Διαφορετικό στίγμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, λέει ο Παπακωνσταντίνου (pics)

Διαφορετικό στίγμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, λέει ο Παπακωνσταντίνου – Συνάντηση υψηλού επιπέδου για ανεξαρτησία Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων στην Πάφο – Οι πρώτες μέρες του νέου Γενικού Ελεγκτή στην Υπηρεσία

Θα δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία χωρίς να αφήσουν πίσω τις καλές πρακτικές, που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχος του, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας πως θα κάνουν «ένα συνδυασμό», τονίζοντας παράλληλα σε σχέση με τη μεταρρύθμιση ότι η φωνή της ΕΥ πρέπει να διατηρηθεί.

Ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνάντησης υψηλού επιπέδου για ανεξαρτησία Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, που διεξάγεται αυτό το τριήμερο στο Cap St. Georges Hotel & Resort στην Πάφο, κατά τις οποίες τόνισε τη σημασία της συνάντησης, εκτιμώντας πως η άρτια οργάνωση σήμερα και η μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει θα αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα που έχουμε φιλοξενούμενους τα Ανώτερα Ελεγκτικά Ιδρύματα από όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, αλλά και για εμάς να μοιραστούμε γνώσεις με τους συναδέλφους, τρέχουν διάφορα θέματα η μεταρρύθμιση, η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οπότε θα αντλήσουμε πλούτο απ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Ερωτηθείς για τις πρώτες ημέρες στην Ελεγκτική Υπηρεσία τις χαρακτήρισε πολύ απαιτητικές, όμως τόνισε, είχε μια πολύ θερμή υποδοχή από τους συναδέρφους, από τη Διευθυντική ομάδα, καθώς και όλο το άλλο προσωπικό, που άρχισε σιγά σιγά να γνωρίζει και είναι πολύ αισιόδοξος.

Υπάρχει, συνέχισε, τεχνογνωσία υπάρχει όρεξη, σημειώνοντας πως θα δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία «χωρίς να αφήσουμε πίσω αυτές τις καλές πρακτικές, που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχος μου».

Οπότε, συνέχισε, θα κάνουμε ένα συνδυασμό, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα θα διαφανούν σιγά – σιγά διότι χρειάζεται λίγος χρόνος να εξοικειωθεί και το προσωπικό με αυτό το στίγμα που θα ήθελε ο ίδιος να δώσει.

Σχετικά με την ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και κατά πόσο τίθεται εν αμφιβόλω σε διάφορες χώρες αλλά και στην Κύπρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε η ανεξαρτησία είναι ένα θεμελιώδες θέμα για την Ελεγκτική Υπηρεσία για να μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις, ανέφερε, εκτιμώντας πως «τώρα και με τη μεταρρύθμιση που γίνεται μια συζήτηση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, θα αγγίξουμε λεπτές χορδές του Συντάγματος εάν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Από τη μια, συνέχισε, «αν μπορούμε να πάμε δύο βήματα μπροστά, φυσικά και πρέπει να το προσπαθήσουμε. Από την άλλη πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε η ανεξαρτησία η φωνή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η δύναμη της, να βγαίνει προς τα έξω και να αναφέρει πράγματα, η φωνή της πρέπει να διατηρηθεί».

Οπότε, τόνισε, «πρέπει να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις, αλλά δεν μας φοβίζουν».

Ερωτηθείς πού βρίσκεται η κυπριακή Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως είναι δύο εβδομάδες που έχει αναλάβει και δεν τα γνωρίζει όλα, καθώς και ότι πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην πει πράγματα που δεν ισχύουν.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η δική του πρώτη αντίληψη -που είναι πολύ νωρίς, αλλά και απ΄αυτά που έχει ακούσει στα διαλείμματα με τις συναντήσεις που έχει με συγκεκριμένες Ελεγκτικές Υπηρεσίες για να του πουν τις δικές τους εμπειρίες – είναι ότι «όλοι έχουν τα προβλήματα τους, είναι πάντοτε μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του πολιτικού συστήματος, της ανεξαρτησίας ενός Ελεγκτή, που ελέγχει εκτελεστική εξουσία», όμως εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι αντλώντας από αυτές τις καλές πρακτικές που έχουν και άλλες χώρες θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Σχετικά με το θέμα που απασχολεί τη συνάντηση ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ανέφερε πως το θέμα αυτές τις τρεις μέρες είναι η ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών. Επίσης συνέχισε, θα συζητήσουμε για τη μετανάστευση, πώς επηρεάζεται μέσα από το φάσμα, μέσα από το πρίσμα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών. Είναι ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον, όπως είπε, το οποίο αγγίζει αρκετές πτυχές και το οικονομικό αλλά και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο.

Από την πλευρά του ο Χρύσης Παντελίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, που εκπροσώπησε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου INTOSAI Development Initiative, την Επιτροπή, αναφέρθηκε στο θέμα της συνάντησης που είναι η σημασία του ρόλου των Ανεξάρτητων Ελεγκτικών Υπηρεσιών σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία και τη σημασία που έχουν στην εξυπηρέτηση των αρχών της διαφάνειας της λογοκρισίας και του Κράτους Δικαίου.

«Είχα την ευκαιρία μέσα από την παρουσίαση», είπε, «να αναπτύξω την άποψη πως χωρίς ανεξάρτητες ελεγκτικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό Κράτος Δικαίου, πραγματική διαφάνεια, πραγματική λογοδοσία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη στενή συνεργασία η οποία υπάρχει ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και γενικότερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον ανώτατο ελεγκτικό θεσμό της Κύπρου, δηλαδή την Ελεγκτική Υπηρεσία», κατέληξε.

Σημειώνεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία διοργανώνει για τρεις ημέρες την Ετήσια Συνάντηση της Επιτροπής Επαφών, της οποίας προεδρεύει, στην Πάφο, στο ξενοδοχείο Cap. St. Georges Hotel & Resort, στην Πάφο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Επαφών απαρτίζεται από τους επικεφαλής των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το θέμα της συνάντησης είναι το μεταναστευτικό.

Σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι «ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το IDI, το κυπριακό Κοινοβούλιο και ΑΕΙ που θα συμμετέχουν, θα παρουσιάσουν το πλαίσιο που διέπει την ανεξαρτησία των ΑΕΙ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ και τις τυχόν επιπτώσεις των περιορισμών στην ανεξαρτησία τους, καθώς και τη συνεισφορά τους, μέσω των ανεξάρτητων ελέγχων τους, στο κράτος δικαίου».

Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της της συνάντησης, η Διευθύντρια Διεθνών και Οριζόντιων Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Corinna Ullrich, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλας Ιωαννίδης, η Επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA) Sophie Magennis, και ο Διευθυντής για την υποπεριοχή της ΕΕ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Gianluca Rocco θα αναπτύξουν, μεταξύ άλλων, τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τους λόγους που οδήγησαν στην ανάγκη για μεταρρύθμισή της, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εφαρμογή της ως κράτος μέλος, καθώς και την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος, όπως πηγάζει μέσα από διεθνείς συμβάσεις.

Θα επεξηγηθεί επίσης η διασύνδεση του θέματος με την Ατζέντα 2030 και τους στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ακολούθως θα εξεταστεί, σε ομάδες εργασίας, ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΑΕΙ, περιλαμβάνοντας στους ελέγχους τους τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, καθώς και τυχόν ευκαιρίες που πιθανό να προκύπτουν από την ορθή διαχείριση του θέματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