Σε ισχύ ακόμα πιο αυστηρές ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Βικτώρια

Οι νέες, ακόμα πιο αυστηρές ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τίθενται σε ισχύ από σήμερα για την Πολιτεία της Βικτώριας.

Οι ποινές αυτές διασφαλίζουν «ότι οι οδηγοί θα το σκεφτούν δύο φορές πριν καθίσουν πίσω από το τιμόνι» όταν έχουν πιει, επισήμανε το σχετικό ανακοινωθέν της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον κάθε παραβάτης των σχετικών νόμων για τρία χρόνια θα πρέπει για να ξαναπιάσει τιμόνι να έχει μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του.

Αυτή η υποχρεωτική τριετής περίοδος ισχύει για όλους τους παραβάτες (drink driving offenders) από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα αποκλεισμού (Alcohol Interlock Program) που τους επιβάλλει η Δικαιοσύνη.

Το εν λόγω πρόγραμμα -γι’ αυτούς που δε γνωρίζουν- απαιτεί από τους παραβάτες να εγκαταστήσουν στο όχημά τους μια συσκευή ελέγχου αναπνοής -για τουλάχιστον έξι μήνες ή έως τέσσερα χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματός- η οποία καταγράφει κάθε ποσότητα αλκοόλ που ανιχνεύεται.

Η Βικτώρια, επισήμανε το κυβερνητικό ανακοινωθέν, έχει μερικές από τις αυστηρότερες ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη χώρα.

Ενδεικτικά, οι οδηγοί που πιάνονται… στο τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ για πρώτη φορά, με ένδειξη μεταξύ 0,05 και 0,069 χάνουν την άδειά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες και πρέπει να τοποθετήσουν συσκευές alcohol interlocks στα οχήματά τους για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες απώλειας ανθρώπινης ζωής στους δρόμους.

Το 2023 περίπου ένας στους τέσσερις οδηγούς που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο στη Βικτώρια είχε συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,05 ή περισσότερο.

«Οι νέες ποινές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα» επισήμανε η κυβέρνηση, που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των τροχαίων και των θανάτων εξαιτίας της ανεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς.

«Οι κάτοικοι Βικτώριας ενθαρρύνονται να σχεδιάζουν έναν ασφαλή τρόπο επιστροφής πριν βγουν για ένα ποτό – είτε πρόκειται για έναν καθορισμένο (designated) οδηγό (ο οποίος δε θα πιει), είτε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε για ταξί ή ride-share».

Η πολιτειακή υπουργός Οδών και Οδικής Ασφάλειας, Melissa Horne, δήλωσε σχετικά:

«Πάρα πολλές οικογένειες έχουν βιώσει την τραγωδία της απώλειας ενός αγαπημένου τους προσώπου λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και αυτές οι νέες αυστηρές ποινές θα κάνουν τους οδηγούς … να το σκεφτούν δύο φορές πριν καθίσουν πίσω από το τιμόνι αφού πιουν. Αυτό θα σώσει ζωές».

«Ο καθένας από εμάς έχει να διαδραματίσει έναν ρόλο για να διατηρήσουμε τους δρόμους μας ασφαλείς. Αν πρόκειται να βγείτε για ένα ποτό, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να μην οδηγήσετε καθόλου – δεν αξίζει ποτέ τον κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Head of Road Safety Victoria, Marcelo Vidales, τόνισε: «Γνωρίζουμε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και σοβαρού τραυματισμού στους δρόμους μας».

«Η κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση δε συνδυάζονται. Προγραμματίστε εκ των προτέρων και μη θέτετε τον εαυτό σας και τους άλλους σε κίνδυνο».

The post Σε ισχύ ακόμα πιο αυστηρές ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Βικτώρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.