε μία πρώτη συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά και τις συντεχνίες που άπτονται των θεμάτων των οδηγών. «Συμφωνήσαμε ότι θα ξανασυναντηθούμε όταν και εφόσον τελειώσει ο κύκλος επαφών μου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι ένα θέμα που αφορά διάφορα οργανωμένα σύνολα και σε κάθε συνάντηση ανταλλάσσονται απόψεις ενώ κατατίθενται και νέα προβλήματα. Επιχειρούμε να βρούμε μία ικανοποιητική λύση για όλους».

Όσον αφορά το εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη νέα συνάντηση με εργοδότες και συντεχνίες, ο κύριος Βαφεάδης ανέφερε ότι επίσημα δεν έχει τεθεί ωστόσο πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστεί ημερομηνία. «Εντός του μήνα θα πρέπει να δούμε κάποια σημαντική κινητικότητα για το θέμα καθώς είναι κομβικό ζήτημα».

 Λύσεις για κυκλοφοριακό μέσω Υπουργείου Παιδείας – Αύξηση ολοήμερων και κλιμακωτό ωράριο στο επίκεντρο

Μεταφορά μαθητών με λεωφορεία και στις απογευματινές δραστηριότητες

Υπό επεξεργασία είναι και σχέδιο εξυπηρέτησης των μαθητών, από λεωφορεία, για τις απογευματινές τους δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα μέτρο, όπως είπε ο Υπουργός, που θα γίνει με τη συνεργασία των Δήμων.

Η έλλειψη οδηγών στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν αναμένεται να επηρεάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, καθώς, όπως υπογράμμισε, ο Δήμος θα είναι το υπεύθυνο μέρος για εύρεση οδηγών αλλά και την εφαρμογή του μέτρου. Όπως εξήγησε, ο Δήμος μπορεί να συμβληθεί με εταιρείες που διαχειρίζονται ιδιωτικά λεωφορεία ώστε να γίνεται η μεταφορά των παιδιών στις απογευματινές τους δραστηριότητες.

Σημείωσε δε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει ο Δήμος Στροβόλου και αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μαζί του τέλος του τρέχοντος μηνός. Ο Υπουργός επισήμανε ότι κάθε νέο πρόγραμμα γίνεται αρχικά πιλοτικά ώστε να διαφανούν τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα και στη συνέχεια αναλόγως επεκτείνεται.

Εν αναμονή αριθμών για το «Door to door»

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που προώθησε το Υπουργείο είναι και αυτό της μεταφοράς μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα «Door to Door» (από πόρτα σε πόρτα). Πέρσι φαίνεται να μην «αγκαλιάστηκε» από τους μαθητές των αστικών περιοχών, εν αντιθέσει με τους μαθητές των περιφερειακών σχολείων. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Μεταφορών, προωθεί το πρόγραμμα εκεί και που είναι εφικτό και στην ύπαιθρο.

Μάλιστα φέτος δόθηκε και το κίνητρο του μειωμένου μαθητικού κόμιστρου από 80 ευρώ ετησίως σε 30 ευρώ. Εντούτοις αυτό που θα δείξει εάν υπάρχει ανταπόκριση είναι οι αριθμοί για το πόσα παιδιά δήλωσαν ενδιαφέρον. «Αναμένω να μου αποσταλούν οι αριθμοί. Αυτό θα γινόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση αλλά μόλις μου δοθούν θα τεθούν υπό αξιολόγηση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Υπουργός τονίζει ότι αντιλαμβάνεται πως με το συγκεκριμένο μέτρο δε θα δούμε ουσιαστική αλλαγή στο κυκλοφοριακό ωστόσο θα είναι μία μικρή πινελιά.

Μακροπρόθεσμες λύσεις

Στο μεταξύ ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε υπάρχουν και  μακροπρόθεσμα μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του οδικού δικτύου.

«Είναι μέτρα που είναι χρονοβόρα αλλά όταν πραγματοποιηθούν θα δούμε αποτελέσματα. Το ίδιο συνέβη και με τον περιμετρικό Λευκωσίας. Ακούμε από τους πολίτες ότι ενήργησε θετικά στη διάσπαση έστω και λίγο της τροχαίας κίνησης. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται θα δίνει ένα μικρό ποσοστό λύσης που συνολικά θα επιφέρει ουσιαστική και ορατή ανακούφιση».

Περαιτέρω διαφοροποίηση ωραρίου

Εξάλλου σύντομα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της περαιτέρω διαφοροποίησης του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία.

«Πρόκειται για ένα άλλο μέτρο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Αν και ήδη έχει γίνει σε διάφορες υπηρεσίες, θα δούμε αν μπορεί αυτό να διευρυνθεί. Επί τάπητος από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει τεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και η σκέψη για κλιμακωτό ωράριο στα σχολεία. Το αρμόδιο Υπουργείο αναμένει να κάνουμε συγκεκριμένη μελέτη και να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση ενώπιον του για να τεθεί υπό διαβούλευση».