Η νέα δουλειά του Daniel Andrews

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, διορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Orygen, νέος πρόεδρος του οργανισμού, με τριετή θητεία.

Ο Orygen ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους -μη κερδοσκοπικούς- ερευνητικούς οργανισμούς ψυχικής υγείας στην Αυστραλία με έμφαση στην ψυχική υγεία των νέων.

Ο κ. Andrews ηγήθηκε των Εργατικών κυβερνήσεων στη Βικτώρια από το 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2010 έως το 2014, ενώ είχε διατελέσει υπουργός Υγείας μεταξύ 2007-2010.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Orygen, Patrick McGorry, δήλωσε ότι ο κ. Andrews ήταν σημαντικός υποστηρικτής της ψυχικής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του θητείας, αναγνωρίζοντάς του τη σύσταση της Βασιλικής Επιτροπής για το Σύστημα Ψυχικής Υγείας της Βικτώριας και τη συμβολή του στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του χώρου του Orygen στο Parkville.

«Με 20ετή ηγετική εμπειρία στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας, ο Dan Andrews θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό ηγέτη για τον Orygen και τον τομέα της ψυχικής υγείας των νέων», επισήμανε ο καθηγητής McGorry.

«Ο κ. Andrews έχει ιστορικό ως ‘παράγοντας αλλαγής’ με στρατηγική νοοτροπία, τα οποία είναι ανεκτίμητα χαρακτηριστικά για τον Orygen, καθώς συνεχίζουμε να ηγούμαστε της μεταρρύθμισης της ψυχικής υγείας των νέων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις χρηματοδότησης για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το ζωτικής σημασίας έργο μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε τον Orygen ως έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Αυστραλίας και δήλωσε ότι είναι τιμή του να συνεργάζεται στενά με τον καθηγητή McGorry.

«Είμαι απίστευτα υπερήφανος που αναλαμβάνω αυτόν τον ηγετικό ρόλο για να βοηθήσω τον Orygen και τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς της σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την ψυχική υγεία των νέων στην Αυστραλία και παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Andrews, ο οποίος αντικαθιστά τη Δρ Jane Watts, η οποία επί του παρόντος εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου μετά την αποχώρηση του Sir Edward Byrnet νωρίτερα φέτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώριας με τους Φιλελεύθερους και ιδρυτής του Beyond Blue, Jeff Kennett, επέκρινε την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον «πιο παράλογο» διορισμό που έχει ακούσει τον τελευταίο καιρό.

«Είναι άθλιο και ντροπή για όλους εκείνους που υπέφεραν ως αποτέλεσμα της κατάφωρης κακοδιαχείρισης της Πολιτείας», ανέφερε..

«Είμαι υπέρ, πρώην πολιτικοί … να συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινότητα. Αλλά αυτό απλά δεν περνάει το ‘pub test’ (δεν το ‘σηκώνει’ η κοινή γνώμη)».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη φήμη του – ή αν στηρίζεται πραγματικά στο ενδιαφέρον του για την ψυχική υγεία;».

«Είναι μια τόσο διχαστική φιγούρα … και δεδομένου ότι θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του Orygen και των ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν».

Η εκπρόσωπος της πολιτειακής αντιπολίτευσης για θέματα ψυχικής υγείας Emma Kealy έκανε λόγο για «επαίσχυντη απόφαση της πρωθυπουργού (Jacinta) Allan να τοποθετήσει τον άνθρωπο που προκάλεσε τρομερή ζημιά στην ψυχική υγεία των νέων της Βικτώριας κατά τη διάρκεια της COVID επικεφαλής της κορυφαίας υπηρεσίας ψυχικής υγείας των νέων της Βικτώριας».

«Είτε πρόκειται για την κατασκευή ενός αγάλματος για τον Daniel Andrews είτε για την υπογραφή για άλλη μια θέση εργασίας για Εργατικούς συντρόφους της, ξανά και ξανά η πρωθυπουργός Allan έχει δείξει πολύ κακή κρίση βάζοντας την πολιτική πάνω από τους πολίτες της Βικτώριας».

Ο κ. Andrews, υπενθυμίζεται, παραιτήθηκε από την Πρωθυπουργία της Βικτώριας και το βουλευτικό του αξίωμα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023, μετά από σχεδόν εννέα χρόνια στην εξουσία (πάνω από 3.200 ημέρες).

