Παραδοσιακοί χοροί και Διασπορά: Η εμπειρία της Τζένης Ηλιού στα σεμινάρια του Χορευτικού Ομίλου «Δόρα Στράτου»

Η Τζένη Ηλιού, χοροδιδάσκαλος στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, είχε την τύχη να βρεθεί στην Αθήνα και να συμμετάσχει στα φημισμένα σεμινάρια του Χορευτικού Ομίλου Δόρα Στράτου, αποκομίζοντας εμπειρίες και γνώσεις που επιδιώκει να μεταδώσει στους μαθητές της στη Μελβούρνη. Η κα Ηλιού γεννήθηκε στην Καστοριά, όπου το παραδοσιακό στοιχείο κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή, ειδικά κατά την περίοδο των «Ραγκουτσαρίων», των ετήσιων εκδηλώσεων με έντονο διονυσιακό χαρακτήρα και τα χάλκινα όργανα να συνοδεύουν τους χορούς της περιοχής. «Η μουσική και τα ακούσματα στην οικογένειά μου ήταν σχεδόν αποκλειστικά παραδοσιακά. Οι γονείς μου άκουγαν κυρίως ηπειρώτικα, και από νεαρή ηλικία είχα αυτή τη μοναδική σχέση με τη μουσική και τον χορό,» αναφέρει η ίδια.

Με αφετηρία αυτή την κουλτούρα και το μεράκι της για τους παραδοσιακούς χορούς, η Τζένη Ηλιού ξεκίνησε από τα 14 της χρόνια να διδάσκει χορούς στα μικρότερα παιδιά στην τοπική κοινότητα της Ποριάς, του χωριού της. Μεγαλώνοντας και μεταναστεύοντας στην Αυστραλία, έφερε μαζί της αυτή τη φλόγα για την παράδοση, την οποία επιδιώκει να μεταδώσει στη νέα γενιά των Ελληνοαυστραλών. Τα σεμινάρια του Χορευτικού Ομίλου Δόρα Στράτου, στα οποία συμμετείχε μαζί με τη φίλη και κουμπάρα της, Μαρία Τζίκα, ήταν η ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις της ακόμα περισσότερο και να συνδεθεί με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Μαζί τους ήταν επίσης κι άλλοι Έλληνες από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, κάτι που δημιούργησε μια αίσθηση κοινότητας μακριά από την πατρίδα.

Η κα Τζένη Ηλιού. Φωτογραφία: Supplied

«Η εμπειρία της συμμετοχής μου στο σεμινάριο ήταν καταπληκτική, τόσο που σκέφτομαι να το παρακολουθήσω και του χρόνου,» ανέφερε. «Είναι δύσκολο να περιγράψω τη συναισθηματική μου φόρτιση σε αυτόν τον ιερό χώρο. Η αρχοντιά, το ύφος και η σεμνότητα που πηγάζει από τους χορευτές στην Ελλάδα είναι μοναδική, και είναι αυτό που θέλω να μεταφέρω στους μαθητές μου.»

Η εμπειρία της είχε επίσης μια διεθνή διάσταση, καθώς, όπως η ίδια λέει στον «Νέο Κόσμο», «στο σεμινάριο, που είχα την τύχη να συμμετέχω, έλαβαν μέρος περίπου 30 άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου. Υπήρχαν άτομα από Αμερική, Ιαπωνία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα και φυσικά από Αυστραλία. Το αξιοσημείωτο είναι πως πολλοί συμμετέχοντες αν και δεν ήταν Έλληνες, μιλούσαν ελληνικά. Ένας συγκεκριμένα, που μου έκανε εντύπωση, ήταν ένας Ισπανός, καθηγητής ελληνικής γλώσσας, σε πανεπιστήμιο της Ισπανίας, με τον οποίο, θα κρατήσουμε επαφή.»

Αναλογιζόμενη τη σημασία του ελληνικού χορού στη Διασπορά, η κα Ηλιού τονίζει ότι ο παραδοσιακός χορός ενισχύει τη σύνδεση των νέων με τις ρίζες τους. «Πιστεύω πως οι νέες γενιές δέχονται εύκολα τους χορούς της παράδοσής τους, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν σε βάθος την ελληνική γλώσσα. Μέσα από μια δημιουργική δραστηριότητα όπως ο χορός, τούς γεννώνται αισθήματα πατριωτισμού και αργότερα αναπτύσσουν το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους διατηρώντας και αναζωπυρώνοντας τη φλόγα του Ελληνισμού της Διασποράς.»

Η κα Τζένη Ηλιού, όρθια, δεύτερη από αριστερά με την ομάδα που συμμετείχε στα σεμινάρια παραδοσιακού χορού. Φωτογραφία: Supplied
Η κα Τζένη Ηλιού. Φωτογραφία: Supplied
“Η εμπειρία της συμμετοχής μου στο σεμινάριο ήταν καταπληκτική, τόσο που σκέφτομαι να το παρακολουθήσω και του χρόνου”, λέει η κα Ηλιού. Φωτογραφία: Supplied

The post Παραδοσιακοί χοροί και Διασπορά: Η εμπειρία της Τζένης Ηλιού στα σεμινάρια του Χορευτικού Ομίλου «Δόρα Στράτου» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.