Οταν το basketball γίνεται moneyball

Τον Μάρτη του 1985, o rookie Μάικλ Τζόρνταν οδηγούσε τους Chicago Bulls στην επιστροφή τους σε περιβάλλον playoffs και ο Τζέρι Ράινσντορφ έβλεπε μπροστά του μια πρώτης τάξεως επιχειρηματική ευκαιρία. Η επένδυση ήταν μεγάλη για την εποχή, αλλά το είχε αποφασίσει. Ακριβώς 16 εκατ. δολάρια για το πλειοψηφικό πακέτο των Ταύρων. Του franchise που έμελλε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετατροπή του ΝΒΑ από το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, σε ένα φαινόμενο των sports business.

Πού υπολογίζεται σήμερα (Forbes) η χρηματιστηριακή αξία του franchise της Πόλης των Ανέμων; Ακριβώς στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια και ας έχουν οι Bulls πάρει διαζύγιο με τους τίτλους από το 1998 όταν ο «μαύρος Ιησούς» είδε τον ιδιοκτήτη να διαλύει την ομάδα του δεύτερου three peat. Και ας μην έχουν ούτε μια ρεαλιστική πιθανότητα να κατακτήσουν το 7ο τρόπαιο της ιστορίας τους, ούτε στο 79ο πρωτάθλημα του ΝΒΑ που ανάβει τα μεγάλα φώτα του το ξημέρωμα της Τετάρτης (με την κλασική ανατολική μονομαχία των Celtics με τους Knicks, 23/10, 02.30). Σε φόντο πορτοκαλί, το basketball είναι μια συζήτηση και το moneyball μια άλλη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου το ΝΒΑ νιώθει να γεννούν και τα… κοκόρια του.

Χάνεται το μέτρημα

Εναν χρόνο πριν, ο ιδιόρρυθμος Μαρκ Κούμπαν – που εσχάτως οι ΗΠΑ τον συζητούν ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της Κάμαλα Χάρις – πούλησε το 73% των μετοχών των Dallas Mavericks, αντί 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνος είχε αγοράσει το 2000 αντί 285 εκατ. δολαρίων και επί της ουσίας πήρε πίσω 12 φορές τα λεφτά του. Ο Ράινσντορφ θα μπορούσε εύκολα να πάρει τα δικά του επί 300 αν το αποφασίσει. Η οικογένεια Σίμον, που είναι οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες, κρατώντας τα ηνία των Indiana Pacers από το 1983, αγόρασε με 10,5 εκατ. δολάρια και σήμερα έχουν μια εταιρεία που κοστολογείται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο Ρεάλ και Μάντσεστερ

Συνολικά οι τριάντα ομάδες της Λίγκας κοστολογούνται κάτι παραπάνω από 115 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια μυθική πυραμίδα που ξεκινά από τους Memphis Grizzlies (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και καταλήγει στους Golden State Warriors (7,7 δισεκατομμύρια δολάρια) του Στεφ Κάρι. Το μοναδικό πιο «ακριβό» sport franchise του πλανήτη είναι οι Dallas Cowboys (NFL) που η αξία τους υπολογίζεται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην top 15 λίστα το ΝΒΑ έχει τρεις εκπροσώπους και το ποδόσφαιρο με δημοφιλία που ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια φιλάθλους, μόλις δύο: τη Ρεάλ Μαδρίτης (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (6 δισ.).

Ο «εγκέφαλος»

Πώς συνέβη αυτό σε ένα «παιχνίδι» που όσο τα χρόνια περνούν ολοένα και ακούει περισσότερους να το κατηγορούν πως έχει αφήσει στην άκρη τα βασικά του μπάσκετ και έχει εξελιχθεί σε σόου, δίχως ενδιαφέρον για την άμυνα ή πολλές φορές ακόμη και για την ίδια τη νίκη – ωσότου τουλάχιστον την ώρα των playoffs; Χάρη στην ικανότητα του Ανταμ Σίλβερ. Κομισάριος από το 2012 αλλά ουσιαστικά ο ιθύνων νους της Λίγκας πολύ πριν ο Ντέιβιντ Στερν του παραχωρήσει τη θέση του, ο 62χρονος δικηγόρος σκεφτόταν πάντα υπό τον ίδιο παρονομαστή. Με δυο λόγια; Πώς θα καταφέρει το ΝΒΑ να εκμεταλλευτεί την επιρροή του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και υλοποίησε το project του NBA Κίνας, κυρίως όμως είναι αυτός που πέρυσι είδε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ να μετρά 125 παίκτες από 40 διαφορετικές χώρες!