Έκλεισαν τη συμφωνία για παραλαβή του Προμηθέα, ερωτηματικό οι οικονομικοί όροι

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το μέλλον του Προμηθέα που βρίσκεται ακόμα σε ναυπηγείο της Σαγκάη – Πληροφορίες ότι ΕΤΥΦΑ και Κινεζική Κοινοπραξία ήρθαν σε συμφωνία – Ερωτηματικό οι όροι, πληροφορίες για τις εγγυητικές – Αναμένονται σύντομα νέα λέει ο Υπουργός Ενέργειας

Κλειστή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πρέπει να θεωρείται η συμφωνία της ΕΤΥΦΑ με την Κινεζική κοινοπραξία CPP αναφορικά με παραλαβής της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης LNG Προμηθέας, από το ναυπηγείο της Cosco στη Σαγκάη, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει η Cyprus Times.

Αν και όλοι οι αρμόδιοι που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα τηρούν σιγή ιχθύος δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι πρόνοιες μεταξύ των δύο μερών έχουν συμφωνηθεί και εκκρεμεί το «πράσινο φως» από το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου το μεσημέρι στον Αντ1, ότι η Λευκωσία αναμένει σύντομα νέα σχετικά με το θέμα, μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται.

Ο κύριος Παπαναστασίου περιορίστηκε να πει ότι «η διαβούλευση μεταξύ ΕΤΥΦΑ και κινεζικής κοινοπραξίας είναι έντονη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάει προς την ορθή κατεύθυνση της παραλαβής του πλοίου, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι που να είναι ανακοινώσιμο στο παρόν στάδιο, πιστεύουμε όμως ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι δημοσίως».

Πέραν βεβαίως της συμφωνίας και της παραλαβής από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας του πλοίου FSRU, σημαντικό είναι και ποιες είναι οι πρόνοιες της συμφωνίας αυτής καθώς θεωρείται βέβαιο ότι για να πάρουμε τον Προμηθέα, κάτι δώσαμε. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, κατά πληροφορίες μας, συνδέονται με τις εγγυητικές και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι μια τέτοια συμφωνία σίγουρα θα έχει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση.

Ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.