Προετοιμασίες για συνάντηση στο Μαξίμου

Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάληψη του 2021: ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πιστεύει πως έχει ζητήσει ραντεβού από τον άρτι εκλεγέντα Νίκο Ανδρουλάκη και, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιμένει πως καμία επίσημη πρόσκληση για συνάντηση δεν υπήρξε ποτέ, παρά μόνο μια κουβέντα στα όρθια. Την Κυριακή το βράδυ, ο Πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνό του για να πει «συγχαρητήρια» στον Ανδρουλάκη. Και μαζί, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως «θα πρέπει να μπορούμε να συζητάμε». Η πρόταση για συνάντηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έπεσε στο τραπέζι. Και φαίνεται πως, αυτή τη φορά, υπάρχει διάθεση τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά, σε πιο θεσμικό κλίμα.

Οι δύο άνδρες γνωρίζουν πως ενδεχομένως πολύ σύντομα να αντιμετωπίζουν μετωπικά ο ένας τον άλλο: το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης και, είτε το θέλουν είτε όχι, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης έχουν να επιτελέσουν και έναν θεσμικό ρόλο: «Είναι ένας πολιτικός αρχηγός, ο οποίος επανεξελέγη από μία δημοκρατική διαδικασία και θεωρώ ότι πρέπει η χώρα μας να αφήσει πίσω της τις εποχές όπου η πολιτική αντιπαράθεση ξέφευγε των ορίων», ανέφερε για τον Ανδρουλάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης. «Οσες διαφωνίες κι αν έχουμε, όσες διαφορές και να έχουμε, τουλάχιστον να συνομιλούμε και βέβαια να έχουμε και μίασύγκλιση στα βασικά, που είναι οι μεγάλες αλλαγές για τον τόπο. Αλλά αυτό είναι θέμα του κάθε κόμματος, πώς θα αντιδράσει σε κάθε νομοσχέδιο», επεσήμανε. Και οι δύο πλευρές τονίζουν πια πως μένουν μόνο τα διαδικαστικά, δηλαδή ο χρόνος και το μέρος της συνάντησης, η οποία και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ως σημαντική, γιατί δείχνει ένα διαφορετικό προφίλ και για τον ίδιο – μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου έριχνε πάνω του την αδυναμία να υπάρξει ραντεβού.

Με θεσμικό τρόπο

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η θέση ως τώρα ήταν ξεκάθαρη: οι επίσημες προσκλήσεις γίνονται με επίσημο τρόπο. Και αυτό φαίνεται πως θα ισχύσει αυτή τη φορά, μιας και η πρώτη κουβέντα «να τα πούμε σύντομα» έγινε κανονικά. «Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με έναν θεσμικό τρόπο και (…) καλώς ή κακώς λαμβάνει χαρακτηριστικά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οιονεί, όχι τυπικής, μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε («Παραπολιτικά») ο Θανάσης Γλαβίνας. «Νομίζω καλό είναι να γίνονται τέτοιες συναντήσεις. Αναμένουμε τα διαδικαστικά», ανέφερε για την ενδεχόμενη συνάντηση. «Ηταν θετική η αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. Οπότε αναμένουμε από τους συνεργάτες του, για να οριστεί αυτό το ραντεβού, το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει», ήταν η αντίδραση Μαρινάκη.