Γιατί τα Eurofighter δεν ανησυχούν την Αθήνα

Η διαφαινόμενη απόκτηση των μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα, καθώς το γεγονός της ένταξης στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των μαχητικών F-16 Viper, των Rafale, που υπάρχει η πρόθεση να αυξηθούν σε 30, και φυσικά των 20 + 20  «αόρατων» μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 διατηρεί το ποιοτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Ακόμα και αν τελικά αποκτηθούν 40 Eurofighter από την Τουρκία, τόσο η χρονική στιγμή που θα αποκτηθούν όσο και οι πιθανοί όροι που θα τα συνοδεύουν δίνουν την δυνατότητα στην Αθήνα να μην προβληματίζεται έντονα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» ανώτερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, το στοιχείο που έδινε όλα αυτά τα χρόνια την ποιοτική ανωτερότητα και πλεονέκτημα στο Αιγαίο δεν ήταν τόσο τα αεροσκάφη όσο το ανθρώπινο δυναμικό, που έχει ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι εξάλλου διόλου άσχετο πως στο ΝΑΤΟ θεωρούν τους έλληνες πιλότους από τους καλύτερους. Βετεράνος αμερικανός αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε μεταφέρει σε έλληνα ομόλογό του πως στο ΝΑΤΟ οι έλληνες πιλότοι θεωρούνται asset.

Υπάρχει επίσης σοβαρός λόγος να υπάρχει τελικά αμφιβολία ακόμη και για την απόκτηση των Eurofighter από τη Γερμανία και αυτός δεν είναι άλλος από τον ισχυρότατο διεθνή παράγοντα που ακούει στο όνομα Ισραήλ, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πιο κάτω και από το ναδίρ…