«Πονάει» τα νοικοκυριά η τιμή του ρεύματος

Η τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά στη Βικτώρια αυξήθηκε κατά 114% σε έναν χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η τιμή χονδρικής, μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 1/4 του οικιακού λογαριασμού.

Οι καταναλωτές στην Πολιτεία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν την έκπτωση των $300 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ($325 δολ. για μικρές επιχειρήσεις) παίρνοντας μία μικρή «ανάσα», ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν ανακοινώσει μειωμένες τιμές αναφοράς (benchmark prices) για το ρεύμα το επόμενο διάστημα, με μία μικρή πτώση να διαφαίνεται το περασμένο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί οικογενειών και επιχειρήσεων έχουν… πονέσει πολύ εξαιτίας -και- των υψηλών τιμών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες θα ήταν ακόμα πιο ακριβές, αν δεν είχαν παρέμβει -κατά διαστήματα- η πολιτειακή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με -έστω- bonus/εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σε όλη τη χώρα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ABS) επισήμανε ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος των νέων εκπτώσεων του Commonwealth Energy Bill Relief Fund -αλλά και της πολιτειακής κυβέρνησης σε Κουίνσλαντ, Δυτική Αυστραλία και Τασμανία- οδήγησε στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταγραφεί από το 1980 και έπειτα, οπότε τηρούνται τα σχετικά στοιχεία (-17,9%).

«Χωρίς τις εκπτώσεις, οι τιμές … θα είχαν αυξηθεί κατά 0,1% τον Αύγουστο και κατά 0,9% τον Ιούλιο», εξήγησε η Michelle Marquardt, επικεφαλής Στατιστικών Τιμών της ABS.

Οι τιμές ρεύματος στη χονδρική αγορά για τη Βικτώρια, όπως ανέφερε η Heraldn Sun, αυξήθηκαν περισσότερο από όλες τις Πολιτείες (εκτός Τασμανίας) κατά το περασμένο έτος, «γεγονός που εξασθενίζει τις προοπτικές ανακούφισης από τον ‘πόνο’ των λογαριασμών το 2025».

Οι αυξήσεις τ οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων σε διαφορετικές εποχές του έτους, συμπεριλαμβανομένης της μεταβλητότητας στην αιολική παραγωγή, του ψυχρότερου χειμώνα και της επιπλέον ζήτησης, καθώς και στις «άγριες διακυμάνσεις της αγοράς».

Τα στοιχεία που επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν από τη Australian Energy Regulator ανέφεραν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 9% στη Βικτώρια, αλλά ότι σε ετήσια βάση είχαν αυξηθεί κατά 114%.

Ο Guardian έγραψε επίσης σχετικά ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις -χρονδρικής- σημειώθηκαν στην Τασμανία, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 290%, στη Βικτώρια κατά 114% και στη Νότια Αυστραλία κατά 76%.

Σε σύγκριση με το τρίμηνο του Ιουνίου, ωστόσο, οι αλλαγές ήταν μικτές και λιγότερο απότομες. Η Νέα Νότια Ουαλία σημείωσε μείωση 25%, η Βικτώρια είχε μείωση 9% και η Τασμανία κατά 12%.

Στη Νότια Αυστραλία πάντως οι τιμές ήταν στο +35% μέσα σε τρεις μήνες και στο Κουίνσλαντ στο +5%.

Οι υψηλότερες τιμές τους προηγούμενους μήνες, επισήμανε η Herald Sun, δε φέρνουν «αυτόματα» αυξήσεις στους λογαριασμούς, αλλά θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ρυθμιστικές Αρχές μπορούν να προσαρμόσουν τις βασικές (basic) ή προεπιλεγμένες (default) προσφορές που καθορίζονται τον Μάρτιο (για το 2025 λίγες εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές).

Ως εκ τούτου, οι Εργατικοί (σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο) ελπίζουν απεγνωσμένα σε ελάφρυνση των λογαριασμών.

Από την άλλη, ο Συνασπισμός σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιεί σαν εφόδιο την κρίση του κόστους ζωής για να «επιτεθεί».

Στη Βικτώρια, ανακοινώθηκε την εβδομάδα μου πέρασε ότι η SEC (State Electricity Commission) επανήλθε για τα καλά, καθώς κατοχυρώθηκε Σύνταγμα της Πολιτείας, ώστε να «προστατευτεί από μελλοντικές κυβερνήσεις των Φιλελευθέρων».

«Οι Φιλελεύθεροι ξεπούλησαν τη δημόσια ενέργεια σε ιδιωτικές, κερδοσκοπικές εταιρείες. Ξεπούλησαν τις βασικές υπηρεσίες της Βικτώριας και έστειλαν μεγάλο μέρος των κερδών στην αλλοδαπή – με τις γεννήτριες μόνο να αποκομίζουν κέρδη 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος όλων», επισήμανε το σχετικό ανακοινωθέν, προσθέτοντας, ανάμεσα σε άλλα ότι «η SEC θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνοντας την ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα μέσω των δημόσιων έργων της και θα βοηθήσει τη Βικτώρια να επιτύχει τον κορυφαίο εθνικό στόχο της για 95% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2035».

The post «Πονάει» τα νοικοκυριά η τιμή του ρεύματος appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.