«Ο πατερούλης»

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από το παιχνίδι της Αγγλίας με την Ελλάδα στο Γουέμπλεϊ, ο Τόμας Τούχελ υπέγραψε το συμβόλαιό του με την αγγλική ομοσπονδία, αποκάλυψε η FA σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να μη διαταραχθεί το κλίμα στο καμπ των Τριών Λιονταριών που είχαν μπροστά τους δύο παιχνίδια, με τη Γαλανόλευκη και τη Φινλανδία.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Τούχελ στο Γουέμπλεϊ, ο CEO της αγγλικής ομοσπονδίας Μαρκ Μπάλιγχαμ, που ηγήθηκε της διαδικασίας για την επιλογή του διαδόχου του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αποκάλυψε πως πήρε συνέντευξη από συνολικά δέκα προπονητές πριν καταλήξει στον Γερμανό.

Εμπιστευτικότητα

«Η όλη διαδικασία ήταν εμπιστευτική. Αντιλαμβάνομαι πως αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους. Αλλά θα διατηρήσουμε αυτή την εμπιστευτικότητα για εμάς, αλλά κυρίως για τους υποψηφίους», ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Μπάλιγχαμ.

Αποκάλυψε στη συνέχεια πως πήρε συνεντεύξεις από περίπου δέκα άτομα, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και άγγλοι υποψήφιοι, αλλά δεν ήθελε να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπολογίζεται ότι μεταξύ των προπονητών που πέρασαν από συνέντευξη ήταν ο Λι Κάρσλεϊ, ενώ για τον Πεπ Γκουαρντιόλα δεν είναι βέβαιο πως έφτασε μέχρι αυτό το σημείο η επαφή.

Η συμφωνία των Αγγλων με τον Τούχελ έχει διάρκεια μόλις 18 μήνες με την αποστολή του Γερμανού να είναι ξεκάθαρα η διάκριση στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στόχος του Γερμανού είναι να ξεπεράσει τις επιδόσεις των δύο προηγούμενων ξένων προπονητών που ηγήθηκαν των Τριών Λιονταριών, του Σβεν Γκόραν Ερικσον (2001-2006) ο οποίος τα οδήγησε σε τρεις συνεχόμενες φάσεις προημιτελικών σε Μουντιάλ και Euro και του Φάμπιο Καπέλο (2007-2012) που κόλλησε στη φάση των 16 στο Μουντιάλ του 2010.

Το οικονομικό

Η ετήσια αμοιβή του Τούχελ καθορίστηκε στα 6 εκατ. στερλίνες (περίπου 7,1 εκατ. ευρώ), σχεδόν τα μισά απ’ όσα κέρδιζε στην Μπάγερν από την οποία αποχώρησε το καλοκαίρι.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο μεταξύ των φιλάθλων και των σχολιαστών που ήθελαν άγγλο προπονητή, όσο και στον Τύπο.

Ο Γκάρι Λίνεκερ δήλωσε πως θα προτιμούσε γηγενή προπονητή, όπως επίσης και ο Γκάρι Νέβιλ ο οποίος  θεωρεί πως η πρόσληψη του Τούχελ έκανε κακό στους άγγλους προπονητές και την εξέλιξή τους. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Μέιλ»: «Μαύρη ημέρα για τη χώρα». Στην αρθρογραφία της η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως στην εθνική ομάδα θα πρέπει να είναι Αγγλοι από τον φροντιστή μέχρι τον προπονητή. «Δεν χρειαζόμαστε έναν Τόμας Τούχελ, αλλά έναν πατριώτη για τον οποίον η χώρα έρχεται πρώτη, δεύτερη και τρίτη».

Βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία η «Μπιλντ» να ειρωνευτεί τους Αγγλους για την απόφασή τους να προσλάβουν γερμανό προπονητή. «Η πατρίδα του ποδοσφαίρου αποκτά γερμανό μπαμπά», έγραψε ο Ματίας Μπρούγκελμαν, ενώ υπογράμμισε πως η Αγγλία με το να στραφεί σε γερμανό προπονητή έδειξε πόσο απελπισμένη για επιτυχία είναι.

«Δικαίωμα»

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Γουέμπλεϊ, ο Γερμανός προσπάθησε να αμβλύνει αυτές τις αντιδράσεις αναφερόμενος στο πάθος του για την Πρέμιερ Λιγκ και πόσο αγαπά να εργάζεται στην Αγγλία.

«Ελπίζω να μπορέσω να πείσω τους αμφισβητίες με την απόδοσή μας».

Το γεγονός ότι το συμβόλαιό του έχει μικρή διάρκεια ο Τούχελ το θεωρεί πλεονέκτημα γιατί θα τον διατηρήσει περισσότερο προσηλωμένο στον στόχο.

Στην ερώτηση-παγίδα αν θα τραγουδήσει το God Save The King ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κάρσλεϊ ο Τούχελ έκανε πάσα στον CEO Μπάλιγχαμ ο οποίος του άφησε να εννοηθεί στις διαπραγματεύσεις πως αυτό είναι προσωπική απόφαση. Είπε πάντως την καλή του κουβέντα για το πόσο συγκινητικός είναι ο ύμνος τους.

Επίσημα ο Τούχελ θα πιάσει δουλειά από την 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτό σημαίνει πως στο επόμενο παιχνίδι της Αγγλίας με την Ελλάδα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στον πάγκο των Τριών Λιονταριών θα καθίσει ο Λι Κάρσλεϊ.