«Νόμιζαν ότι τελείωσε το ματς»

Ιδανικός αυτόχειρας σε ακόμη ένα Super League απόγευμα ο Ολυμπιακός. Και όσο ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι ποδοσφαιριστές του δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το προνόμιο μιας έδρας παραδοσιακά… κατηφορικής στο πρωτάθλημα, τόσο οι φιλοξενούμενοι θα απολαμβάνουν αποτελέσματα ιστορικού χαρακτήρα. Χθες ήταν ο απίθανος – αλλά και ουραγός – Λεβαδειακός: Ηταν 2-0 το ματς στο 21′ (Τσικίνιο 2′, Ελ Κααμπί 21′) και φάνηκε περίπατος, το έκαναν 2-2 οι Βοιωτοί (45’+1′ Οζμπολτ πεν., Γιαννιώτας 57΄) με συνοπτικές διαδικασίες φεύγοντας… ατσαλάκωτοι από το «Γ. Καραϊσκάκης».

«Κοιμηθήκαμε. Επαναπαυθήκαμε. Σταματήσαμε να παίζουμε λες και το ματς τελειωσε. Είναι δικό μου το φταίξιμο και των παικτών. Δικό μου γιατί δεν τους εξήγησα καλά τι πρέπει να κάνουν και δικό τους γιατί νόμιζαν ότι τελείωσε το ματς» έλεγε στο φινάλε ο βάσκος προπονητής των Ερυθρόλευκων προσπαθώντας λες περισσότερο να κατανοήσει ο ίδιος τι συνέβη και λιγότερο να εξηγήσει και στους άλλους. Αυτή τη φορά το σενάριο δεν ήταν Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 0-0 μετά την πρώτη εθνική διακοπή (15/9). Δεν ήταν σίγουρα και Ολυμπιακός – Καλλιθέα 2-1 (26/8) με τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ να λυτρώνει την ομάδα του στο φινάλε. Ηταν μια παρτίδα από εκείνες που οι Ερυθρόλευκοι έχοντας προηγηθεί με 2-0 από τα μισά του πρώτου ημιχρόνου συνηθίζουν να τις κερδίζουν με 5-0, όχι να τις χάνουν μέσα από τα χέρια τους και να ψάχνουν τι τους βρήκε..

Ο Ανδρούτσος

Στο μεταξύ εξαιρώντας τον Παναγιώτη Ρέτσο που είχε κάποιες ενοχλήσεις το Σάββατο στο γόνατο και έμεινε εκτός αποστολής για να είναι έτοιμος την Πέμπτη κόντρα στη Μάλμε, κανείς δεν κατάλαβε γιατί χθες δεν ήταν έστω στον πάγκο ο Ζέλσον Μαρτίνς, ο Γουίλιαν – προφανώς κρίθηκαν όχι 100% έτοιμοι – ή γιατί δεν δόθηκε μια θέση στην αποστολή αντίστοιχα στον Γιαζίτσι που ακόμη περιμένει για το ντεμπούτο του. Κυρίως όμως δεν κατάλαβε πώς ο Ολυμπιακός βρέθηκε έπειτα από το σοκ της ισοφάρισης να θέλει να βάλει το ματς ξανά στις ράγες με δεξιό winger τον Θανάση Ανδρούτσο (!) που είχε να παίξει – όχι winger… γενικώς – από τον περασμένο Μάη (Οσναμπρικ – Σάλκε 7/5) και πρόσφατα προστέθηκε στις προπονήσεις του Ολυμπιακού, καθώς δεν βρήκε ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του.

«Είναι παίκτης της ομάδας, έχει συμβόλαιο. Οι περιστάσεις ήταν τέτοιες που απαίτησαν τη συμμετοχή του. Λείπουν οι Γουίλιαν, Ζέλσον, οπότε οι περιστάσεις το έφεραν να αγωνιστεί. Χρειαζόμασταν παίκτες στα άκρα και όταν είσαι μέσα στην αποστολή, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αγωνιστείς» δικαιολόγησε την απόφασή του ο Μεντιλίμπαρ.

