Ο Γιαννάκης που συγκινεί

Ηταν η φωτογραφία της ημέρας. Λάθος. Του μήνα. Να βλέπεις τον νεαρό Γιάννη Παπαστεφανάκη στην προσπάθειά του να περπατήσει στο χορτάρινο χαλί της Τούμπας και να μη δακρύζεις από χαρά; Σχεδόν απίθανο. Αυτός ο πιτσιρικάς που μπήκε στη ζωή μας και τον βλέπουμε σε όλα τα γήπεδα να αποθεώνεται, να τον αγκαλιάζει το κοινό και κυρίως οι παίκτες όλων των ομάδων, πολύ σύντομα έγινε από «Γιάννης του ΠΑΟΚ» ένα παιδί που αγαπά και σκέφτεται όλη η Ελλάδα. «Ο Γιάννης των Ελλήνων». Χωρίς χρώματα, δίχως γυαλιά φανατισμού, ένα παιδί που ενώνει και δεν χωρίζει.

Με στιγμές ανεξίτηλες στη μνήμη. Οπως ήταν αυτές στον τελικό του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν ο Ολυμπιακός τον αγκάλιασε, φωτογραφίστηκε και με τους ποδοσφαιριστές, ενώ έζησε με την καρδιά του τον ερυθρόλευκο θρίαμβο, πανηγυρίζοντας στο φινάλε με την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Η όλη του διαδρομή έχει τη σημασία της. Είναι η πίστη που λέει «θα τα καταφέρω». Η εγχείρηση στις ΗΠΑ πέτυχε, όπως όλοι ομολογούν, αλλά το ταξίδι προς την Ιθάκη έχει ακόμη κάμποσες δυσκολίες. Οι φυσικοθεραπείες μόνο απλές δεν είναι, απαιτητικές μπορεί ανέτως να χαρακτηριστούν, αλλά αυτό το παιδί με τη λάμψη στα μάτια έχει μάθει να παλεύει και να ανεβαίνει… βουνά. Το ίδιο κάνει και τώρα. Οσο διάστημα βρισκόταν στις ΗΠΑ, οι φίλοι του οι ποδοσφαιριστές του έστελναν μηνύματα ή συνομιλούσαν μαζί του. Κι αυτός το απολάμβανε  όσο τίποτα άλλο. Και του έδιναν κουράγιο παίκτες με ήθος, πρωταγωνιστές με υψηλό επίπεδο, άνθρωποι πάνω απ’ όλα που κοιτούν, που νοιάζονται τον διπλανό τους. Ο Γιάννης Παπαστεφανάκης πήρε ηθικό και επέστρεψε με την αισιοδοξία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Τον παρακολουθείς και δεν αμφιβάλλεις λεπτό πως θα υπερνικήσει κάθε αντιξοότητα. Ισως, όμως, το μήνυμα να μην είναι μόνον αυτό. Αυτός ο συμπαθής οπαδός που ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά λεπτομέρειες για τους ποδοσφαιριστές και τους αισθάνεται «οικογένεια», με την ορμή της παρουσίας του διέλυσε κάθε διαχωριστική γραμμή και έκανε τους πάντες να αφήσουν στην άκρη τα πάθη και τις έριδες. Ενώθηκαν. Αν αυτό το κρατήσουμε και φύγουν τα σύννεφα, πολλά θα έχουμε κερδίσει. Η μεγάλη προσφορά, το υπέρτατο τρόπαιο, μια χαρά για τον Γιάννη Παπαστεφανάκη. Που μας έμαθε πάρα πολλά.