Εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας τα δίκτυα, λένε οι συντεχνίες ΑΗΚ

Εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας τα δίκτυα, λένε οι συντεχνίες ΑΗΚ – Τι αναφέρουν για την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για τον διαχωρισμό της ΑΗΚ

Η πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για τον διαχωρισμό της ΑΗΚ προκαλεί χάος και αναστάτωση στον τομέα της ενέργειας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι τα δίκτυα αποτελούν εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας, ιδιοκτησία του κυπριακού λαού αξίας δισεκατομμυρίων και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν σκέψη αποξένωσής τους.

Η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού (ΕΠΟΠΑΗ), η Συντεχνία Ημικρατικών ∆ημοτικών & Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου (ΣΗ∆ΗΚΕΚ), η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ) και η Συντεχνία Υπαλλήλων Βάρδιας Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΥΒΑΗΚ) στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το θέμα της αποξένωσης των δικτύων της ΑΗΚ και της ανάληψης του έργου Great Sea Interconnector, αναφέρουν ότι «οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Ενέργειας, όπως αυτοί εκφράστηκαν στη συνάντηση με την ΑΗΚ την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο χειρίζεται τα σοβαρά θέματα της Ενέργειας».

Συμφωνα με τις συντεχνίες, «μονομερώς και χωρίς καμία μελέτη, ενεργώντας σπασμωδικά και ατεκμηρίωτα, προχώρησε σε διαλυτική και καταστροφική για τον Τομέα Ηλεκτρισμού πρόταση, παραγνωρίζοντας τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Η πρότασή του να διαχωρίσει την ΑΗΚ, δημιουργεί αναστάτωση και χάος στον τομέα ενέργειας».

Το Κράτος, προστίθεται, «αποφάσισε όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παραμείνει Καθετοποιημένος Οργανισμός στο ∆ημόσιο ∆ίκαιο, ως τη βέλτιστη λύση για τον τόπο». Σημειώνεται ακόμη ότι «το Υπουργείο ως πολιτικά προϊστάμενο της ΑΗΚ, οφείλει στη βάση αυτών των αποφάσεων να στέκεται αρωγός στις προσπάθειές της, με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, τη λειτουργία μιας σωστής Αγοράς Ηλεκτρισμού προς όφελος του καταναλωτή και την οικονομικότερη μετάβαση του τόπου στην πράσινη ανάπτυξη, για τα οποία, ως φαίνεται, ποσώς ενδιαφέρεται».

Η ΑΗΚ, αναφέρεται περαιτέρω, «είναι ο κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικός Οργανισμός στον Τομέα της Ενέργειας στον τόπο, ο οποίος καμία εμπλοκή δεν είχε σε αυτό το ιδιωτικό έργο και μάλιστα δεν έχει καν ερωτηθεί τεχνοκρατικά και δεν έχει λάβει ποτέ καμία σχετική μελέτη και ούτε της είχε ποτέ ζητηθεί να μελετήσει και να αναλύσει εις βάθος το έργο».

Οι συντεχνίες εκφράζουν την άποψη ότι «η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να μελετήσει, να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει όλα τα έργα που της αναλογούν για τη σύνδεση του Great Sea Interconnector στο δίκτυο μέχρι το 2026. Αντί το Υπουργείο να στέκεται αρωγός για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών των δικτύων, αναλώνεται σε ευφάνταστες και ανυπόστατες προτάσεις για αποξένωση των δικτύων».

Εν συνεχεία, τονίζουν ότι «τα δίκτυα αποτελούν εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας, ιδιοκτησία του κυπριακού λαού αξίας δισεκατομμυρίων και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν σκέψη αποξένωσής τους, πόσο μάλλον να θυσιαστούν στον βωμό ενός τέτοιου υπό αμφισβήτηση έργου».

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ευχόμαστε να επιτύχει, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού στον καταναλωτή, αλλά ενδεχομένως για άλλους εθνικούς ή και τεχνικούς λόγους, παρόλο που τα οικονομικά δεδομένα του έργου είναι ετεροβαρή για τον κυπριακό λαό και δυσβάστακτα για την οικονομία του τόπου», διευκρινίζεται.

Οι συντεχνίες προτρέπουν το Υπουργείο Ενέργειας «να σεβαστεί και να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Κράτους όσον αφορά τη λειτουργία και τις δομές της ΑΗΚ, ως Καθετοποιημένου Οργανισμού Λειτουργικά και Λογιστικά διαχωρισμένου στο ∆ημόσιο ∆ίκαιο». Ταυτόχρονα, καλούν το ∆ιοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ «όπως λειτουργήσει μέσα στη νομιμότητα και τις συνταγματικές υποχρεώσεις του έναντι του Οργανισμού και κατ’ επέκταση του τόπου που έχει ταχθεί να υπηρετήσει». Επιπρόσθετα τονίζουν ότι «δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Αρχής, ούτε και σπιθαμή γης προς τρίτους».

«Τόσο για το υπό αναφορά θέμα, όσο και για τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν και επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος ηλεκτρισμού και τον Τομέα Ενέργειας, όπως η ορατή μη έγκαιρη άφιξη του Φυσικού Αερίου, καθώς και για τις άμεσες λύσεις για τις οποίες η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει πάραυτα να υλοποιήσει (αποθειώσεις / απονιτρώσεις, αποθήκευση, ΑΠΕ, επάρκεια ηλεκτρισμού) θα επανέλθουμε», επισημαίνουν.

«Ως εργαζόμενοι στην ΑΗΚ δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς αποδόμησης του Οργανισμού και να παρεξηγείται η μέχρι τώρα ήπια και εποικοδομητική στάση μας. Ως εκ τούτου, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διαφύλαξη του Οργανισμού και διερωτόμαστε κατά πόσο ανεξάρτητες αρχές του τόπου θα πρέπει να εμπλακούν και να ερευνήσουν σοβαρά θέματα του Τομέα Ενέργειας που συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