«Συγγνώμη για την αναστάτωση»

Η τράπεζα Commonwealth Bank ζήτησε «συγγνώμη για την αναστάτωση» από τους πελάτες της και επισήμανε ότι διορθώθηκε το σφάλμα με τις διπλοχρεώσεις συναλλαγών, που έκανε πολλούς να… χάσουν το χρώμα τους όταν διαπίστωσαν ότι αρκετά χρήματα έλειπαν από τους λογαριασμούς τους.

«Επιλύσαμε ένα προηγούμενο πρόβλημα όπου ορισμένοι πελάτες είχαν διπλές συναλλαγές στους λογαριασμούς τους. Η διαδικασία για την αντιστροφή αυτών των συναλλαγών έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας το Σάββατο.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα επιστραφούν τυχόν χρεώσεις. Οι πελάτες δε χρειάζεται να επικοινωνήσουν μαζί μας για να το ζητήσουν αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα, η τράπεζα ανέφερε σχετικά:

«Εργαζόμαστε για να αντιστρέψουμε αυτές τις συναλλαγές επειγόντως και τυχόν χρεώσεις θα επιστραφούν … Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας μαζί μας».

Δεν ήταν λίγοι οι πελάτες της τράπεζας που εξέφρασαν τα παράπονά τους πως το σφάλμα αυτό τους έφερε σε δύσκολη θέση, ενώ επισήμαναν ότι και η επικοινωνία με την Commonwealth για εξηγήσεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Westpac και θυγατρικές της, όπως η St George, η Bank of Melbourne και η BankSA, επλήγησαν από μια σειρά «διακοπών» στο σύστημά τους την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες προκάλεσαν δυσκολίες πρόσβασης των πελατών στο internet banking για τρεις ημέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Στο μεταξύ, σε μία διαφορετική εξέλιξη, παρατηρείται αύξηση των απατεώνων που τηλεφωνούν, στέλνουν email ή μηνύματα σε πελάτες και προσποιούνται ότι εργάζονται στην τράπεζα σας, ώστε να μπορέσουν να… βάλουν χέρι στα χρήματά σας.

Οι απατεώνες αυτοί (impersonation scammers), προειδοποιούν οι Αρχές ζητούν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες ή να μεταφέρετε χρήματα ή να τους δώσετε έναν κωδικό ασφαλείας μιας χρήσης μέσω τηλεφώνου.

Συχνά ισχυρίζονται ότι είναι από το τμήμα αντιμετώπισης απάτης της τράπεζας (bank’s fraud department) και μπορεί να λένε ότι υπήρξε παραβίαση λογαριασμού ή ύποπτη συναλλαγή.

Μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνολογία για να κάνουν να φαίνεται ότι η κλήση προέρχεται από τον αριθμό τηλεφώνου της τράπεζας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης Απάτης (Scamwatch) της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC)

Μπορεί επίσης να στείλουν ένα μήνυμα που μοιάζει να προέρχεται από κάποια «συνομιλία» (conversation thread) με τα γνήσια μηνύματα της τράπεζας.

Το Scamwatch επισήμανε ότι συνήθως ο απατεώνας μπορεί να σας πει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον λογαριασμό σας και να σας ζητήσει να μεταφέρετε χρήματα για να τον «κρατήσετε ασφαλή».

«Μπορεί να πει ότι πρόκειται για επείγον πρόβλημα για να σας κάνει να ανταποκριθείτε. Όποιος τηλεφωνεί και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότατα εγκληματίας».

Τι μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με το Scamwatch πάντα:

«Μη δίνετε χρήματα ή προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς ασφαλείας, PINs ή tokens. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους αν δεν είστε σίγουροι. Πείτε όχι, κλείστε το τηλέφωνο, διαγράψτε».

«Επαληθεύστε με ποιον μιλάτε. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας χρησιμοποιώντας την τραπεζική σας εφαρμογή ή έναν αριθμό τηλεφώνου που έχετε βρει από την τραπεζική σας εφαρμογή, την ιστοσελίδα της τράπεζας, την κατάσταση λογαριασμού ή την κάρτα σας».

«Ενεργήστε γρήγορα. Εάν έχετε μεταφέρει χρήματα, έχετε παράσχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας ή πληροφορίες σε έναν απατεώνα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας και αναφέρετε στο Scamwatch (1300 302 502 ή www.scamtwtch.gov.au). Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας- βοηθάει να μοιραστείτε την εμπειρία σας, ώστε να σας υποστηρίξουν και να τους βοηθήσετε να παραμείνουν ασφαλείς από απάτες».

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, την τελευταία διετία μόνο, ανέρχονται οι οικονομικές απώλειες συνολικά για τα αυστραλιανά νοικοκυριά που έπεσαν θύματα κάποιας απάτης.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να παρασύρουν τους πολίτες, με το διαδίκτυο και τα τηλέφωνα να αποτελούν ιδιαίτερα προσφιλή πεδία δράσης τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Scamwatch, περισσότερα από 480 εκατ. δολάρια «έκαναν φτερά» το 2023 από λογαριασμούς ανθρώπων στην Αυστραλία -μεταξύ των οποίων και συμπάροικοι- καθώς έπεσαν θύματα απατεώνων.

Το ποσό μπορεί να μην αποτελεί ρεκόρ -569 εκατ. δολάρια χάθηκαν το 2022 (ακόμα υψηλότερες ήταν οι απώλειες την πρώτη χρονιά της πανδημίας, 851 εκατ. δολάρια το 2020), ωστόσο προκαλεί έντονη ανησυχία το γεγονός πως καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των αναφορών για απάτη.

Το Scamwatch έλαβε συνολικά 301.791 καταγγελίες το 2023 (αύξηση 26% σε σχέση με το 2022 – περίπου 223.000), με οικονομικές απώλειες συνολικού ύψους 480,7 εκατ. δολαρίων (έναντι 569 εκατ. δολαρίων την προηγούμενη χρονιά, όπως προαναφέρθηκε).

Δηλαδή οι απατεώνες έκλεψαν σχεδόν 1,050 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά σε μία διετία, ενώ οι αναφορές για απάτη στο διάστημα αυτό ξεπέρασαν τις 500.000.

Εκτιμάται δε ότι υπήρξαν και περιπτώσεις απάτης που τα θύματα δεν προχώρησαν σε καταγγελία, για οποιονδήποτε προσωπικό ή κοινωνικό λόγο.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν μάλιστα ότι πέρα από τις οικονομικές απώλειες είναι και τα άσχημα συναισθήματα που δημιουργούνται σε ένα θύμα απάτης: άγχος, ανησυχία, αγωνία, κατάθλιψη, αυξημένη ευπάθεια και άλλα, που πολύ πιθανόν να χρήζουν υποστήριξης από ειδικό.

Εάν σας έχουν κλαπεί προσωπικές πληροφορίες ή χρειάζεστε υποστήριξη μετά από μία απάτη, επικοινωνήστε με το IDCARE στο 1800 595 160.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στα:

Lifeline 13 1114 (www.lifeline.org.au)

Beyondblue1300 224 636 (www.beyondblue.org.au)

Kids helpline 1800 551 800 (www.kidshelpline.com.au)

Financial Counselling Australia 1800 007 007 (www.financialcounsellingaustralia.org.au)

The post «Συγγνώμη για την αναστάτωση» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.