Μια νίκη σε 5 ματς

Δεν είναι όμως απλά θέμα αγωνιστικό. Είναι θέμα νοοτροπίας που δεν μπορεί να εμφανίζεται σε ένα γκρουπ που θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα έπειτα από τρία χρόνια! Ξεκίνησε με 3Χ3 τον Αύγουστο ο κάτοχος του Conference League. Και από τότε έχει μια νίκη σε 5 αγωνιστικές (Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-0). Εχασε από τον Αρη στη Θεσσαλονίκη, δεν νίκησε Παναιτωλικό και Λεβαδειακό στο Φάληρο, ούτε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Κατάθεση ψυχής

Και ο Λεβαδειακός που φυσικά αξίζει συγχαρητήρια για τον τρόπο που δεν τα παράτησε; «Εκαναν κατάθεση ψυχής οι παίκτες μου. Είχαμε άριστη τακτική. Θέλω να περάσω την πίστη στην ομάδα μου. Οτι πρέπει να έχουμε αυτό το πάθος» έλεγε όλο καμάρι στο φινάλε ο Νίκος Παπαδόπουλος που μια αγωνιστική πριν, έπειτα από το Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 0-2 είχε παραιτηθεί θέλοντας να ξορκίσει το «κακό» για μια ομάδα που ως εδώ τα έκανε όλα σωστά αλλά την πατούσε στο τέλος: Εχασε στο 90’+6′ από τον Παναθηναϊκό, ισοφαρίστηκε στο 90+7′ από τον ΟΦΗ, έχασε πέναλτι με τον Αστέρα (1-1) και τον ΠΑΟΚ (στο 0-0). Χθες τα κατάφερε γιατί το πίστεψε με αποδείξεις. Ο καλύτερος του ματς (Ζίνι) πέρασε μαζί με τον Κάτρη σε διπλή αλλαγή του 35΄.

Δύο λεπτά αργότερο ο Οζμπολτ έχανε την πρώτη ευκαιρία (37΄) και έξι πιο μετά (43΄) ο Γιάννης Γιαννιώτας ένα κλασικό τετ α τετ με τον Τζολάκη. Το λάθος του Ντόη να ανατρέψει αβίαστα τον Ζίνι μέσα στην περιοχή (45΄) και το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Οζμπολτ άλλαξε το σενάριο πριν από την ανάπαυλα. Η καταπληκτική σέντρα του Πεντρόσο στο δεύτερο δοκάρι και η κεφαλιά ψαράκι του Γιαννιώτα – με τον Ορτέγκα άφαντο από τον χώρο ευθύνης του – προκάλεσε το 2-2 σοκ. Ο Ολυμπιακός που με κέφι άνοιξε το σκορ με το μαγικό πλασέ του Τσικίνιο στα 100 δευτερόλεπτα, έχασε μια καλή ευκαιρία με τον Μασούρα (17΄) και ζευγάρωσε τα τέρματά του μέσω Ελ Κααμπί από το πέναλτι που κέρδισε ο Ντόη από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο τα είχε ήδη κάνει μούσκεμα. Και δεν τα… στέγνωσε ποτέ.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι (73′ Κοστίνια), Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε (73′ Γκαρθία), Μουζακίτης, Μασούρας (85′ Γιάρεμτσουκ), Τσικίνιο (62′ Ανδρούτσος), Βέλντε (62′ Κωστούλας), Ελ Κααμπί.

Λεβαδειακός (Νίκος Παπαδόπουλος): Γκροφ, Τσάπρας, Κ. Παπαδόπουλος (35′ Κάτρης), Λιάγκας, Μορέιρα, Τσοκάι, Λομαράνα, Πλέγας (35′ Ζίνι), Γιαννιώτας, Πεντρόζο, Γιαννιώτας (62′ Ρόμο), Οζμπολτ (78′ Βήχος).

Διαιτητής: Τσιμεντερίδης (Κοζάνης).