CNN: Ποιοι προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα

Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν τις τελευταίες δεκαετίες το Ισραήλ με όπλα – Ποιοι βρίσκονται στις επόμενες θέσεις

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων στο Τελ Αβίβ. Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε διορία 30 ημερών στον Νετανιάχου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα αλλιώς θα εξετάσει την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας.

Αν και η προθεσμία λήγει μετά τις αμερικανικές εκλογές και ουσιαστικά οι ΗΠΑ δίνουν με αυτόν τον τρόπο τις ευλογίες τους στο Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, η προειδοποίηση έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν για την αποφυγή ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Τον Μάιο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι σκεφτόταν να σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Τελ Αβίβ εάν προχωρούσε η εισβολή στη νότια πόλη Ράφα.

Ο Νετανιάχου συνέχισε την επίθεση και οι ΗΠΑ συνέχισαν να τον τροφοδοτούν με όπλα, αναφέρει το CNN που παρουσιάζει τους βασικούς πολεμικούς προμηθευτές του Ισραήλ.

Ενώ άλλες χώρες έχουν μειώσει δραστικά τη στρατιωτική τους βοήθεια κατά το περασμένο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το έκαναν.

ΗΠΑ – Ο βασικός «αιμοδότης» του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συντριπτικά ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ. Το 2023 το 69% των εισαγωγών όπλων του προήλθε από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές όπλων.

Η Γερμανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη, παρέχοντας το 30%, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 0,9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία συνεισέφεραν επίσης στον εξοπλισμό του Τελ Αβίβ σε μικρότερο βαθμό όπως και άλλα κράτη.

Τα όπλα των ΗΠΑ «έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», ανέφερε το think tank, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2023, χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πύραυλοι παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στο στις IDF.

Μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 παραδόθηκαν επίσης στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2024.

Η ανάλυση του CNN έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων σε πλήγματα που σκότωσαν αμάχους.

Πρόσφατα, το αμερικανικό δίκτυο διαπίστωσε ότι βόμβες 2.000 λιβρών (περίπου ενός τόνου) αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν επίσης οικονομικά το Ισραήλ, παρέχοντας πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε διμερή χρηματοδότηση από το 1948, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο που εξασφάλιζε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν ετησίως στο Ισραήλ 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα Foreign Military Financing και άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιπυραυλική άμυνα.

Γερμανία: Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε το Ισραήλ με όπλα

Ενώ το 2023, η Γερμανία συνεισέφερε το 30% των όπλων του Ισραήλ, η προμήθεια αυτή μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2024.

Νωρίτερα φέτος, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε αίτημα της Νικαράγουας να διατάξει τη Γερμανία να σταματήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι η γερμανική στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα είχε μειωθεί από περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 σε 1 εκατομμύριο ευρώ μέχρι την έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο.

Όμως, στις 10 Οκτωβρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει σταματήσει να παρέχει όπλα στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Γερμανία «έχει προμηθεύσει όπλα και θα προμηθεύουμε όπλα». Πρόσθεσε ότι τα όπλα θα παραδοθούν στο Ισραήλ «στο εγγύς μέλλον».

Η ισραηλινή ασφάλεια αποτελεί ιστορικά βασικό στοιχείο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής λόγω του ναζιστικού Ολοκαυτώματος κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιταλία: Ελικόπτερα, όπλα και εξαρτήματα για F-35

Η Ιταλία έχει παράσχει ελικόπτερα και όπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με το SIPRI, και είναι εταίρος του προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών F-35, βοηθώντας στην κατασκευή εξαρτημάτων.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου ότι η Ιταλία σταμάτησε τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Οι όποιες συμφωνίες είχαν υπογραφεί πριν από τότε εξακολουθούσαν να τηρούνται, δήλωσε το SIPRI.

Η Pagella Politica, ένας ιταλικός οργανισμός παρακολούθησης, δήλωσε ότι ιταλικές εταιρείες είχαν πουλήσει όπλα αξίας σχεδόν 129 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας έως το 2022.

Ηνωμένο Βασίλειο: Μερική αναστολή εξαγωγών

Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι «οι εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών προς το Ισραήλ είναι χαμηλές». Είπε ότι χορήγησε άδειες αξίας 23,42 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναστείλει ορισμένες άδειες προς το Ισραήλ για στρατιωτικό εξοπλισμό κατά το προηγούμενο έτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανέστειλε περίπου 30 από τις 350 άδειες προς το Ισραήλ με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης των Εργατικών τον Ιούλιο, με επίσημη αξιολόγηση που διαπίστωσε ότι υπήρχε σαφής κίνδυνος τα όπλα να χρησιμοποιηθούν «για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι αναστολές επηρέασαν την προμήθεια ορισμένων εξαρτημάτων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δεν ανέστειλε την προμήθεια υλικού που δεν χρησιμοποιείται άμεσε στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα – για παράδειγμα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ισπανία: Κάλεσμα σε εμπάργκο

Τον Φεβρουάριο, το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο σημείωνε ότι η κυβέρνηση δεν είχε εκδώσει καμία πώληση όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

«Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη η ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις εχθροπραξίες της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας σε μια τρίτη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση στο Λίβανο, καθώς και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, όπως έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από το Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε.

Γαλλία: Αλλαγή στάσης

Ο Μακρόν ζήτησε τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ για να προσπαθήσει να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και τη Γάζα.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο Μακρόν ζήτησε την πλήρη αναστολή της πώλησης όπλων «που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα» και τόνισε ότι η Γαλλία δεν είχε εμπλακεί στην προμήθειά τους.

Σύμφωνα με το SIPRI, τα στοιχεία του δεν δείχνουν γαλλικές εξαγωγές σημαντικών όπλων στο Ισραήλ από το 2019-23, αλλά σημειώνει ότι η Γαλλία προμήθευσε εξαρτήματα για όπλα.

Πηγή: CNN / in.gr