«Όταν είναι η ώρα, είναι η ώρα» (When it is time, it is time), είπε.

«Πάντα ήξερα ότι τη στιγμή που θα συμβεί αυτό είναι καιρός να φύγω και να δώσω αυτό το προνόμιο, αυτή την καταπληκτική ευθύνη σε κάποιον άλλο».

Λίγο καιρό νωρίτερα είχε καταστεί ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των Εργατικών στη Βικτώρια.

Η Πρωθυπουργία, σημείωσε, τον «ανάλωσε» και τον «καθόρισε».

«Το να είμαι πρωθυπουργός για εννέα χρόνια και αρχηγός του κόμματός μου για 13 χρόνια είναι ένα σύνολο ευκαιριών μεγαλύτερο από αυτές που πίστευα ποτέ ότι θα μου δινόταν … πραγματικά είχα μόνο μία φιλοδοξία να κάνω καλό».

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να περάσω πολύ περισσότερο χρόνο στον δημόσιο τομέα», είπε τότε.

«Όσον αφορά στο τι θα κάνω στη συνέχεια, θα πάρω λίγο ‘ρεπό’ και θα περάσω λίγο χρόνο με την Cath και τα παιδιά, θα παίξω λίγο γκολφ και θα διαβάσω…».

«Θα κάνω μερικά πράγματα που αφορούν εμένα και θα περάσω μια αρκετά δύσκολη προσαρμογή».

Ερωτηθείς για το τελευταίο του μήνυμα προς τους κατοίκους της Βικτώριας, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων για την τιμή και το προνόμιο να ηγηθώ αυτού του πολύ εξαιρετικού τόπου».

Ο Daniel Michael Andrews εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα το 1993, ενώ σπούδαζε Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Monash.

Εργάστηκε ως εκλογικός υπάλληλος και έγινε διευθυντής εκστρατείας για το Εργατικό Κόμμα της Βικτώριας το 2002.

Η δουλειά του τον έφερνε συχνά στην Καμπέρα, όπου μοιραζόταν ένα διαμέρισμα με ένα άλλο ανερχόμενο μέλος των Εργατικών, τον Anthony Albanese.

Από την πρώτη του εκλογή το 2002 δεν πέρασε ούτε μία ημέρα στα «πίσω έδρανα».

Διετέλεσε αρχικά κοινοβουλευτικός γραμματέας. Μια εκλογική αναμέτρηση αργότερα έγινε υπουργός σε ηλικία 34 ετών, αναλαμβάνοντας τα χαρτοφυλάκια των Τυχερών Παιχνιδιών και των Υποθέσεων Καταναλωτών, καθώς και υπουργός που βοηθούσε τον Πρωθυπουργό σε θέματα Πολυπολιτισμικότητας.

Όταν ο John Brumby ανέλαβε την Πρωθυπουργία το 2007, ο Daniel Andrews πήρε το χαρτοφυλάκιο Υγείας.

Η συντριβή του Brumby στις εκλογές του 2010 επανέφερε τους Εργατικούς στην αντιπολίτευση, αλλά έδωσε στον κ. Andrews την ευκαιρία να γίνει αρχηγός του κόμματος στην Πολιτεία.

Οι εκλογές του 2014 τον έφεραν στην εξουσία για πρώτη φορά…

Ο ίδιος εκτιμά ότι ειδικά όταν η Βικτώρια αντιμετώπιζε πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε πάντα αυτό που ήταν στο σωστό, όχι αυτό που ήταν δημοφιλές.

Κάτι που είχε τονίσει και σε συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο», λίγο πριν τις εκλογές του 2022, κατά το «Φεστιβάλ Αντίποδες».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Φώτη Καπετόπουλου για τη διαχείριση της πανδημίας, είχε πει:

«Όταν ηγείσαι μιας επιχείρησης ή στην πολιτική έχεις ηγετικό ρόλο, δεν μπορείς να επιλέγεις ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις».

«Εν μέσω μιας κατάστασης που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, πρέπει να πράξεις το σωστό, όχι αυτό που είναι δημοφιλές».

The post Η νέα δουλειά του Daniel Andrews appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.