Στα… τάρταρα οι γεννήσεις στην Αυστραλία

Ο δείκτης γονιμότητας στην Αυστραλία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με το κόστος στέγασης και τις υψηλές δαπάνες ανατροφής των παιδιών να… κατηγορούνται ως οι κυρίες αιτίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ABS), σε εθνικό επίπεδο, καταγράφηκαν μόλις 286.998 γεννήσεις το 2023, οι λιγότερες από το 2006. Μία πτώση 4,6%, ή σχεδόν 14.000 λιγότερες γεννήσεις, σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό το 2022.

Η μείωση αυτή είχε ως συνέπεια ο δείκτης γονιμότητας να βρεθεί στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο για τη χώρα, στο -μόλις- 1,5.

Ο δείκτης γονιμότητας -ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννιούνται σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει πλέον μειωθεί κατά ένα τέταρτο από την πιο πρόσφατη κορύφωσή του που καταγράφηκε το 2008.

Και τα τελευταία 30 χρόνια έχει μειωθεί σιγά-σιγά από 1,86 το 1993 σε 1,5 το 2023.

Στο «επίκεντρο» της πτώσης βρίσκεται το Σίδνεϊ, όπου ο αριθμός των γεννήσεων έχει… κατρακυλήσει κατά 14% από το 2018, γεγονός που συμπίπτει με την αύξηση κατά 50% της μέσης τιμής των κατοικιών στην πόλη.

Στη Μελβούρνη, ο αριθμός των γεννήσεων έχει μειωθεί κατά 10% από το 2018 (παρά μάλιστα το γεγονός ότι η πόλη φιλοξενεί επιπλέον 300.000 κατοίκους).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι «εσωτερικές περιοχές» κάθε πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένης της Αδελαΐδας, του Μπρίσμπαν, του Περθ και του Χόμπαρτ, έχουν πλέον δείκτες γονιμότητας κάτω από 1, ενώ τα γειτονικά προάστια παρουσιάζουν επίσης απότομες μειώσεις.

Οι μόνες περιοχές με ποσοστά γονιμότητας πάνω από 2,1 -που θεωρούνται ως το επίπεδο της φυσικής αντικατάστασης του πληθυσμού (να γεννιούνται έστω όσοι πεθαίνουν)- βρίσκονται όλες στην περιφέρεια.

Οι γεννήσεις και ο δείκτης γονιμότητας όχι μόνο μειώνονται, αλλά και η μέση ηλικία κατά την οποία τεκνοποιούν τα ζευγάρια συνεχίζει να ανεβαίνει, σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία, πρώτη φορά, μητέρες είναι στην Καμπέρα και τη Βικτώρια με μέσο όρο τα 31,9 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των πατέρων έχει σκαρφαλώσει στα 34,3 έτη (στην Περιοχή της Πρωτεύουσας).

Τα ποσοστά γονιμότητας ανά ηλικία μειώνονται, με μεγάλη πτώση για τις γυναίκες στην ηλικία των 20 ετών.

Η μόνη ηλικιακή ομάδα με αύξηση της γονιμότητας είναι οι γυναίκες μεταξύ 45 και 49 ετών, οι οποίες αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών γεννήσεων.

Και στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), επισήμανε πρόσφατα ότι «εάν εξετάσουμε τη μεταβολή του πλήθους των γεννήσεων μετά το 1990 στην Ελλάδα ανά μεγάλες ηλικιακές ομάδες θα διαπιστώσουμε ότι ενώ το σύνολό τους μειώθηκαν σημαντικά (>30%), οι προερχόμενες από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω γεννήσεις πενταπλασιάσθηκαν ‘ζυγίζοντας’ 7 φορές περισσότερο (1,4% του συνόλου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, 8-9% το 2023-24)».

«Την ίδια περίοδο αυτές από γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών σχεδόν διπλασιάσθηκαν και οι προερχόμενες από τις 20-29 και <20 ετών… κατέρρευσαν».

Για την Ελλάδα αναφερόταν ότι ο δείκτης γονιμότητας μόλις υπερβαίνει το 1,3 και είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η δημογράφος, Liz Allen, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας δήλωσε στην The Age και το ABC ότι «έχουμε πιάσει πάτο».

Δεκαετίες αδράνειας «από πολιτικούς και θεσμούς έχουν ‘παραδώσει’ στους νέους της χώρας ένα ζοφερό μέλλον».

«Έχουμε νέους ανθρώπους που λένε ότι θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί ή ένα επόμενο παιδί, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους είναι ανυπέρβλητα. Το χαλί… τραβιέται κάτω από το μέλλον τους», επισήμανε η ίδια.

«Μη προσιτή στέγαση, οικονομική ανασφάλεια, ανισότητα των φύλων και κλιματική κρίση – αυτή είναι η συνταγή για το πιο αποτελεσματικό ‘αντισυλληπτικό’ που υπήρξε ποτέ».

Οι συνολικές γεννήσεις κορυφώθηκαν το 2018, όταν γεννήθηκαν 315.147 παιδιά σε όλη την Αυστραλία.

