Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής George Negus

Ο γνωστός -βετεράνος- δημοσιογράφος και παρουσιαστής, George Negus, πέθανε σε ηλικία 82 ετών έπειτα από μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του.

«Απεβίωσε ειρηνικά περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του», ανέφερε η οικογένεια, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που τον υποστήριξαν «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατά τις τελευταίες του στιγμές.

«Παρά τις προκλήσεις που προκαλούν ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ στις οικογένειες, εξακολουθήσαμε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές, γέλιο και ευτυχία μαζί τον τελευταίο καιρό».

«Μάθαμε επίσης πολλά».

Ο George Negus ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα γράφοντας για τις εφημερίδες The Australian και The Australian Financial Review.

Έγινε για πρώτη φορά γνωστός όταν εργαζόταν ως υπεύθυνος Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης, Lionel Murphy, κατά την κυβέρνηση Whitlam. Διέρρευσε την επικείμενη έρευνα στα κεντρικά γραφεία της ASIO (1973 Murphy raids).

An icon of journalism.
A legendary broadcaster.
A friend to many.#60Mins founding reporter George Negus has sadly died at 82, after a battle with Alzheimer’s disease.

We will always treasure the stories and memories he gave us all. pic.twitter.com/2mtB5sAxUs

— 60 Minutes Australia (@60Mins) October 15, 2024

Απέκτησε φήμη με την εκπομπή This Day Tonight του ABC, ενώ αργότερα υπήρξε ο πρώτος -ιδρυτικός- ανταποκριτής του 60 Minutes και συμπαρουσιαστής του Today Australia.

Το 1992, παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής Foreign Correspondent του ABC. Συνέχισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα μέχρι το 1999.

Υπήρξε επίσης βασικό στέλεχος του Dateline του SBS και του The 7PM Project, καθώς και παρουσιαστής του George Negus Tonight του ABC και του 6:30 with George Negus του Ten.

Όταν κέρδισε το Walkley Award για Εξαιρετική Συμβολή στη Δημοσιογραφία το 2021 (Walkley Award for Most Outstanding Contribution to Journalism in 2021), η διευθύντρια του The Walkley Foundation και πρόεδρος της Media Entertainment & Arts Alliance, Karen Percy, εξήρε το «χάρισμά του, την απαράμιλλη και ατρόμητη προσέγγισή του και το χαρακτηριστικό μουστάκι του».

«Έκανε τις πιο δύσκολες ερωτήσεις σε παγκόσμιους ηγέτες, αστέρες του κινηματογράφου, στελέχη επιχειρήσεων και ήρωες του αθλητισμού».

«Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι έμεινε πιστός στις δημοσιογραφικές και πολιτικές του Αρχές, που βασίζονται στη δίκαιη αντιμετώπιση των απλών ανθρώπων».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του The Walkley Foundation και πρώην διευθύντρια εκδόσεων της HarperCollins Australia, Shona Martyn, τον χαρακτήρισε ως «διορατικό, αποφασιστικό, έξυπνο και πνευματώδη».

«Ο George Negus κατάφερε να αποστάξει τα πιο περίπλοκα ζητήματα σε ένα ισοδύναμο μιας κουβέντας στο τζάκι».

«Τι θρύλος. Και τι συμβολή στην αυστραλιανή δημοσιογραφία».

Το άμεσο ύφος του ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας συνέντευξης στο 60 Minutes με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Margaret Thatcher το 1981, η οποία έμεινε στην Ιστορία.

«Γιατί οι άνθρωποι στο δρόμο, μας λένε ότι η Margaret Thatcher δεν είναι απλώς άκαμπτη, δεν είναι απλώς μονόπλευρη, μερικές φορές είναι απλώς ξεροκέφαλη και δεν της λέει κανείς τίποτα;», ρώτησε.

«Ποιοι ακριβώς σε σταματούν στο δρόμο, George, δώσε μου τα ονόματά τους», απάντησε η Thatcher.

Ο Negus έγινε Member of the Order of Australia το 2015 και τιμήθηκε για τις σημαντικές του υπηρεσίες στα μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, και όχι μόνο.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι θα τιμηθεί για τη μοναδική του συμβολή στη δημοσιογραφία, το ποδόσφαιρο και το περιβάλλον, θα ήθελε επίσης να τον θυμόμαστε για τον απίστευτο οικογενειάρχη που ήταν», αναφέρεται η οικογένειάς του στην ανακοίνωσή της.

Ο George Negus καταλείπει τη σύζυγό του Kirsty Cockburn, τους γιους τους Ned και Serge και τα εγγόνια του.

Η οικογένειά του ζήτησε την προστασία της ιδιωτικής ζωής και πρότεινε στους θαυμαστές του να «κλωτσήσουν μια μπάλα ποδοσφαίρου, να απολαύσουν ένα πλούσιο μπολ ζυμαρικών, να σχεδιάσουν την επόμενη περιπέτειά τους σε κάποιο ενδιαφέρον μέρος ή να θέσουν μια περίεργη ερώτηση που πιστεύουν ότι πρέπει να απαντηθεί» προς τιμήν του.

Για έναν «γίγαντα της αυστραλιανής δημοσιογραφίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, σχολιάζοντας τον θάνατο του George Negus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

«Το θάρρος, η περιέργεια και η ακεραιότητά του ‘έδωσαν’ σε εκατομμύρια Αυστραλούς τα μεγάλα θέματα του 60 Minutes και ένα παράθυρο στον Κόσμο μέσω του Foreign Correspondent».

«Αναζήτησε και υπηρέτησε την αλήθεια με ατσάλινη αποφασιστικότητα και μια λάμψη στο μάτι του, και στην πορεία έκανε ακόμα και τη μικρότερη τηλεοπτική οθόνη να αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη».

«Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και η απώλειά του θα είναι βαθιά αισθητή για πολλούς στην Αυστραλία».

«Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Έθνους μας. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

The post Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής George Negus appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.