Αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από τη Fitch

Η Fitch αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας της Ιταλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενη βελτίωση στις δημοσιονομικές επιδόσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και τη δέσμευσή της να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Η αναβάθμιση των προοπτικών από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αποτελεί ώθηση για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και έρχεται λίγο μετά τη συμφωνία της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προσαρμογή του προϋπολογισμού σε βάθος επταετίας.

«Η δημοσιονομική αξιοπιστία της Ιταλίας έχει αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του 2025 υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fitch. Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης τη βαθμολογία της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας στο «BBB».

Τον Ιούνιο η Κομισιόν είχε θέσει την Ιταλία και άλλες χώρες σε παρακολούθηση λόγω υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Το έλλειμμα της Ιταλίας το 2023 ανήλθε στο 7,2% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Ωστόσο τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Ιταλίας αναθεώρησε τους στόχους της για το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος, σε 3,8% και 3,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα, και ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ το 2026.