To Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στους Ηλικιωμένους μας μέσω της Πρόνοιας

Για πολλά ηλικιωμένα μέλη της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας, μια επίσκεψη στον κινηματογράφο είναι πλέον σπάνια πολυτέλεια, ειδικά όταν πρόκειται για βραδινές προβολές. Αναγνωρίζοντας αυτή την πρόκληση, η PRONIA, υπερήφανος χορηγός του 29ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, διοργάνωσε δύο αποκλειστικές πρωινές προβολές για ηλικιωμένους, για φροντιστές και για φίλους του οργανισμού.

Η πρώτη προβολή, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο COMO στη South Yarra, προσέλκυσε πάνω από 140 ηλικιωμένους και φροντιστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να απολαύσουν τη νέα ελληνική κωμωδία «Άκου ποιος Μιλάει». Αυτή η συγκινητική ταινία, που έκανε πρεμιέρα στην έναρξη του φεστιβάλ, προσέφερε στους παρευρισκόμενους μια σύγχρονη κινηματογραφική εμπειρία της ζωής στην Ελλάδα— μια απομάκρυνση από τις νοσταλγικές ταινίες με τις οποίες πολλοί μεγάλωσαν.

Για πολλούς ηλικιωμένους, αυτή η εκδήλωση ήταν ένα ταξίδι μνήμης πίσω στις εποχές που οι ελληνικές οικογένειες στη Μελβούρνη συγκεντρώνονταν στους τοπικούς κινηματογράφους με τις θείες, τους κουμπάρους, τα ξαδέρφια και τους φίλους τους για να απολαύσουν την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, σταρ όπως η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη κυριαρχούσαν στη μεγάλη οθόνη, και οι εξορμήσεις στον κινηματογράφο ήταν οικογενειακή υπόθεση. Αντίθετα, η δεκαετία του ’80 είδε την άνοδο του βιντεοκινηματογράφου, συχνά χαμηλότερης ποιότητας, που κυριαρχούσε στα σπίτια των Ελλήνων μεταναστών.

Τώρα, δεκαετίες αργότερα, το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου φέρνει μια σειρά από ταινίες που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Οι πρωινές προβολές που διοργάνωσε η PRONIA δίνουν στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Για πολλούς, αυτή ήταν μια επιστροφή σε ένα παλιό χόμπι — μια έξοδος στον κινηματογράφο, γεμάτη γέλια και ανάλαφρες συζητήσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας να βιώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αντικατοπτρίζουν τη σημερινή Ελλάδα, πέρα από τη λαογραφία και την παράδοση.

Η επόμενη ιδιωτική προβολή, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, θα γίνει στους κινηματογράφους Pentridge στην Coburg. Λίγες θέσεις είναι ακόμα διαθέσιμες, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν θέση καλώντας την PRONIA στο (03) 9388 9998. Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή του οργανισμού να βελτιώνει τις ζωές των Ελληνοαυστραλών ηλικιωμένων, προσφέροντάς τους εμπειρίες που ενισχύουν το πνεύμα της κοινότητας και την πολιτιστική τους σύνδεση.

The post To Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στους Ηλικιωμένους μας μέσω της Πρόνοιας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.