Έργο δενδροφύτευσης στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο

Η περιοχή που έχει επιλεγεί στο Κάβο Γκρέκο για το έργο λειτουργεί ως λύση βασισμένη στη φύση – Με στόχο τη φύτευση 400 δέντρων και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω της κατασκευής ξερολιθιών

Με στόχο τη φύτευση 400 δέντρων και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω της κατασκευής ξερολιθιών, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Αντωνίας Θεοδοσίου ανακοίνωσε το έργο «Δενδροφύτευση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο», σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα και τη στήριξη του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου

Η Επίτροπος, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία.

Τόνισε τη σημασία επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που στόχο έχει την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασίας του περιβάλλοντος.

«Η προσέγγισή μας επικεντρώθηκε στην υλοποίηση ενός έργου με μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο και υψηλή οικολογική αξία. Η δράση που εξαγγέλλουμε σήμερα δεν αφορά μόνο φύτευση δέντρων – αποτελεί μια ολιστική, πολυεπίπεδη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και με συμβολή στους παγκόσμιους περιβαλλοντικούς στόχους και την ανθρώπινη ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το έργο ευθυγραμμίζεται, επίσης, και με την πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ για Αποκατάσταση της Φύσης που αφορά την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τοπίου, την αποκατάσταση φυσικών περιοχών, την αναγέννηση των δασών και την προστασία του εδάφους και των υδάτινων πόρων.

Ανέφερε ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί στο Κάβο Γκρέκο για το έργο λειτουργεί ως λύση βασισμένη στη φύση. Μέσω της αποκατάστασης που έχει γίνει ενός προϋπάρχοντος σκυβαλότοπου, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα της γης και μετατρέπεται σε βιότοπο, συμβάλλοντας στην κλιματική ουδετερότητα και διασφαλίζοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να παρέχει οικοσυστημικές υπηρεσίες, δηλαδή τα οφέλη που προσφέρει ένα υγιές οικοσύστημα στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, “μέσα από το έργο που προνοεί την ενίσχυση της περιοχής με τη φύτευση 400 δέντρων, προτείναμε συμπληρωματικά την κατασκευή ξερολιθιών/δόμων, οι οποίες προσφέρουν σημαντική στήριξη στη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προστατεύουν από τη διάβρωση του εδάφους και βοηθούν στη συγκράτηση του νερού, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των τοπικών οικοσυστημάτων χλωρίδας και πανίδας”. Ανέφερε, επίσης, ότι οι ξερολιθιές, άλλωστε, αποτελούν 100% οικολογική και παραδοσιακή μέθοδο συγκράτησης των εδαφών και δημιουργίας καλλιεργήσιμων αναβαθμίδων. Ανέφερε ακόμα ότι πρότειναν, τη φύτευση ματσικόριδων, ιθαγενούς είδους της Κύπρου, που εμπλουτίζουν τη βιοποικιλότητα και υποστηρίζουν, παράλληλα, τις υπηρεσίες επικονίασης, κρίσιμη για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, είπε, στα πιο πάνω πολλαπλά οφέλη, η επιλεγείσα περιοχή θα μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως φυσικό καταφύγιο, αλλά και ως χώρος που θα μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα σύνολα, σχολεία και πολίτες, συνεισφέροντας έτσι στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας.