Μίδας Ρονάλντο

Η Σαουδική Αραβία λούζει με χρυσάφι τα αστέρια της, τέσσερα εκ των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στον κόσμο.

Προεξάρχων ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος παρουσίασε τα διπλάσια έσοδα από τον δεύτερο Λιονέλ Μέσι. Ο πορτογάλος σούπερ σταρ που πλησιάζει πια την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο προς ανατολάς, όχι όμως με το αζημίωτο. Από τα 285 εκατ. δολάρια (περίπου 264 εκατ. ευρώ) που σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό ήταν τα έσοδά του την τελευταία χρονιά, τα 220 εκατ. προέρχονται από το συμβόλαιό του με την Αλ Νασρ και τα υπόλοιπα από εξωγηπεδικές δραστηριότητες.

Στο παρελθόν μόνο ένας εν ενεργεία αθλητής εμφάνισε περισσότερα έσοδα σε μία χρονιά, ο πυγμάχος Φλόιντ Μέιγουεδερ το 1999.

Τα τελευταία έσοδα του Ρονάλντο αποτελούν νέο ρεκόρ στο ποδόσφαιρο, ξεπερνώντας κατά 25 εκατ. δολάρια την περυσινή δική του επίδοση. Με τα 260 εκατ. δολάρια που είχε παρουσιάσει το 2023 είχε αναδειχτεί πλουσιότερος αθλητής στον κόσμο, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Ο CR7 συνεργάζεται με τις Nike, Herbalife και Whoop, ενώ έχει μετοχική συμμετοχή σε αλυσίδα ξενοδοχείων, και φέρουν τη σφραγίδα του αρώματα και εσώρουχα.

Δεύτερος στη λίστα με τους πλουσιότερους αθλητές βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι με έσοδα 135 εκατ. δολάρια (περίπου 125 εκατ. ευρώ). Τα 60 εκατ. προέρχονται από την ομάδα του Ιντερ Μαϊάμι και τα 75 εκατ. από εξωαγωνιστικές συνεργασίες με την Adidas, την Apple TV και την Konami. Τον περασμένο μήνα εγκαινίασε τη δική του εταιρεία παραγωγής υπό την επωνυμία 525 Rosario. Πρόκειται για το όνομα της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε και τη διεύθυνση του σπιτιού του.

Ο Νεϊμάρ

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νεϊμάρ παρά το γεγονός ότι έχει να αγωνιστεί σχεδόν έναν χρόνο. Η συνεργασία του με την Αλ Χιλάλ του αποφέρει 80 εκατ. δολάρια από τα συνολικά 110 εκατ. (περίπου 101 εκατ. ευρώ) που είχε έσοδα. Ενας ακόμα παίκτης που αγωνίζεται στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Ιτιχαντ, ο Καρίμ Μπενζεμά, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με έσοδα 96 εκατ. ευρώ. Τη δεκάδα των κροίσων συμπληρώνουν ο Κιλιάν Εμπαπέ (Ρεάλ – 83 εκατ. ευρώ), Ερλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι – 55 εκατ. ευρώ), Βινίσιους (Ρεάλ – 51 εκατ.), Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ – 49 εκατ.), Σαντιό Μανέ (Αλ Νασρ – 48 εκατ.) και Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι – 36 εκατ.).

Να σημειωθεί πως δύο από τους παίκτες του top10, ο Μοχάμεντ Σαλάχ και ο Βινίσιους, έχουν δεχτεί μυθικές προσφορές για να συνεχίσουν την καριέρα τους στη Σαουδική Αραβία. Αν τελικά τις κάνουν αποδεκτές θα ξεπεράσουν σε έσοδα, τουλάχιστον από το αγωνιστικό κομμάτι, τον Ρονάλντο.