Νέα «επίσημη αγαπημένη»;

Κοντά 40 ημέρες πίσω. Πρώτα 24ωρα του Σεπτεμβρίου ήταν και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς «συστηνόταν» στους ποδοσφαιριστές που κάλεσε στην εθνική ομάδα και ενόψει των τότε αγώνων. «Η ολοκλήρωση για κάθε παίκτη έρχεται όταν αγωνίζεται με την Εθνική και μέσα από μεγάλες διοργανώσεις. Είναι διαφορετικό να μιλάνε για εσάς οι οπαδοί των ομάδων σας και διαφορετικό να είναι όλοι δίπλα σας» ήταν ορισμένες από τις ατάκες του σέρβου προπονητή.

Τις διαβάζεις ξανά και ξανά και ομολογείς πως ο Γιοβάνοβιτς «έπεσε μέσα σε όλα»! Ολοι συζητούν για την Εθνική. Θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί πως και ο ίδιος ανέμενε αυτή την εξέλιξη – απλά θέλησε στην «πρώτη» του να δώσει τον τόνο και να πείσει τους πάντες για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει το γαλανόλευκο σύνολο. Το κατόρθωσε με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο και δίχως να κοπιάσει πολύ. Η αποδοχή που έχει ο Ιβάν από όλους έμοιαζε με ένα λευκό χαρτί και μπορούσε εκεί ο τεχνικός να σχεδιάσει το οτιδήποτε χωρίς καν να του ασκηθεί κριτική. Ακόμη και το πλέον ακραίο ή και να βάλει στο σχήμα παίκτες που ελάχιστοι τους πιστεύουν για βασικούς. Το «κόλπο» έπιασε. Τους κέρδισε. Ολοι παίζουν για τον προπονητή, το εντυπωσιακό «τέσσερα στα τέσσερα» ισοδυναμεί με κινητήριο δύναμη μιας ομάδας που κοιτά μπροστά. Τα παιχνίδια του Νοεμβρίου και δη αυτό με την Αγγλία σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Το να μιλούν όλοι για την Εθνική είναι ένα σενάριο από τα άγραφα. Γιατί η διαδρομή από την απαξίωση στην καταξίωση έγινε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε χρόνο μηδαμινό. Ας μην υπερβάλλουμε, όμως. Δεν τα κατάφερε μόνος ο Γιοβάνοβιτς. Με την αύρα του όμως και το γεγονός πως λειτουργεί ως ασπίδα για όλους, έφερε ηρεμία στα αποδυτήρια, τα αρχικά θετικά αποτέλεσμα «γέννησαν» τα επόμενα και βέβαια το ηθικό όλων βρίσκεται πλέον στα ύψη. Υπό μία έννοια, ήταν ένας… μάντης. Η ευχή του εισακούστηκε. Αυτό που ζήτησε ήρθε με τρόπο εκκωφαντικό. Και πλέον η ποδοσφαιρική εθνική ομάδα μοιάζει να… απειλεί την αντίστοιχη του μπάσκετ κι ας μην υπάρχει εδώ ένας σταρ τύπου Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αλήθεια, λέτε να αρχίσουμε να μιλάμε για μια άλλη «επίσημη αγαπημένη» και αντί για τα παρκέ να την αναζητούμε στα χορτάρινα γήπεδα; Αυτό κι αν θα είναι μια πλήρης ανατροπή δεδομένων και με την υπογραφή αναμφίβολα όλων των πρωταγωνιστών.