Η μαύρη βίβλος του ποδοσφαίρου

Βιασμοί, σεξουαλικές επιθέσεις, κακοποιήσεις. Το ποδόσφαιρο συνεχίζει να αποτελεί μόνιμη πηγή σοβαρών καταγγελιών εις βάρος των επιφανών μελών του και όχι μόνο. Είναι, ας πούμε, κάτι σαν το ντόπινγκ στα άλλα αθλήματα.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ένας ακόμα διάσημος ποδοσφαιριστής που δεν μπόρεσε να διατηρήσει αλώβητη τη φήμη του απέναντι σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Το αν είναι αθώος ή ένοχος θα το κρίνει η δικαιοσύνη της Σουηδίας. Το βέβαιο όμως είναι πως σε κάθε «γκουγκλάρισμα» για παίκτες που έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο θα εμφανίζεται και το δικό του όνομα.

Η ιστορική ταλάντευση μεταξύ αλήθειας και πλεκτάνης με στόχο το οικονομικό όφελος αναγκάζει τις Αρχές να είναι πολύ προσεκτικές στους χειρισμούς τους και να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Το κίνητρο, ο εκβιασμός ενός νέου και πλούσιου αθλητή για απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών, αποτελεί αρκετές φορές δέλεαρ για στημένες καταγγελίες.

Ελληνική περίπτωση

Θύμα μιας τέτοιας ιστορίας έχει πέσει στο παρελθόν διάσημος έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε σπουδαία καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ηταν 3 Μαρτίου του 2004 όταν η ομάδα του ταξίδεψε στην περιοχή Λος Μπελόνες της Καρθαγένης για μίνι προετοιμασία. Σε λίγες ώρες βρέθηκε στα κρατητήρια ύστερα από μήνυση που είχαν υποβάλλει τρεις γερμανίδες αφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με την οποία εννέα παίκτες παραβίασαν ιδιωτικό άσυλο εισβάλλοντας στο δωμάτιό τους και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν σεξουαλικά.

Οι εννέα παίκτες αναγνωρίστηκαν από τις Γερμανίδες από τις φωτογραφίες των διαβατηρίων τους.

Για καλή του τύχη ο έλληνας ποδοσφαιριστής και ένας συμπαίκτης του κατάφεραν να αποδείξουν με τη βοήθεια του συστήματος παρακολούθησης του ξενοδοχείου πως την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στα δωμάτιά τους. Εκείνες τις δύσκολες ώρες είχε εκμυστηρευτεί στη γυναίκα του πως ζούσε έναν εφιάλτη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Τύπος μοιάζει με πεινασμένα τσακάλια έτοιμα να κατασπαράξουν οποιονδήποτε εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις. Στην περίπτωση του έλληνα ποδοσφαιριστή ο ξένος Τύπος είχε δημοσιεύσει ακόμα και συνέντευξη του γιου του που τότε ήταν τριών χρόνων.

Ρομπίνιο

Ολες οι περιπτώσεις δεν είναι βεβαίως ίδιες. Ο διάσημος Βραζιλιάνος Ρομπίνιο, με καριέρα στη Ρεάλ και τη Μάντσεστερ Σίτι εκτίει σήμερα στη χώρα του ποινή κάθειρξης εννέα ετών για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό που διαπράχθηκε το 2013 στο Μιλάνο παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για να αποφύγει την ποινή.

Ενας άλλος διάσημος Βραζιλιάνος, ο Ντάνι Αλβες, με τεράστια καριέρα στην Μπαρτσελόνα και δεύτερος στη λίστα με τα περισσότερα τρόπαια καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε κάθειρξη τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών. Ο πρώην άσος κρίθηκε ένοχος για βιασμό μιας 23χρονης γυναίκας σε νυχτερινό κέντρο της Ισπανίας, τον Δεκέμβριο του 2022. Αφού συμπλήρωσε 14 μήνες στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη του, κατάφερε να αποφυλακιστεί έναν μήνα μετά την ακροαματική διαδικασία, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στις αρχές της εβδομάδας εκδήλωσε την ανάγκη να ανεβάσει στα social media και την πρώτη φωτογραφία του ως ελεύθερος πια. Εκκρεμεί ωστόσο η εκδίκαση της έφεσης.

Λίστα

Προβλήματα με τη δικαιοσύνη για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς έχουν αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη με την Αμερικανίδα Κάθριν Μαγιόργκα, η οποία κατήγγειλε πως τη βίασε σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας το 2009. Ο Πορτογάλος της είχε καταβάλει τότε 375.000 δολάρια για να μην προχωρήσει σε καταγγελία, ωστόσο η Μαγιόργκα προσέφυγε ύστερα από χρόνια στη Δικαιοσύνη. Ενα λάθος της δικηγόρου της (χρησιμοποίησε κλεμμένα αρχεία) οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο.

Καταγγελία για βιασμό έχει γίνει και σε βάρος του Νεϊμάρ, το 2019. Η Ναΐλα Τριντάντε υποστήριξε πως ταξίδεψε από τη Βραζιλία στο Παρίσι για να συναντήσει τον ποδοσφαιριστή με τον οποίον αντάλλασσαν μηνύματα. Στο ξενοδοχείο όπου κατέληξαν ο Νεϊμάρ ήταν «μεθυσμένος» και «επιθετικός» και την ανάγκασε σε μη συναινετικό σεξ. Στη δίκη που ακολούθησε αποδείχτηκε πως η Τριντάντε και ο σύζυγός της είχαν δημιουργήσει πλεκτάνη για να εκβιάσουν τον Νεϊμάρ.

Από τις πιο γνωστές ιστορίες είναι οι περιπτώσεις των Μπενζεμά και Ριμπερί που κατηγορήθηκαν το 2014 για σεξουαλική συνεύρεση με την ανήλικη τότε Ζαχία Ντεχάρ. Οι δύο παίκτες αθωώθηκαν γιατί ο δικαστής έκρινε πως ήταν αδύνατο να αποδειχτούν οι κατηγορίες.  Η λίστα με παρόμοιες ιστορίες είναι ατελείωτη και δεν πρόκειται να σταματήσει να αυξάνεται. Και οι λόγοι είναι πολλοί…