Η Μελβούρνη τίμησε τον Λόρδο Βύρωνα με μια εξαιρετική εκδήλωση

Μια εξαιρετική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα, είναι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολυάριθμοι ομογενείς το Σάββατο στους χώρους του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον θάνατό του.

Αποτέλεσε δε φόρο τιμής στον μεγάλο φιλέλληνα και ποιητή, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση και στην παγκόσμια αναγνώριση του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

Ανθή Τζανή

Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδευτικός, Ανθή Τζανή η οποία τόνισε πως ήταν αφιερωμένη σε ένα έξοχο παράδειγμα φιλελληνισμού και αυτοθυσίας, σε μία επιδραστική και εμβληματική μορφή, της οποίας το επαναστατικό, ανήσυχο, ατίθασο πνεύμα, το λογοτεχνικό του έργο και, αναμφίβολα, η ίδια η στάση της ζωής του έμελλαν να αφυπνίσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για τους σκλαβωμένους Έλληνες και να δώσουν μία νέα ώθηση στην Ελληνική Επανάσταση και το Φιλελληνικό κίνημα».

Μεταξύ άλλων η κα Τζανή είπε:

Πριν 200 χρόνια, στις 19 Απριλίου του 1824, ανήμερα του Πάσχα, ο George Gordon Noel Byron, Lord Byron ή για τους Έλληνες Λόρδος Βύρωνας, σε ηλικία 36 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή στο θρυλικό Μεσολόγγι, το οποίο τελεί ακόμη υπό οθωμανική κατοχή και κυριαρχία, έχοντας πριν παραθέσει στους Έλληνες, ως παρακαταθήκη, όλον τον πνευματικό και υλικό του πλούτο. Μαρτυρίες θέλουν τα τελευταία του λόγια να είναι τα εξής : Έλλαδα, σου χάρισα την περιουσία μου, τώρα σου χαρίζω και τη ζωή μου”.

Η αφοσίωσή του στην Ελλάδα κατά την Επανάσταση και η αμέριστη και άνευ όρων υποστήριξή του στους Έλληνες, τόσο με τα έργα του όσο και με τη φυσική του παρουσία, παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορία μας. Έχοντας μεγαλώσει σε μια Ευρώπη επηρεασμένη από την Αναγέννηση και τη Γαλλική Επανάσταση και όντας και ο ίδιος κοινωνός κλασσικής παιδείας, βαθιά εμπνευσμένος από το Αρχαιοελληνικό Ιδεώδες, ο φιλελεύθερος και ριζοσπάστης Λόρδος Βύρωνας, δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα της Ελλάδας. Επιλέγει, λοιπόν, να εγκαταλείψει την άνεση και την ασφάλεια της αριστοκρατικής του καταγωγής και της κοινωνικής του θέσης, εν γένει, και να αγωνισθεί στην πρώτη γραμμή δίπλα στους επαναστατημένους Έλληνες. Ο Μπάιρον δεν πήγε να συμπαρασταθεί στους Έλληνες, αλλά για να πολεμήσει στο πλευρό τους ” φυσική παρουσία”.

Μέρος του ακροατηρίου

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κος Εμμανουήλ Κακαβελάκης, καθώς και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας κα Ρώμα Σιάχος, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της προσφοράς του Λόρδου Βύρωνα στον ελληνικό αγώνα και την ανεκτίμητη συμβολή του στον φιλελληνισμό.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης

Αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία της εκπαιδευτικού της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κα Βίκυς Πεταλά, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στα πρώτα βήματα, τις επιρροές και τα γεγονότα που άσκησαν επίδραση, ενέπνευσαν το έργο του Βύρωα και, γενικά, διαμόρφωσαν τον επαναστατικό του χαρακτήρα.

Ρόμα Σιάχου

Μάλιστα η κα Πεταλά, με τη συνοδεία της κας Θωμοπούλου στο πιάνο, συγκίνησε το ακροατήριο όταν απήγγειλε μέρος του ποιητικού έργου του Λόρδου Βύρωνα, με τίτλο ” Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”, ένα ποίημα με αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά στο οποίο ο ήρωας, ανάμεσα στους στύλους του Oλυμπίου Διός, ατενίζει την Ακρόπολη και κάνει πικρές σκέψεις για τη φθορά του χρόνου, αλλά και για τη λεηλασία των μνημείων από το λόρδο Έλγιν .

 

Η Βίκυ Πεταλά

Κλείνοντας η κα Πεταλά και πάλι προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν απήγγειλε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Βύρωνα ” Η Κατάρα της Αθηνάς”, ένα ποίημα καταπέλτης κατά του Λόρδου Έλγιν και της αρπαγής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ήταν η Δρ Σπυριδούλα Δημητρίου, η οποία έχει εκπονήσει στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διδακτορική Διατριβή με θέμα ” The creation of Modern Greece: Mesologgi, Art and Philhellensim in the Nineteenth century.” η οποία αναφέρθηκε στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της δράσης του ποιητή καθώς και τα χαρακτηριστικά του έργου του.

Δρ. Σπυριδούλα Δημητρίου και Ανθή Τζανή

Χρησιμοποιώντας και διαφάνειες η Δρ. Δρ Σπυριδούλα Δημητρίου, γνωρίζοντας άριστα το αντικείμενό της, καθήλωσε το κοινό της φωτίζοντας πολλά άγνωστες πτυχές της ζωής του Βύρωνα αλλά και της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν οι καλλιτέχνες Ευαγγελία Μπαξά, Σταυρούλα Θωμόπουλου και Οδυσσέας Κρυπωτός που κάλυψαν με ξέχωρη ευαισθησία το μουσικό της μέρος ενώ συντονιστής ήταν ο κος Ευάγγελος Πλοκαμάκης.

Μεταξύ των επισήμων, εκτός από τον ο Γενικό Πρόξενς της Ελλάδας στη Μελβούρνη κο Εμμανουή Κακαβελάκη, ήταν ο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας κος Βασίλης Παπαστεργιαδής, η πρώην πολιτειακή Υπουργός κα Τζένη Μικάκου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην Αυστραλίας κος Θανάσης Τσουχαντάρης και άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

Οδυσσέας Κρυπωτός, Σταυρούλα Θωμόπουλου και Ευαγγελία Μπαξά

The post Η Μελβούρνη τίμησε τον Λόρδο Βύρωνα με μια εξαιρετική εκδήλωση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.