Έκτοτε, οι συνολικές γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 9%, σε εθνικό επίπεδο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP, Shane Oliver, δήλωσε επίσης στην The Age ότι το αυξανόμενο κόστος στέγασης συμβάλλει στο να παίρνουν τα ζευγάρια την «ορθολογική» απόφαση, είτε να μην κάνουν οικογένεια, είτε να κάνουν λιγότερα παιδιά.

«Οι άνθρωποι παίρνουν μια απόφαση εξετάζοντας το σχετικό κόστος ενός παιδιού ή της δημιουργίας οικογένειας, και τι σημαίνει αυτό, και το συγκρίνουν με το σε τι θα μπορούσαν να ξοδέψουν τα χρήματα αν δεν το έκαναν», είπε.

Ο δείκτης γονιμότητας στο 1,5 είναι χαμηλότερος από την τελευταία πρόβλεψη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού (η οποία βασίζεται στο 1,64).

Ακόμα, το 60% του συνόλου των γεννήσεων αφορούσαν παντρεμένα ζευγάρια, με τον θεσμό του γάμου να βρίσκεται επίσης σε πτώση.

Το ποσοστό γάμων -μετά από μια έξαρση μετά το τέλος των περιορισμών του COVID-19- μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί το 2023.

Η ABS επισήμανε ακόμα ότι ο αριθμός των γεννήσεων θα ήταν χαμηλότερος, αν δεν υπήρχε αύξηση των παιδιών που γεννήθηκαν από Ιθαγενείς μητέρες.

Οι εγγεγραμμένες γεννήσεις από Αυτόχθονες Αυστραλές αυξήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας το 8,6% του συνόλου το 2023.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταστήσει ευκολότερο για τις οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, καθώς η αύξηση του πληθυσμού εξαρτάται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τη μετανάστευση (η οποία προβλέπεται να μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια).

Ο πληθυσμός της Αυστραλίας, υπενθυμίζεται, ξεπέρασε τα 27 εκατομμύρια, έχοντας αυξηθεί κατά 615.300 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Η ‘καθαρή’ μετανάστευση από το εξωτερικό οδήγησε στο 83% αυτής της αύξησης του πληθυσμού, ενώ οι γεννήσεις και οι θάνατοι, γνωστές ως φυσική αύξηση, συνέβαλαν στο υπόλοιπο 17%», δήλωσε ο Beidar Cho, επικεφαλής Δημογραφικού της ABS.

Η «ετήσια» καθαρή μετανάστευση από το εξωτερικό κατά το έτος έως τον Μάρτιο του 2024 ήταν 509.800 άτομα, μειωμένη από το μέγιστο των 559.900 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η φυσική αύξηση ήταν 105.500 άτομα το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, αποτελούμενη από 289.700 γεννήσεις και 184.200 θανάτους που καταγράφηκαν στην Αυστραλία.

Ο κ. Chalmers -πατέρας τριών παιδιών ο ίδιος- αναγνώρισε ότι «κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν περισσότερα παιδιά».

«Βρήκαμε έναν καλύτερο τρόπο για να στηρίξουμε αυτούς που κάνουν την επιλογή (να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά)», πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι θα κάνουν τις δικές τους επιλογές και δεν προσποιούμαι ούτε για μια στιγμή ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κατευθύνει αυτές τις επιλογές, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν μεγαλύτερες οικογένειες, αν το θέλουν».

Αυτός είναι ο λόγος, είπε, για τον οποίο η κυβέρνηση Albanese κάνει «τεράστιες επενδύσεις» στην προσχολική αγωγή, γιατί επέκτεινε την γονική άδεια μετ’ αποδοχών και γιατί πληρώνει την εγγύηση του superannuation για την άδεια αυτή.

Ο κ. Chalmers τόνισε ότι ποσοστά γεννήσεων στην Αυστραλία βρίσκονται σε μακροχρόνια πτώση και αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, επί κυβέρνησης Howard -τον πρώην υπουργό Οικονομικών Peter Costello- ο οποίος είπε το περίφημο: «Αποκτήστε ένα (παιδί) για τη μαμά, ένα για τον μπαμπά και ένα για τη χώρα» (Have one for Mum, one for Dad, and one for the country).

«Ο Peter Costello μιλούσε πολύ γι’ αυτό (το θέμα). Ένα υγιές ποσοστό γεννήσεων είναι καλό για την Αυστραλία και θέλουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτή την επιλογή, αν το θέλουν», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραχώρησε και συνέντευξη στην The Age, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο πώς θα αποκτήσουν οι οικογένειες περισσότερα παιδιά.

Ο κ. Chalmers απέκλεισε πάντως ένα «baby bonus», αντίστοιχο με αυτό του προκατόχου του, το 2004.

«Θα ήταν καλύτερα (για τη χώρα) αν τα ποσοστά γεννήσεων ήταν υψηλότερα», δήλωσε στο podcast The Morning Edition.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι το αφήνουν (το θέμα) για αργότερα. Και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι παίρνεις το χρόνο σου. Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από λόγους για τους οποίους αλλάζουν οι προτιμήσεις των ανθρώπων. Είναι ακριβό να μεγαλώνεις παιδιά».

The post Στα… τάρταρα οι γεννήσεις στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.