Τριπλό σήμα ενωτικής πορείας στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί οι εκλογές να τελείωσαν, όμως οι κοινωνικές συναθροίσεις στο πασοκικό σύμπαν δεν σταμάτησαν όλο το Σαββατοκύριακο – πολλά ίδια πρόσωπα είδαν ο ένας τον άλλο όχι μία, αλλά δύο, μπορεί και τρεις φορές μέσα σε δύο ημέρες: η διαδρομή από τα Βαλιμίτικα Αιγίου μέχρι τη Θήβα, για την κηδεία της Βάσως Παπανδρέου και τον γάμο του Χάρη Δούκα αντίστοιχα, έγινε όχι από ένα και δύο, αλλά από πολλά στελέχη του όλου ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και από τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Οσοι δεν συναντήθηκαν το Σάββατο, είδαν ο ένας τον άλλο την Κυριακή, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, για το τριετές μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά. Εκεί, μετά τη Θήβα, βρέθηκαν ξανά όλοι οι πρώην υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, πλην του Μιχάλη Κατρίνη.

Oι νέες ισορροπίες

Οι εκδηλώσεις, για χαρά ή για λύπη, έδωσαν μορφή και στη νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, στη νέα του δομή: έπειτα από μια εκλογική διαδικασία, η οποία ήταν έντονη και σύντομη, πρέπει να βρεθούν οι νέες ισορροπίες, το νέο modus vivendi. Και αυτό φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να βρεθεί: ο Ανδρουλάκης, για παράδειγμα, όχι μόνο έδωσε το «παρών», αλλά εκφώνησε και τον επικήδειο της Βάσως Παπανδρέου, ενώ έφτασε μέχρι τη Θήβα την ίδια μέρα για τον γάμο του Δούκα – ο οποίος, με τη σειρά του, επέλεξε να καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρά τη δύσκολη προσωπική σχέση που έχει καλλιεργηθεί μετά την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να κατέβει υποψήφιος. Το πρώτο βήμα της μετεκλογικής συνύπαρξης έχει, επομένως, ήδη γίνει, με διάθεση από όλους. Κι αν αυτό δεν φάνηκε το Σάββατο, φάνηκε χθες, όταν πρόσωπα που στήριξαν διαφορετικές πλευρές σε αυτή την εσωκομματική κούρσα (τρεις, μπορεί και τέσσερις διαφορετικούς υποψηφίους) βρέθηκαν όλοι μαζί για να τιμήσουν τη Γεννηματά, στην επέτειο των τριών ετών από τον θάνατό της.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο εσωκομματικός δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Στα πηγαδάκια ήταν σαφές πως λίγοι επέλεγαν να στήσουν κουβέντα με πρόσωπα που δεν ανήκαν στους συνομιλητές τους το προηγούμενο διάστημα – η κάθε πλευρά έχει πλέον διακριτά χαρακτηριστικά, λειτουργώντας σε έναν βαθμό και ως τάση που θέλει να εκπροσωπείται και, ανά περίπτωση, το ζητάει σαφώς και ξεκάθαρα.

Αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη

Σε αυτό που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι πως ο στόχος είναι κοινός: το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ και να διεκδικήσει να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη, που σε ένα πρώτο βήμα επιλέγει να τοποθετήσει στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματιστεί και πρόσωπα που δεν στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη: ισχυρά «χαρτοφυλάκια» αναμένεται να έχουν ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και πρόσωπα όπως ο Στέφανος Παραστατίδης (που δεν στήριξε τον Ανδρουλάκη, αλλά δεν τοποθετήθηκε και υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου) – ίσως η πιο δύσκολη σχέση είναι αυτή ανάμεσα στους δύο φιναλίστ του δευτέρου γύρου, και αφορά και την αποτύπωση του 40% της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στις θέσεις ευθύνης που σχηματίζονται. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά Ανδρουλάκη επισημαίνει πως θέλει όλες οι πλευρές να συμμετέχουν με ρόλο και να δουλέψουν ουσιαστικά – δηλαδή να λάβουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη, οι συναθροίσεις μόνο βοηθούν – έστω και αν η αφορμή δεν είναι πάντα χαρούμενη.