Μισό βήμα για τον διάλογο στο Κυπριακό

Το μισό βήμα που έγινε στη Νέα Υόρκη αντιμετωπίζεται ως θετική εξέλιξη από την Αθήνα, η οποία θεωρεί ότι η έκβαση της άτυπης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ επιτρέπει νέες κινήσεις προς τη διερεύνηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μολονότι οι δύο πλευρές, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δεν φάνηκε να συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα, εντούτοις πραγματοποίησαν απευθείας συνομιλίες, έστω και άτυπες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, τη συμφωνία για συνέχιση του άτυπου διαλόγου σε πιο διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς επίσης και τη συμφωνία για συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ στην Κύπρο (παρουσία κάποιου αξιωματούχου από τον ΟΗΕ) με αντικείμενο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω της διερεύνησης δυνατότητας ανοίγματος νέων διελεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε να βολιδοσκοπήσει τις εγγυήτριες δυνάμεις (Βρετανία – Ελλάδα – Τουρκία) για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή ενώ μένει να φανεί και ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο που είχε έως τώρα η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, στην έκθεση της οποίας βασίστηκε το περιεχόμενο της συζήτησης στο προχθεσινό δείπνο εργασίας στην έδρα του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση του ΟΗΕ και πάντοτε σε απόλυτη ταύτιση και σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε μετά το πέρας της άτυπης τριμερούς συνάντησης ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε μελλοντική άτυπη συνάντηση με διευρυμένη μορφή.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ενδιάμεση στάση που έκανε στο Λονδίνο, φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει μια πρώτη θετική απάντηση από τον βρετανό πρωθυπουργό για την άτυπη πενταμερή με τη μορφή 5+1.

Τατάρ και Ολγκίν

Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε μετά το άτυπο δείπνο, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό», παρά τις προσπάθειες της προσωπικής του απεσταλμένης, με τον διορισμό της οποίας φέρεται να διαφωνεί ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ολγκίν δεν κατάφερε να του εξασφαλίσει τρεις βασικές διεκδικήσεις (απευθείας εμπόριο, πτήσεις και επαφές) που, την ώρα που η φημολογία για αντικατάστασή της από τη βοηθό του γ.γ., Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αναπτύσσεται έντονα, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί, προσώρας, από πλευράς ΟΗΕ.

Για το γεγονός της επανεκκίνησης των «άμεσων συζητήσεων» για το Κυπριακό, το οποίο, όπως δήλωσε, πριν από ενάμιση χρόνο βρισκόταν σε «πλήρη αδράνεια», την ικανοποίησή του εξέφρασε ο έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας πως καθοριστική συμβολή σε αυτό έχει και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την εν εξελίξει διαδικασία υπό τον ΟΗΕ για την οποία υπάρχει ελπίδα να φέρει «πολύ, πολύ σύντομα» κάποια αποτελέσματα, χαιρέτισε από πλευράς ΕΕ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού ξεκαθάρισε πως δεν άκουσε τίποτα καινούργιο κατά τη διάρκεια του δείπνου από τον Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ευχαριστημένος από το γεγονός της συνέχισης της προσπάθειας μέσω των άτυπων συζητήσεων για τις οποίες, όπως σημείωσε, ελπίζει σύντομα να οδηγήσουν σε επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σήμερα το πρωί ο κύπριος πρόεδρος ενημερώνει στις Βρυξέλλες τα μέλη του ΕΛΚ για την άτυπη τριμερή, ενώ την Τρίτη ενημερώνει και την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο μέσω σύγκλησης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.