Διπλό «χτύπημα» στη Βουλή από Βλάχο και Χαρακόπουλο

Διπλό χτύπημα χθες στη Βουλή από τους «αντιπολιτευόμενους γαλάζιους». Και με την κόντρα του Κωστή Χατζηδάκη με τον Γιώργο Βλάχο και με τη νέα ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου. Από την κόντρα καταρχάς που αφορούσε και πάλι τα κόκκινα δάνεια, αν κάτι κατέστη σαφές είναι ότι, τελικά, εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν κάποιοι ότι τους χωρίζει… άβυσσος στο πώς «διαβάζουν» την πραγματικότητα. «Κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τους υπόλοιπους» ήταν το διά ταύτα του υπουργού Οικονομικών στον ερωτώντα βουλευτή, τονίζοντας ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν κινηθεί κανείς αλόγιστα και υιοθετήσει λαϊκίστικες φωνές, δεν την πληρώνουν οι τράπεζες αλλά οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι».

Σημειώνω ότι ο Βλάχος, σε συνέχεια της ερώτησης των «11», έφερε τον Χατζηδάκη χθες στη Βουλή για να απαντήσει εκ νέου επί του θέματος, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «δώσαμε ως πολιτεία και το πεπόνι και το μαχαίρι στα funds και το κάνουν ό,τι θέλουν», προτρέποντάς τον να τους σφίξει τα «γκέμια». «Στο ίδιο καράβι είμαστε. Θέλετε να βρούμε λύση; Θέλετε να τολμήσετε; Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, γιατί τις έσωσε ο ελληνικός λαός», του είπε ο Βλάχος.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Επί προσωπικού

Ακόμη πιο χαρακτηριστική του κακού κλίματος ήταν η δεύτερη απάντηση του Χατζηδάκη, δεδομένου ότι ο υπουργός διαχρονικά δεν μας έχει συνηθίσει να απαντά τόσο επί προσωπικού. «Δεν χρωστάω σε κανέναν», είπε, «αλλά λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω, για να γίνω προσωρινά ευχάριστος και αρεστός, να φύγω από βασικές αρχές που είναι η γραμμή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας που ήταν και οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή που και εσάς σας εμπνέει». Κατηγορώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον Βλάχο και τους ομοϊδεάτες του και για λαϊκισμό και για απόκλιση από τις παραταξιακές αρχές. Σκληρό. Και έχω την εντύπωση ότι κατεγράφη και από τους υπόλοιπους.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι…

Οσο για τον Χαρακόπουλο, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Θόδωρο Σκυλακάκη για την «αυξητική τάση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας» στη Θεσσαλία. Δύο σημεία θέλω να σημειώσω: Το πρώτο είναι ότι με την ερώτηση ο «γαλάζιος» βουλευτής δείχνει να υιοθετεί, όχι μόνο τις ανησυχίες των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής του, αλλά και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας (και πασόκου) Δημήτρη Κουρέτα. Το δεύτερο είναι ότι δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την επίσκεψη του Χαρακόπουλου στο Μαξίμου για ραντεβού με τον Μητσοτάκη, με στόχο να πέσουν οι τόνοι…

Δεν τα βρίσκουν οι ανεξάρτητοι

Σε άλλα κοινοβουλευτικά νέα, η Αθηνά Λινού χθες τελικά απέσυρε τη στήριξή της στο πρόσωπο του έτερου ανεξάρτητου βουλευτή, Μιχάλη Χουρδάκη. Θυμίζω ότι η ίδια και άλλοι επτά ανεξάρτητοι βουλευτές τον είχαν ορίσει εγγράφως εκπρόσωπό τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Με νεότερη επιστολή της προς τον Κώστα Τασούλα, όμως, ανακάλεσε την υπογραφή της. Προς το παρόν, βέβαια, ο Χουρδάκης παραμένει μέλος της Διάσκεψης καθώς έχει ακόμη τη στήριξη των 7 από τους 14 ανεξάρτητους συναδέλφους του. Το χάσμα μεταξύ τους, όμως, πιστοποιεί και η παρέμβαση του Παύλου Σαράκη ο οποίος, παρότι δεν είχε υπογράψει ανάλογο έγγραφο, ζήτησε από τον Τασούλα «να πράξει τα δέοντα ώστε να ακυρωθεί, άλλως να ανακληθεί η απόφαση περί ορισμού του κ. Μιχαήλ Χουρδάκη ως εκπροσώπου των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων, ως μη νόμιμη, και να επαναληφθεί εγκύρως η διαδικασία». Το συμπέρασμα, με απλά λόγια, είναι ότι πάει περίπατο, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός για συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας ανεξάρτητων.

Συζήτηση για τη μεταφορά προσφύγων

Η ιστορία του «outsourcing» των μεταναστευτικών ροών της Ιταλίας προς την Αλβανία είναι μια υπόθεση που απασχολεί και την Αθήνα η οποία θα παρακολουθήσει πολύ στενά την πορεία της εφαρμογής της, όπως μου έλεγε χθες πηγή με γνώση του θέματος. Για τον πολύ απλό λόγο ότι η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας θεωρείται από αρκετές κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ως η πρώτη ευρωπαϊκή πιλοτική εφαρμογή μιας πρότασης που θα συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου και σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή φαίνεται να μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική. Πλην της Ιταλίας, πρώτη που τη στήριξε ήταν η Ουγγαρία, που έχει προτείνει κι αυτή την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκή κλίμακα (αναλυτικό ρεπορτάζ για το ιταλικό πολεμικό πλοίο που μετέφερε την πρώτη ομάδα μεταναστών στην Αλβανία στη σελ. 38). Η συζήτηση που θα γίνει στη Σύνοδο, μάλιστα, έχει την αρχή της σε μια επιστολή που συνυπέγραψαν 15 κυβερνήσεις τον περασμένο Μάιο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Δεν θα απέκλεια, άρα, να έχουμε νεότερα σχετικά τις επόμενες μέρες.

Ούτε μία, ούτε δύο. Εχω μετρήσει τρεις συνεντεύξεις

και μία ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου μέσα στις

τελευταίες δέκα μέρες (και δεν παίρνω όρκο ότι

δεν μου διέφυγε και κάποια ακόμη παρέμβαση). Ολες

τους το ίδιο μονοθεματικές, με «προειδοποιήσεις» για

τον διάλογο με την Τουρκία και για το Κυπριακό.

Περιμένω την πραγματική στόχευση

Για τους ιστοριοδίφες: το ΚΚΕ ετοιμάζει έκθεση

ιστορικού και αρχειακού υλικού, από τα θρυλικά

αρχεία του, για την απελευθέρωση της Αθήνας

το 1944. Στις 2 Νοεμβρίου θα ανοίξει, μαθαίνω,

στο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων στην οδό

Σανταρόζα